Maminka.czTěhotenství

Narodí se alergik? Dá se předcházet vzniku alergie již v těhotenství?

Simona Procházková 28.  11.  2017
Dá se nějak předcházet vzniku alergií u vašeho potomka již v době, kdy ho nosíte jako největší poklad pod srdcem? Co můžete udělat pro sebe i pro něj?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro své nenarozené miminko chcete samozřejmě už od chvíle, kdy vám lékař tu radostnou novinku potvrdí, udělat jen to nejlepší. Tak nějak přirozeně začnete zdravěji žít, přemýšlet nad tím, co si nakládáte na talíř, snažíte se vyhýbat stresu a co nejvíce odpočívat.

Každá žena intuitivně vytuší, co je a naopak není pro vyvíjející se miminko v jejím bříšku dobré. Přesto se někdy, často nevědomě, dopouštíme chyb, které mohou později ovlivnit celkové zdraví a kondici našeho potomstva.

Jsou na vině geny?

Alergie je definovaná jako nepřiměřená obranná reakce organismu na některé látky, označované jako alergeny. Tyto nadměrné reakce naše tělo poškozují a působí tzv. alergická onemocnění. Dědičně podmíněný sklon k alergickým reakcím je nazýván termínem atopie.

Znamená to, že imunitní systém atopického dítěte má sklony, jakési „nadání“, k alergickým onemocněním. Pokud alespoň jeden z rodičů trpí nějakou alergií, pravděpodobnost výskytu alergie u dítěte je více než třicetiprocentní. Pokud trpí alergií oba rodiče, pravděpodobnost dědičného přenosu na dítě je dokonce 60 %, pokud jde o stejnou formu alergie, tato „šance“ roste až na 80 %.

Velký lexikon dětských pupínků 1: Alergie, atopický ekzém, borelióza, impetigo, kopřivka a kožní plíseň

Těhotná alergička

Může jiný stav negativně ovlivnit zdravotní stav maminky, která se sama potýká s některou formou alergie, ať už na pyl, trávy, roztoče nebo třeba grepy? Na co je dobré dávat pozor? Gynekoložka MUDr. Andrea Pašková z kliniky GynMedico radí: „Vyplatí se raději posílit obranu proti potenciálním rizikům.

Nastávající maminky by se měly snažit vyhýbat nejčastějším spouštěčům alergické reakce, ať už jsou to kočičí či psí chlupy, pyl, plísně nebo vysoce alergenní potraviny.

Dále eliminovat chemikálie, které používají v domácnosti a které mohou vyvolat nežádoucí reakce organismu. Pokud je těhotná dlouhodobá alergička, pravděpodobně  již dosud užívala léky proti alergii, ať už ty na lékařský předpis, volně prodejné či homeopatika. Běžně dostupné léky, tzv. antihistaminika, se obecně považují za bezpečné i během těhotenství.“

Alergie v těhotenství: Léčbu nezastavujte, ale upravte se svým lékařem na míru

Oslabená imunita

Přibližně čtvrtina těhotných má s některým typem alergie již předchozí zkušenost, některé alergie se dokonce vyvinou až během těhotenství, jako reakce na oslabený imunitní systém. U některých žen se alergie během těhotenství sice objeví, po porodu ale zase samovolně vymizí. Jiným ovšem už trvale zůstanou.

„Těhotné ženy si častěji stěžují na ucpaný nos či výtok z nosu, za což mohou výrazné hormonální změny v organismu. Rovněž můžete v jiném stavu zápasit s alergií v podobě svědivých kožních vyrážek nebo kopřivky. Obvyklý je i ekzém, ten se může objevit jako následek zvýšení přírodních steroidních hormonů, které tělo během těhotenství produkuje,“ vysvětluje MUDr. Andrea Pašková.

Jak ochránit plod před alergií?

Může zvýšit riziko vzniku alergie u ještě nenarozeného dítěte například to, zda v těhotenství pijete alkohol, pohybujete se v zaprášeném nebo jinak nevhodném prostředí, užíváte antibiotika, konzumujete vysoce alergenní potraviny, jako jsou citrusy nebo mák a podobně?

Odborníci zatím neznají jednoznačné příčiny. Svou roli ovšem zcela jednoznačně hraje faktor životního stylu rodičů a prostředí, ve kterém se denně pohybují.

 „Vznik alergie u dítěte může ovlivnit i doba (myšleno roční období) jeho narození. Pokud se vám miminko narodí právě v jarním období pylové sezóny, zvyšuje to jeho možnou náchylnost na vznik těchto alergií.

Vznik nežádoucích alergických reakcí u děťátka ovšem může podnítit také pojídání provokativních potravin v posledních měsících gravidity. Doporučuji proto omezit potraviny, které jsou známé jako „top alergické“ (ořechy, arašídy, sezam, ryby atd.),“ zdůrazňuje MUDr. Andrea Pašková.

VIDEO: Není rýma jako rýma! Jak poznat alergickou od nachladnutí?

Tyto potraviny by měly vaše děti ochutnat před prvními narozeninami
Potravinové alergie s ekzémem kradou dětem kila i centimetry
Vznik alergie může vyvolat nesprávné načasování příkrmů

 

 

BOX:

Co můžete udělat sama:

*Eliminujte roztoče, prach a plísně ve svém životním prostoru: Doma pravidelně větrejte, udržujte optimální teplotu a vlhkost, často vysávejte a odstraňujte prach namokro, povlečení, ložní prádlo a ručníky perte na 60 stupňů, záclony a závěsy perte alespoň jednou za dva měsíce.

*Nekuřte! Byl prokázán negativní vliv kouření, ať už aktivního či pasivního, na rozvoj alergického onemocnění u dítěte. Vyhýbejte se zakouřeným prostorám a zakažte ve vaší blízkosti cigarety i příbuzným či kolegům.

*Omezte v jídelníčku nejvíce alergizující potraviny, kterými jsou vejce, čokoláda, kravské mléko, kakao, tropické ovoce nebo celer. Samozřejmě zcela vyřaďte potraviny, po kterých jste již u sebe alergickou reakci dříve zaznamenala.

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Alergie, Časopis Betynka, Poslední měsíc, Celkové zdraví, Zdravotní stav, Kravské mléko, Vznik, Jarní období, Potraviny, Životní prostor, Chemikálie, Alergická reakce, Gynekoložka, Psí chlup, Načasování, Nenarozené miminko, Imunitní systém, Ložní prádlo, Tropické ovoce, Pylová sezóna, Největší poklad, Nevhodné prostředí, Zdraví na Heureka.cz