Maminka.czKojenec

Nastavte svému miminku denní řád. Ušetříte si starosti!

Ivana Ašenbrenerová 4.  9.  2011
Nastavte svému miminku denní řád. Ušetříte si starosti!
Máte pocit, že denní režim vaše dítě nepotřebuje? Omyl! Vy i vaše miminko brzy zjistíte, že není nikdy na škodu. Jakmile totiž víte, co bude následovat, budete klidnější vy i vaše zlatíčko. A o to jde!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti rostou jako z vody, takže to, co stanovíte ve dvou měsících, nemusí platit v půlroce. Denní řád a režim se tedy můžou v čase měnit a vy byste měla adekvátně zareagovat. Pokud to totiž neuděláte, můžete se brzy stát otrokem vlastního dítěte. Tím samozřejmě nechceme žádnou z vás navádět k tomu, abyste šestitýdennímu kojenci odmítala prs jen proto, že jste si právě na tu dobu naplánovala praní a žehlení.

Kojenci vyžadují krmení velmi často a zpočátku je naprosto normální, že budete kojit třeba desetkrát za den. Pak se sice frekvence snižuje, ale stále to bude třeba 6-8krát denně. Mnoho dětí si ustálí svůj denní režim poměrně rychle a po šestinedělí už fungujete jako švýcarské hodinky, ale jiným to trvá mnohem déle. Velmi často jde o vaši chybu - řadě maminek chybí důslednost a vytrvalost, a to ve všech činnostech, které se týkají péče o ně. Jak tedy denní režim zlepšit a nastartovat určitou pravidelnost?

✽ Během doby, kdy je dítě vzhůru, na něj hodně mluvte. Choďte s ním po pokoji, povídejte si s ním, smějte se na něj, mazlete se spolu a dotýkejte se ho, aby se cítilo v bezpečí, když je vzhůru.

✽ V případě, že je už ospalé (poznáte to podle toho, že si mne oči, škrabe se, zívá, kňourá), netrapte ho tím, že ho budete stále nutit k nějaké další aktivitě, ale uložte ho hned do postýlky.
Postupně se naučíte, kdy chce spát a kdy ne.

✽ Stanovte si pevný čas, kdy má jít vaše dítko večer do hajan, a dodržujte ho. Je dokázáno, že pokud vašeho malého neposedu naučíte chodit spát mezi 20. a 21. hodinou v zimě, a mezi 21. a 22. hodinou v létě, mozek usíná snáz.

✽ Denní spánek by neměl být krátký, aby to nenarušovalo spánek v noci. Proto je vhodné ukládat ratolest také po krmení, které má přirozený uspávací efekt. Neomezujte denní spánek v naději, že večer bude lépe spát.

✽ Dodržujte uspávací rituály (a nejen ty) - naši nejmenší je potřebují, pomáhají jim, aby se zklidnili a následně se připravili na spánek. Rituály mohou zahrnovat krmení, koupání a převlékání, masáž, kojení, zpívání ukolébavek, polibek, pohlazení atd. Důležité je provádět je pravidelně každý den zhruba ve stejnou hodinu a ve stejném pořadí.

✽ Zavedení denního pořádku vede ke zlepšení nočního spánku. Když se dítko ráno budí pozdě, snažte se ho probudit dříve, aby se jeho vnitřní hodiny přizpůsobily vašim.

✽ Pokuste se aspoň přibližně rozložit činnosti během dne, nemusíte si všechno naplánovat na minuty přesně.

✽ Co se krmení týče, dříve se říkalo, že by matky měly kojit nebo krmit v přesně stanovený čas. Dnes už tak striktní doporučení nejsou, naopak. Zpočátku se řiďte tím, co chtějí děti, nebo zvolte střední cestu. Nebudete přece chodit hodinu po kuchyni, pokud jste si naplánovala kojit po čtyřech hodinách - ale krmit dítě pokaždé, kdy zafňuká, také není dobrá volba. Ideální je určitý kompromis. Ale ve finále je to na vás - vy jste matka. Faktem je, že pokud máte doma ještě batole, pak budete muset čas rozdělit mezi obě děti. A vždy bude muset jedno z nich chvilku počkat.

✽ Děti nepotřebují několikrát za den převlékat, jen přebalovat.

✽ Jakékoli změny, které vybočují z rutiny, mohou vyvolat nežádoucí reakce, snažte se proto těmto komplikacím vyhnout.

✽ Pamatujte, že dítě rozumí signálům, které mu dospělý dává najevo. Nikdy se netraumatizuje samo, stres na ně přenáší vždy dospělý. Čím dříve tedy nastolíte pevný řád (a jen proto nebudete zlá a ošklivá máma), tím lépe. Ovšem k ničemu vás nenavádíme - je jenom na vás, čeho chcete dosáhnout a jaké návyky chcete u svého potomka do budoucna vypěstovat. Já osobně jsem pro důslednost, která nevylučuje spoustu lásky a pochopení.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Uspávací efekt, Starost, Mimi, Star, Stanovený čas, Určitý kompromis, Denní řád, Dobrá volba, Řád, Náš, Nežádoucí reakce, Pevný řád, Den