Maminka.czRecepty

Nápad na sobotní oběd? Na tomhle květákovém menu si pochutná celá rodina!

27.  3.  2021
Zapomeňte na smažený květák v trojobalu. Tahle zelenina může mít mnoho chutnějších i zdravějších variant. Jednu z nich vám právě přinášíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pyré z karamelizovaného květáku (ingredience na 4 porce)

  • 130 g másla

  • 500 g květáku

  • 250 g 33% smetany

  • sůl

Na másle pomalu orestujte do zlatova květák nakrájený na plátky, přidejte smetanu, krátce povařte, osolte a rozmixujte do hladka. Nakonec propasírujte přes jemný cedník.

Pečený květák na másle

  • 300 g květáku – malé růžičky

  • 30 g klarifikovaného másla

  • 30 g másla

  • sůl

  • pažitka

Na klarifikovaném másle orestujte do zlatova malé růžičky květáku. Pak přidejte máslo a nakonec osolte a přidejte nasekanou pažitku.

40 g oloupaných nebo plátkovaných mandlí

Oloupané mandle nakrájejte na plátky a v troubě opražte dozlatova.

Petrželkový olej

  • 300 g olivového oleje

  • 100 g petrželky

  • led

Olej ohřejte na 90 °C, rozmixujte ponorným mixérem a přeceďte přes jemný cedník do misky. Misku vložte do další misky s vodou a ledem.

Témata: Zdraví, Recepty, Rodina, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, oběd, Náš tip, menu, Smetana, Květák, Máslo, Karamel, Pažitka, Sůl, Cedník, Zelenina, Zdraví na Heureka.cz