Maminka.czHračky pro děti

Hledáte originální české hračky? Tyhle učí děti používat emoce

redakce 19.  11.  2020
Plyšový žabák Ferda doprovázený plyšovými mouchami a trochu atypickou dětskou knížkou tvoří set nazývaný EMUŠÁCI. Téhle originální vzdělávací hračky s ryze českým původem se už prodalo bezmála 20 tisíc kusů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dobrá hračka by měla dítě nejen zabavit, ale i přispívat k jeho rozvoji. Tak se kdysi zrodil fenomén vzdělávacích hraček. Českým bestsellerem na tomto poli se stali Emušáci, kteří získali i podporu odborníků.

Nápad na Emušáky se zrodil před pár lety ve společnosti Scio. Tu zná většina školáků (i jejich rodičů) díky různým testům, ale Emušáci nic netestují. Pomáhají rozvíjet emoční inteligenci, tedy dětem vyjadřovat jejich pocity a rodičům naopak pocity jejich dětí lépe chápat a usměrňovat.

Ferda má svoje mouchy

Zeleného plyšového žabáka doprovází osm plyšových much různých barev (a emocí) se suchými zipy. Díky nim je možné mouchy lepit nejenom na žábu, ale třeba i na „dospěláky“, kterým chce dítě předat svou emoci. Žabák Ferda a jeho mouchy představují jednu půlku hračky, tou druhou je kniha příběhů. V ní si společně čtou rodič a dítě, přičemž rodič zde nachází rady, jak se ptát a zjišťovat emoce svého potomka i jak s nimi poté pracovat.

Klepněte pro větší obrázek

Vše je postaveno na myšlence, že rodič nemá být profesionální psycholog a odborník na dětské emoce, ale s pomocí knihy plné příběhů doplněných o speciální texty pro rodiče se může stát jakýmsi psychologem amatérem. A právě proto, že emoce jsou abstraktní pojmy, doprovází knihu plyšové hračky převádějící abstraktno na něco hmatatelného. Podívejte se na krátké seznámení prostřednictvím videa Dva tátové.

Tátové jsou aktivnější než před deseti lety. Děti vodí na kroužky i k lékaři

„Emušácký svět měl být samozřejmě pohádkově vyfabulovaný, ale zároveň dostatečně odrážet realitu, ve které žijeme. K přípravě obsahu jsme kdysi přizvali i dětskou psycholožku, abychom měli jistotu, že nešlápneme vedle. Společně jsme psali metodickou část pro rodiče, vymýšleli různé otázky, aktivity a hry pro děti. Vymýšleli jsme, co se má v příbězích odehrát, jak budou postavy reagovat, jak se budou projevovat jejich emoce,“ popisuje někdejší zrod EMUŠÁKŮ Sylvia Jančiová, duchovní matka projektu, který vznikl v České republice, ale dnes už expanduje také na zahraniční trhy.

Nebreč! Tiše! Dětské emoce neumíme řešit. Proč se jich tak bojíme?

„Příběhy jsou psány jazykem blízkým dětem, podporují představivost a jsou dlouhé tak akorát pro čtení a povídání například před spaním. Do postavičky plyšáka Ferdy a jeho kamarádů se mohou děti snadno vcítit, protože často zažívají podobné situace a někdy si stejně jako oni nevědí rady se svými pocity,“ doplňuje Sylvii dětská psycholožka Gabriela Luková Sittová.

Klepněte pro větší obrázek

Že se spolupráce s odborníky vyplatila, potvrzuje i fakt, že Emušáky záhy vzaly „za své“ i školky a pedagogicko-psychologické poradny, ale třeba také rodiče dětí s některou z poruch autistického spektra, které mají problém s vyjadřováním emocí. „Je to pro nás potvrzení, že Emušáci skutečně pomáhají a že jsme vytvořili něco, co má smysl,“ dodává Sylvia Jančiová.

Nová Maminka je celá hygge. Na titulce Nikol Štíbrová se synem
Maminka roku: Rozhodla se vrátit poctivé české hračky k dětem!
Témata: Praktické rady, Rodiče, Hry pro děti, Naše tipy, Hračky pro děti, Emoce, Psycholog, Mouchy, Hráč, Hračky, Děti, Originál, Žabák, Většina škol, Psycholožka, Sylvie, Lukov, Ori, ORIGINAL, Dětská knížka, Česká republika, Hračky na Heureka.cz