Maminka.czDěti

Nastřelit náušnice můžete už ve čtyřech měsících miminka. Na co si dát ale pozor?

Jana Potužníková 23.  7.  2017
Ať už o nich přemýšlíte hned po narození nebo se k nim dostanete v pozdějším věku, je dobré vědět, že se v aplikaci náušnic za poslední roky hodně změnilo…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem přemýšlela po narození dcery o náušnicích, rozhodla jsem se to nechat na ní. Já sama náušnice nenosím. A z ní jsem od počátku měla pocit spíš takové „klučičí dračice“. O náušničky se zatím nehlásí a na zdobení jí stačí látková korunka/čelenka. Kdyby se ale rozhodla, že píchnout ouška chce, budu už vědět, co to obnáší.

Povídala jsem si totiž s jednou z největších odbornic u nás, Mgr. Lenkou Marií Šperlovou (nastrelovani-nausnic.cz), která na pražském Smíchově nastřeluje náušničky miminkům i velkým slečnám už dvacet let.

Kdybych chtěla dávat náušničky co nejdřív, kdy je to nejvhodnější?

Já beru miminka od čtyř měsíců, a to z několika důvodů. V prvních třech měsících ouška obvykle narostou. Také se uvolní, v bříšku a po porodu mohou být i trochu  „přeleželá“, a rozvíjí se jejich mikrosystém.

Kromě toho, maminky (hlavně prvomaminky) mají čas se za ten čtvrtrok vyrovnat s mateřskou rolí, zvládnou lépe situaci, o níž se ještě pořád předpokládá, že bolí. Děti samotné zvládnou ve čtyřech měsících udržet chvíli pozornost, sledovat třeba hračku, abych mohla „tečkovat“ – naznačit na lalůčku, kam náušnice budu aplikovat.  

Dá se přijít kdykoli, nebo existují dny, okolnosti, kdy se to nehodí?

Většinou nedoporučuji chodit v období, kdy si miminko prochází separační úzkostí a sotva vidí cizího člověka, pláče. Pak může i „tečkování“ trvat velmi dlouho a pro všechny je to zbytečně vysilující. Samotné nastřelení problém není, to je otázkou vteřin, ale rozměřit si ouško trvá a úzkostlivá miminka, notabene děťátko svírané úzkostlivou maminkou, to není dobrá kombinace. To by pak takové děti vnímaly všechno jen jako zbytečný lékařský zákrok. 

A co očkování, je kontraindikací?

Samotné očkování není kontraindikací, spíše vadí reakce po očkování. Také záleží na maminkách. Vícenásobné mámy jsou protřelejší a schopné jít píchnout ouška den před očkováním nebo ráno před očkováním. Ono nastřelení víceméně nic není, je to jako píchnout se o trn růže.

Z důvodu reakcí na očkování proto obecně doporučuji počkat zhruba tři dny po vakcinaci. U živých vakcín je situace specifická, na reakci se čeká dva týdny, a stejně nemusí přijít. U neočkovaných dětí je lepší přistoupit k aplikaci kolem šestého měsíce věku, kdy plně funguje imunitní systém. 

Princ George slaví 4 roky. Už nemusí nosit podkolenky, ale na kalhoty si ještě počká

A co vleklé záněty v místě vpichu?

Nastřelení náušnic je natolik aseptická metoda, že odpadají infekty zavlečené během aplikace, jako tomu bylo při píchání kanylou. Po nastřelení se infekce zavleče nejčastěji následně (osaháváním, bakteriální rýmou, při výměně náušnic). Pokud se záněty objevují, tak teprve za měsíc až půl roku po nastřelení a vlastně neexistuje recept, jak se jim bránit.

Co mohu říct každé mamince – že je nutné na místo vpíchnutí náušnice zbytečně nesahat. Miminka samotná i větší děti si na náušničku sáhnou jednou, dvakrát, zjistí, že je to citlivé, a dál v tom nepokračují. Nemají důvod se v tomto směru sebepoškozovat. To spíš maminky přemýšlejí, kdy už dočasnou náušnici vymění, a zkoumají, jak se dírka hojí, olupují zaschlinky…

A pak stačí, že si pořádně neumyjí ruce, že má dítě bakteriální rýmu nebo jiný zánět, a infekce je na světě. Píchnuté ouško přitom potřebuje až rok na to, aby se dírka plně zacelila, do té doby může přetrvávat tkáň s granulózní strukturou, jež je dobře prostupná pro bakterie.

I z důvodu prevence zánětů pak doporučuji stálé náušničky před nasazením vyvařit, sterilizovat, aby se bakterie do ucha nedostaly. Na potírání lihem zapomeňte, líh není léčivo a zůstal nám z dob minulých. Navíc pokožku vysušuje a dráždí a jeho dezinfekční účinek je naprosto minimální.

Náušnice: Ozdoba, nebo trápení?

Vy také opravujete špatné vpichy, často od pediatrů…

Při vší úctě k pediatrům je to tak. Ať má lékař k dispozici kanylu nebo pistoli, nemá v ruce cvik, co se náušnic týče. Z jednoduchého důvodu: Já, když se na to specializuji, denně nastřelím třeba desatery náušničky, mám na to čas, vše dobře rozměřím.

Pro pediatra je píchání oušek věc, kterou odsune na konec ordinační doby, párkrát do měsíce. Mnohým z pediatrů je nad padesát, nepřesně rozměřují, často píchají kanylou, a tato metoda je za zenitem.

Při kanylovém propíchnutí teče z lalůčku velké množství krve, tkáň utíká pod rukama, píchání samotné trvá a když si dítě odtrpí první ouško, je před ním ještě druhé. Proto to často nedopadá příliš dobře. Doporučuji kontaktovat pro propíchnutí oušek někoho se zdravotním vzděláním a zároveň někoho, kdo to dělá denně.

Za jak dlouho a za jakých podmínek lze vpich opravit?

Až tehdy, když dírka zaroste. Pomáhat s tím může u miminek třeba aplikace mateřského mléka, ale tohle chce čas. Teoreticky je to tak, že čím dříve po chybné aplikaci náušničku vyjmeme, tím lépe a dříve zaroste.

Dírka stará půl roku potřebuje ke srůstu více času a má trochu menší šanci srůst, dírka stará několik let nemusí srůst vůbec, ale dost často se to nakonec podaří. Všechny také varuji, že oprava nutně nemusí znamenat lepší výsledek, hodně ovlivní jizva z předchozího vpichu.

A některým maminkám opravy rozmlouvám – ouška nikdy nejsou naprosto stejná, je třeba brát v potaz jejich konkrétní fyziognomii a to, co jim doopravdy sluší. Také mezi novou a starou dírkou musí být určité množství tkáně, alespoň milimetr. Což se zdá málo, ale v ploše dětského lalůčku už je to celkem velká vzdálenost. 

Kdy dát holčičce naušnice?

Jak důležité je hlídat akupunkturní body? Ve spojitosti s nimi si řada maminek rozmyslí náušničky u miminek, aby systém akupunkturních bodů „dozrál“ a nic se nepokazilo…

Když jsem otevírala svou praxi, pochopitelně jsem to řešila. Konzultovala jsem tuto otázku dokonce s předsedou České lékařské akupunkturistické společnosti a dozvěděla jsem se jen to, že neexistují žádné validní výzkumy, které by dokázaly, že píchání pro náušnice ohrožuje nějaké body.

Přesto je kontroluji, respektuji, že je to pro někoho důležité, ale sama za sebe se nedomnívám, že by z pohledu akupunktury docházelo ke zdravotním komplikacím. Obezřetná jsem zejména u dalších náušnic, u druhého a třetího páru, které jdou mimo lalůček, kde je mnohem vyšší koncentrace akupunkturních bodů. 

Prozraďte mi na závěr, jaké dětské náušničky jsou dnes trendy? 

Důležité je říct, že pro děti i dospělé se vyrábějí stejné náušnice, někdy výrobce nabízí dětské, ale z mého pohledu nevhodné: Mají krátký dřík, dírka nedýchá. Ale všechny jsou prvotřídní. A bezpečné. Dokonce, i když je děti spolknou. Špička tyčinky je tupá, střevy projde bez komplikací.

Říkám to i proto, že se mě na to maminky ptávají, chtějí si být jisté bezpečím dětí u takových drobných předmětů. Ale jinak ano, i náušničky se řídí trendy. Nejoblíbenější jsou dnes z chirurgické oceli, titanu a poslední roky z plastu. Ten mám já osobně nejraději.

Nemá fyzikální vlastnosti jako kovy – nepřijímá teplo, chlad, je lehký, což méně dráždí čerstvou dírku a může to být klad u dětí s citlivou pokožkou. Těch dnes přibývá a naopak ubývá náušnic stříbrných a zlatých. Děti jsou na ně stále více citlivé, samotné náušnice častěji oxidují. Proto tedy chirurgická ocel, titan a plast. A vzorů je tolik, že je opravdu těžké vybírat!   

Video: Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

Také jste jí nenechala píchnout ouška?
Je lepší nechat náušnice nastřelit, nebo propíchnout jehlou?
Je vhodné dítěti ještě v porodnici píchnout náušnice?
 
 
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Miminko, Očkování, náušnice, Růže, Aplikace, Pozdní věk, Citlivá pokožka, Imunitní systém, Muž, Narození dcery, Velká vzdálenost, Google, Vakcína, Mateřské mléko, Vicena, Výzkum, Drobný předmět, Maminka, Zdravotní komplikace, Vpich, Zdobení, Šestý měsíc, Zdraví na Heureka.cz