Maminka.czNákupy

Nákupy přes internet: Víme, jak na ně! Za co maminky nejvíc utrácejí?

redakce 14.  11.  2019
Jak nejrychleji nakoupit? Přes internet! Jestli se toho ještě obáváte, protože se vám to zdá moc složité a "nebezpečné", zkuste to s námi. Projdeme důležité věci, které byste měla vědět, a v exkluzivním průzkumu pro Maminku.cz prozradíme, co nejradši přes internet kupujeme, kdy a za kolik.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ušetříte spoustu času (a nervů na věčně přecpaných silnicích a parkovištích) a můžete nakupovat přímo u svého počítače, tabletu nebo chytrého telefonu. Pokud stále váháte, jestli je nakupování přes internet pro vás to pravé, pojďte to zkusit. Zjistíte, že je to – s dodržováním pár zásad – jednoduché, rychlé a bezpečné. 

Co nakupujeme a za kolik

Podle aktuálního průzkumu společnosti Kantar pro Českou spořitelnu si přes internet české maminky nejčastěji pořizují oblečení, obuv a sportovní vybavení (59 %), následuje kosmetika a drogerie (45 % ). „Další oblíbenou položkou jsou lístky do kina, divadla, na koncert nebo sportovní událost. Ženy také často nakupují přes internet volně prodejné léky, vybavení domácnosti nebo bílé zboží,“ vypočítává mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Relativně často také saháme po nákupech přes internet při vybírání dovolené či letenek nebo u hraček či potravin. Právě v předvánočním období utrácíme logicky nejvíce – v říjnu dosahuje částka za jeden nákup 2800 Kč, naopak v prosinci je průměrná útrata na internetu okolo 650 Kč (zdroj: ČSÚ/APEK/ČS).

Kapesné: Kdy začít a jak často dávat? Peníze za trest nikdy neberte!

„Nákupu zboží či služeb přes internet se nejčastěji věnuje až 83 procent maminek s malými dětmi a nejčastěji přitom používají počítač – až v 82 procentech. Chytrý telefon a tablet používají méně,“ popisuje výsledky průzkumu společnosti Kantar pro ČS Filip Hrubý a dodává, že nejčastěji maminky při nákupech přes internet zajímá, jestli je zboží skladem, zda je doprava zdarma a jak rychlé je doručení. Podle Českého statistického úřadu se navíc podíl lidí nakupujících na internetu rok od roku zvyšuje. V roce 2018 si nějaké zboží či službu takto pořídilo 54 procent Čechů starších 16 let, tedy 4,8 milionu lidí.

 

V průměru české maminky za jeden nákup na internetu utratí částku v rozmezí 1200–1500 korun.

 

Nákupy bezpečně

Základem je antivirový program v mobilu i počítači (nebo tabletu) a jeho pravidelná aktualizace. Zároveň nezapomínejte používat ke své e-mailové schránce ochranu proti spamu a můžete ji doplnit i dalšími ochrannými nástroji. Software, který používáte, by měl být vždy legální. Do mobilu zároveň stahujte pouze aplikace z oficiálních obchodů (Google Play / App Store). Nikdy byste také neměla otevírat neznámé odkazy na podezřelé cizí servery a nic z nich stahovat. K počítači ani mobilu nepřipojujte neznámé „flešky“, cédéčka nebo DVD. K internetu se připojujte ideálně prostřednictvím mobilních dat svého operátora nebo přes důvěryhodnou wi-fi. 

Učte děti nakupovat: Vysvětlete jim kvalitu i klamání obchodníků

Co je to Georgie klíč

Aplikace pro snadné, rychlé a bezpečné potvrzování plateb na internetu; plně odpovídá požadavkům nové evropské směrnice o platebních službách PSD2;

Součástí George klíče je antivirová ochrana, která klienty chrání proti phishing a malware útokům;

Pro potvrzení přihlášení nebo ověření platby již nevyužívá SMS mobilního operátora a komunikuje s bankou napřímo. Klient tak nemusí nic opisovat z telefonu do webového prohlížeče a odchozí platbu snadno potvrdí šestimístným PINem v aplikaci nebo otiskem prstu či scanem obličeje.

Nakupujte všude

Banky už v současnosti nabízejí vysoce zabezpečené aplikace, díky kterým můžete pohodlně nakupovat přes internet ve svém chytrém telefonu. Stačí pár kliků a vše je zařízeno. Jednou z takových aplikací je George klíč České spořitelny. Pro přístup do digitálního bankovnictví i autorizaci veškerých plateb stačí zadat šestimístný PIN, který si nastavíte, nebo využít otisk prstu či scan obličeje.

V průběhu roku 2020 umožní Česká spořitelna skrze George klíč také autorizaci on-line plateb při nákupech kartou na internetu. „S aplikací George klíč jsou platební transakce jednodušší, rychlejší a především bezpečnější. Pro potvrzování plateb není potřeba složitě přepisovat SMS kódy a aplikace poskytuje ochranu před phishingovými útoky, kdy se útočníci pomocí falešných e-mailů nebo webů snaží od klientů vylákat například kód pro potvrzení platby z SMS zprávy,” říká Filip Zeman, ředitel digitálních služeb v České spořitelně a doplňuje: „George klíč také díky antivirovému programu chrání samotnou aplikaci před vnějším napadením ze strany útočníka, ať už se jedná o phishingový či malwarový útok.“

Jak reklamovat platbu přes internet

  • Všímejte si ještě před platbou podezřelých znaků, jako jsou amatérsky působící design, nedokonale a s chybami provedené překlady textů na e-shopech, případně neexistující kontaktní informace na provozovatele.
  • Spojte se s obchodníkem a upozorněte ho na problém. Seriózní obchodníci s vámi reklamaci vyřeší včetně vrácení peněz či zboží.
  • Pokud obchodník odmítne reklamaci řešit nebo vůbec nereaguje, obraťte se na svou banku a podejte reklamaci na platbu. Buď reklamaci začne obchodník řešit a dodrží podmínky vašeho nákupu, nebo vám banka vrátí peníze na váš účet. Pokud platíte kartou přes internet mimo EU, případně v e-shopech, které nemají 3D Secure, tak reklamace klientů banky řeší přes tzv. chargeback, kdy platbu za nedodané zboží požadují po bance příslušného e-shopu.
  • Reklamace tohoto typu se týkají nejčastěji faktu, že zboží či služby nebyly dodány, případně byly dodány pozdě nebo se jednalo o padělky originálních značek.
Témata: Naše tipy, Vánoce, internet, Nákupy, Nákupní tipy, Rozmezí, Nákup, Aplikace, Česká spořitelna, Maminka, Potvrzení, Wi-fi, Milión lidí, SMS zpráva, Baňka, Platba, Český statistický úřad, Filip Zeman, Zeman, Zboží, Reklamace