Maminka.czZdraví

Najděte si svůj salon krásy

Pavla Millerová 21.  7.  2009
Zaplatila jste v salonu krásy spoustu peněz za něco, co vypadá jako amatérský počin začínajícího kadeřníka či kosmetičky? Jde-li jen o vadu na kráse a vaše zdraví neutrpělo, není to taková tragédie. Propříště ale bude lepší se v zájmu vlastních vlasů, nehtů či pleti podobnému scénáři vyhnout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Najít odborníka na slovo vzatého je umění, a pokud člověk takového najde, je dobré se ho držet zuby nehty. Jak k němu ale přijít? Metoda „pokus omyl“ se většinou nevyplácí. „Zkoušet stále nový, náhodně vybraný salon přináší riziko poškození vlasů, pleti či nehtů, a to nejen z důvodu případné neprofesionality odborníka, ale také kvůli tomu, že vás dost dobře nezná – váš styl, kvalitu vlasů či pleti atp.,“ upozorňuje viceprezidentka Unie kosmetiček Anna Menzelová.

Nejlepší je proto vsadit na doporučení kamarádky, kolegyně, příbuzné či dokonce zcela cizí osoby na ulici. „Každá žena je chodící reklamou pro daný salon. Pokud se vám její účes líbí, nebojte se zeptat, kde jí ho udělali. Polichocena komplimentem vám jistě ráda odpoví,“ říká Michal Janeček, kadeřník a specialista na střihové postupy a technologie z nezávislé vzdělávací instituce pro profesionální kadeřníky Award Academy.

Dobrým vodítkem, jak nešlápnout při výběru odborníka na krásu vedle, jsou také časopisy, které obvykle pracují s těmi nejlepšími profesionály. „Problém může být v tom, že známí vlasoví stylisté nebo vizážisté jsou obvykle hodně vytížení, takže objednat se k nim je takřka nemožné. Zejména u kadeřníků je někdy nutné počítat s čekací dobou až několik měsíců,“ konstatuje Michal Janeček.
====Zkouška spojení====
Máte v ruce kontakt na doporučeného odborníka? Pokud možno, domluvte si s ním nezávaznou schůzku, která vám pomůže udělat si lepší názor. Bez ohledu na to, zda se jedná o kadeřnictví, kosmetiku či manikúru, mnohé napoví už samotný telefonický kontakt. Při objednávání si povšimněte, jak na vás působí člověk, se kterým mluvíte. Zda při zvednutí telefonu představí salon a řekne své jméno. Zda se při objednávce snaží vyjít vám vstříc, jak vám vysvětlí adresu atp. To indikuje, jak o vás bude postaráno obecně.
Při první návštěvě se dostavte aspoň o 10 minut dřív, abyste měli dost času se v novém prostředí rozkoukat a vše zhodnotit. Při příchodu do salonu by vás měl někdo přivítat a usadit, jestliže si vás nikdo nevšímá a nechají vás postávat u dveří, rovnou se otočte směrem k východu. Pokud je vše v pořádku a vy ještě čekáte, než se vás ujme daný odborník, povšimněte si daného prostředí. Jak na vás působí? Je všude čisto? Vypadá salon organizovaně?

„Na zařízení obvykle nezáleží. Ne každý luxusně vypadající salon je dobrý a naopak. Na čem ale záleží, je technické vybavení a profesionální kosmetické přípravky,“ shodují se odborníci. Pozornost věnujte i zaměstnancům. Jak se chovají, jak vypadají. V profesionálním salonu by rozhodně nemělo platit, že kovářova kobyla chodí bosa, a to ani v případě slečny na recepci!
====První dojem====
Když se poprvé setkáte se svým potenciálním guru, dejte na první dojem. Na to, jak vystupuje, jak vypadá, zda je sám reprezentantem své práce – pakliže se nedokáže postarat o vlastní pleť či vlasy, kde máte jistotu, že to bude ve vašem případě jinak? „Kadeřník-profesionál by měl vždy nejdříve udělat konzultaci na suché vlasy a k zákaznici se přitom posadit, snížit se k ní do stejné úrovně očí,“ říká kadeřník s 12letou praxí v oboru. Totéž platí v případě kosmetiky i manikúry.

Odborník při rozhovoru bude chtít znát vaše představy a očekávání. Měl by se zajímat o kvalitu vašich vlasů, pleti či nehtů, o to, jak o ně pečujete, v případě vlasů pak provedené chemické zásahy, kolik času jste ochotna věnovat úpravě účesu a jaký styl preferujete. Profesionál by rozhodně neměl kritizovat kvalitu vašich vlasů či pleti, může pouze taktně naznačit, že si zaslouží větší péči.
====Vzdělání a profesní úspěchy====
Diplomy a kurzy, které obvykle zdobí prostory salonu, mohou být vodítkem, není však dobré se na ně spoléhat – jsou to jen papíry o absolutoriu, ne o skutečných kvalitách odborníka. Totéž platí o účasti na soutěžích. „Určitě jsou dobrým startem, ale záruka profesionality to není. Tu vám dá pouze přesné dodržování technologických postupů, pochopení základních fyzikálních zákonů, orientace v barevném kole a určitá délka praxe,“ tvrdí vlasový odborník. Plusem může být členství v různých profesionálních uniích a asociacích.

Ty umožňují odborníkům další rozvoj v podobě seminářů a školení, přístup k novinkám z kosmetiky, poznatky z aktuálních trendů, psychologie a hygienických předpisů a jsou podle Anny Menzelové určitou zárukou celoživotního vzdělávání. Při první návštěvě se proto můžete „mezi řečí“ zeptat na to, jak dlouho svou práci dotyčný člověk dělá, zda se někdy zúčastnil nějaké soutěže atp. V každém případě se však spolehněte především na svou intuici. Pokud nechybí vzájemné sympatie a především pocit důvěry k danému odborníkovi, pak je vše jak má být.

Témata: Zdraví, Časopis Moje psychologie, Profesní úspěch, Vzdělávací instituce, Salón, Fyzikální zákon, Kobyla, Dobrý start, Telefonický kontakt, Zdraví na Heureka.cz