Maminka.czZdraví

Je dobré vědět: Kdy má vaše dítě nárok na přepravu sanitkou?

Máte nemocné dítě, které potřebuje převézt na vyšetření k lékaři nebo naopak ze zdravotnického zařízení zpátky domů, ale samy transport nezvládnete? Ať už je to z důvodu pooperačních stavů dítěte nebo jeho omezených pohybových schopností, víte, v jakých situacích máte s vaším dítětem nárok na přepravu sanitkou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dva druhy sanitek – žluté a bílé

Zdaleka ne všechny sanitky, které jezdí v ČR, jsou totožné. Obecně lze říci, že můžete potkat dva typy sanitních vozů. Prvním je důvěrně známé žluté vozidlo s houkačkou a majáčkem.

Oficiálně se jmenují zdravotnická záchranná služba (ZZS) a o jejich provoz se starají krajské úřady a hlavní město Praha. V daném regionu zabezpečují tzv. přednemocniční neodkladnou péči.

To znamená ošetření akutních případů přímo na místě úrazu nebo náhlého zdravotního selhání a dále v průběhu transportu do zdravotnického zařízení k dalšímu odbornému ošetření.

Druhý typ sanitky se oficiálně nazývá dopravní zdravotní služba (DZS), někdy můžete také vidět označení doprava raněných, nemocných a rodiček (DRNR).

Vyplivni to, vyndej to! První pomoc, když se začne dítě dusit

Vozy DZS můžete spatřit v různém barevném provedení, ale většinou jsou bílé. Provozují je soukromé společnosti a majáček ani houkačku zpravidla nepoužívají, ve výjimečných případech je však mohou zapnout.

Funkci DZS vysvětluje Ivo Krpelan, ředitel společnosti Falck pro střední a východní Evropu, která tyto sanitky provozuje v několika českých krajích: „Dopravní zdravotní služba nevozí akutní případy ani pacienty v ohrožení života. Zajišťuje bezpečnou přepravu v situacích, kdy se ze zdravotních důvodů nezvládnete dopravit k lékaři či od něj po vlastní ose. Pomůže například při cestě domů z nemocnice, převozu na vyšetření na středisko a dalších podobných případech.“

Kdy zvolit kterou sanitku?

Hlavní rozdíl mezi sanitkami spočívá v situaci, kdy kterou z nich využijete. Zdravotnickou záchrannou službu budete volat ve chvíli náhlého neštěstí či závažných akutních zdravotních potíží a kontaktujete ji na lince 155 nebo 112.

Dopravní zdravotní službu použijete při plánovaných cestách spojených s lékařskou péčí a termín přepravy si musíte předem domluvit a objednat. Telefonní kontakt naleznete na webové stránce dispečinku DZS, jež působí v místě vašeho bydliště.

Pokud chcete využít bezplatný transport DZS, nesmíte zapomenout na to, že je zapotřebí mít od lékaře předem vypsanou žádanku. Jestliže se jedná o cestu z domova na vyšetření, musí vám poukaz na dopravu dát lékař už dopředu současně se žádankou na dané vyšetření.

Dopravní zdravotní službu by vám měl nabídnout lékař

Nárok na transport sanitkou se řídí zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Bezpečný transport by vám měl zajistit ošetřující lékař vašeho dítěte v situaci, kdy není ze zdravotních důvodů vhodné využití jiných druhů přepravy, například kvůli snížené pohyblivosti, malátnosti, infekčnosti daného onemocnění nebo při pooperačních stavech.

Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

„V takových případech lékař vystaví Příkaz ke zdravotnímu transportu, na jehož základě je dopravní zdravotní služba proplacena zdravotní pojišťovnou vašeho dítěte. Tento dokument vyplňuje vždy ten odesílající ošetřující lékař, který poskytnutí zdravotní péče, například odborné vyšetření, požaduje, a vždy platí, že použije sanitku toho zařízení, které je pro danou oblast smluvním partnerem zdravotní pojišťovny,“ upřesňuje Ivo Krpelan.

Vy pak žádanku předáte řidiči sanitky a o nic dalšího se nemusíte starat. Úhradu nákladů za dopravu si vyúčtuje sama zdravotní pojišťovna.

Nemusíte se bát, že by vás do sanitky s vaším dítětem nepustili. Rodičovský doprovod je samozřejmostí a u dětí mladších 15 let je tak pojišťovnou hrazen také transport jedné dospělé osoby.

Video: Jak dát první pomoc dítěti v bezvědomí?

První pomoc a drobné rány: co je pravda a co fáma?
Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu
To se nepovedlo! Rodiče se marně snaží o roztomilé fotky dětí, ty na to kašlou
Témata: Zdraví, Děti, Video, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Fík, Falck, Vozidlo, Ošetřující lékář, ZZS, Sání, Odborné vyšetření, Zdravotní služba, Český kraj, Fikce, Hlavní město, Maja, Hlavní rozdíl, Pojištění, Vaše dítě, Sanitka, Zdravotní péče, Výjimečný případ, Zdraví na Heureka.cz