Maminka.czVýživa a stravování

Naložte si na talíř indická jídla

Johana Křížková 25.  11.  2014
Indická kuchyně je považována za jednu z nejbarevnějších, nejšťavnatějších, ale také nejostřejších kuchyní světa. Když však budete s pálivým kořením šetřit, tak ji můžete směle předložit i dětem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jehněčí Birjání 

4 porce příprava: 40 minut

Potřebujeme: 500 g jehněčího masa bez kosti, 2 cibule, 1 zelená paprika, 2 větší rajčata, 1 lžíce oleje, 2 lžíce korma pasty, 800 ml zeleninového vývaru, 200 g rýže basmati, 100 g plátků mandlí 

Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kostky. Cibuli, papriku a rajčata nakrájejte. Ve větším kastrolu opékejte na oleji maso ze všech stran asi 5 minut, dejte ho stranou.

Na zbylém oleji orestujte cibuli, přidejte korma pastu a asi minutu opékejte. Pak vmíchejte rýži a papriku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a za občasného promíchání vařte asi 15 minut.

Když je rýže téměř měkká, přidejte nakrájená rajčata a opečené maso a ještě asi 3 minuty prohřívejte. Mezitím nasucho orestujte plátky mandlí a každou porci jimi před podáváním ozdobte. 

Tarka Dál 

4 porce příprava: 60 minut

Potřebujeme: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 lžíce kmínu, 1 lžička kurkumy, 4 cm čerstvého zázvoru, 200 g červené čočky, 100 g cizrny v plechovce, 4 cherry rajčátka, sůl, 1 lžíce garam masala, 2 chilli papričky (není nutné)

Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte. Na oleji ve větší pánvi orestujte cibuli dosklovata, přidejte česnek, kmín, kurkumu a strouhaný zázvor. Chvíli opékejte, pak přidejte červenou čočku, zalijte asi 500 ml vody a přiveďte k varu.

Zmírněte plamen a vařte asi 15 minut. Potom vmíchejte slitou cizrnu a přepůlená rajčátka, dochuťte solí a kořením garam masala a zhruba 5 minut povařte. Kdo má rád ostré, může nakonec ještě přidat nasekanou chilli papričku. Podávejte s indickým chlebem

Kuře Tandoori 

4 porce příprava: 45 minut

Potřebujeme: 4 kuřecí prsa, 300 ml bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli, 2 stroužky prolisovaného česneku

Kuřecí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky. Každý několikrát lehce nařízněte napříč. V misce smíchejte jogurt, olej, citronovou šťávu, koření, sůl a česnek. Marinádou potřete maso a dejte do chladu nejméně na tři hodiny.

Troubu zapněte na 190 °C. Na plech vyložený pečicím papírem nebo s grilovací mřížkou dejte kousky marinovaného kuřete, zakryjte alobalem a pečte asi 20 minut. Pak odkryjte a dopečte dozlatova.

Průběžně otáčejte a potírejte marinádou. Podávejte s indickým chlebem nebo rýží.

Náš TIP: Můžete použít i hotovou směs koření tandoori masala, kterou seženete v obchodech s orientálními potravinami nebo na internetu. Kdo má rád ostré, může přidat do marinády nasekanou chilli papričku. 

Ság Panýr 

4 porce příprava: 25 minut

Potřebujeme: 400 g sýra panýr (tvrdý sýr podobný balkánskému),  3 lžíce oleje, 500 g baby špenátu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 cm čerstvého zázvoru, 1 lžička garam masala, 1 lžička kurkumy, 1 lžička nasekaných zelených chilli papriček, sůl a pepř

Sýr nakrájejte na kostky a opečte na větší pánvi na oleji dozlatova. Přendejte ho na talíř vyložený papírovým ubrouskem.

Do většího hrnce dejte vařit vodu a špenát v ní 10 sekund povařte a pak ihned zchlaďte v ledové vodě. Nechte ho okapat a nasekejte. Cibuli a česnek nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte.

Do pánve podle potřeby přidejte olej a na něm orestujte cibuli, česnek a zázvor, přisypte koření a chilli a ještě chvíli restujte. Přidejte špenát, prohřejte, vmíchejte sýr, dochuťte solí a pepřem a rozdělte na talíře. 

NÁŠ TIP: Sýr panýr se u nás dá těžko sehnat, ale můžete ho nahradit jiným tvrdým sýrem, který snese vyšší teplotu, nebo také kostkami tofu. 

Mangové Lasí 

4 porce příprava: 10 minut

Potřebujeme: 2 zralá manga, 500 ml hustého bílého jogurtu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžičky mletého kardamomu (nemusí být), 100–200 ml plnotučného mléka nebo vody

Mango oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na kousky (několik si jich nechte stranou na ozdobu). Ovoce s jogurtem, cukrem a kořením rozmixujte, podle potřeby rozřeďte mlékem či vodou. Rozdělte do sklenic a ozdobte kousky manga.

Lasí podávejte ledově vychlazené nebo do něj přidejte několik kostek ledu. Navrch můžete nasypat nasekané pistáciové oříšky nebo lístky máty, nejlépe však jeho chuť vynikne jen tak. 

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Talíř, Zelená paprika, Baby špenát, Nálož, Opečené maso, Nal, Barbecue, Tvrdý sýr