Maminka.czGalerie

Narodily se jako albínky, teď jsou žádané modelky. Příběh sester z Kazachstánu vyrazil dech i zkušeným lékařům

Simona Formánková 5.  3.  2024
Sestry Assel a Kamila Kalaganovy se narodily s věkovým rozdílem 12 let. Ačkoli je na první pohled jasné, že do davu svých vrstevníků zcela nezapadají, rozhodně je to nijak netrápí. Ve svém rodném Kazachstánu patří k velmi žádaným modelkám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když se narodila moje nejstarší dcera, genetická vyšetření u nás v Kazachstánu nebyla ještě tak vyvinutá. Lékaři byli v šoku a mysleli si, že její biologický otec pochází z Ruska. Já jsem si pak začala o možných příčinách více číst a až potom jsem zjistila, že jsou moje děti albíni," vzpomíná na prvotní šok po porodu maminka Aiman Sarkatova, která se se vzhledem svého miminka musela nějakou dobu vypořádávat. 

VIDEO: Miminko se narodilo se stříbrnými vlasy

„Na začátku jsme byli všichni v šoku, překvapení. Nevěděla jsem, jak se k tomu jako matka postavit. Co říkat zvědavým lidem..." Další šok přišel ve chvíli, kdy se po 12 letech narodila albínské Assel sestra Kamila. I ona byla albínka. Což nepřekvapilo pouze rodiče, ale i samotné lékaře. Albinismus je totiž velmi vzácné dědičné onemocnění. Nakonec se ukázalo, že mezi Sarkatovými předky byli albíni, o kterých neměla Aiman ani tušení.

Albinismus se projevuje bílou kůží a bílými vlasy. Lidé trpící touto poruchou mají červené nebo velmi světle modré oči. Jejich kůže je velice citlivá na sluneční záření, proto se mu mohou vystavovat opravdu jen minimálně. "Pokud jdu odpoledne ven, pak se rozhodně namažu opalovacím krémem, obléknu si oblečení na ochranu pokožky, pokrývku hlavy nebo použiji deštník," říká Assel.

Přiznává, že zpočátku na ni děti samozřejmě jen zíraly, což pro ni bylo velice těžké. Nejnáročnější prý však bylo začlenit se do kolektivu. Postupem času si na ni děti zvykly a nyní se mezi svými přáteli cítí dobře a rozhodně si nemůže stěžovat. Ale samozřejmě kamkoli přijde, tam budí velkou pozornost. Navíc díky jejímu vzhledu a dobře rozjeté modelingové kariéře sleduje Assel na instagramovém účtu téměř 70 tisíc lidí. 

Assel je nyní 16 let a Kamile jsou 3 roky. Ani jedna z nich se nepodobá na žádného z rodičů, kteří jako rodilí Kazaši mají tmavou pleť. Jejich bratr, který není albín, se prý velmi brzy začal ptát, proč není jako jeho sestry. Rodiče mu vše trpělivě vysvětlovali a nyní se svými jedinečnými sestřičkami hrdě chlubí.

Klepněte pro větší obrázek

Témata: Galerie, Příběhy, Mateřství, Rodičovství, Sourozenci, Zajímavosti, Dcera, Životní příběh, Sestra, modelka, šok, albinismus, albínka, Dech, Lékař, Ruska, Dědičné onemocnění, Věkový rozdíl, Vada, Ted, Vrstevník, Mód, Genetická vada