Maminka.czPorod

Nástřih hráze neboli epiziotomie - pro a proti, která přináší

Zuzana Šustová 11.  9.  2013
Epiziotomie je nastřižení hráze mezi pochvou a konečníkem, díky němuž se rozšíří vaginální otvor během porodu. Provádí se při samotném vytlačování mimina, na vrcholu kontrakce, kdy je kůže maximálně vypnutá díky tlaku hlavičky. Je však nástřih vždy nutný? Dá se mu vyhnout a dítě přesto porodit v pohodě? A když už k epiziotomii dojde, můžete mít nějaké nežádoucí následky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prevence

Chcete-li se nástřihu vyhnout, nastudujte včas všechny metody, kterými se můžete zkusit pojistit. Není jich mnoho, pravda, a ne vždy si některým z níže zmíněných postupů zajistíte stoprocentní nenastřihávání. Porod je tak individuální a nepředvídatelná akce, že je těžké vše dokonale naplánovat a připravit předem. Nuže jak tedy můžete epiziotomii předejít nebo se o to alespoň pokusit?

  1. Masáží hráze speciálními přípravky k tomu určenými. Lze však použít i dětský či olivový olej. Osm týdnů před porodem, denně vsuňte palce či jiné dva prsty na kraj pochvy (s velkým břichem budete ráda, když si „tam“ alespoň jakžtakž dosáhnete, anebo přizvěte ke spolupráci partnera!) a masírujte její dolní okraj do tvaru „U“. Jakoby ji roztahujte směrem ke konečníku.
  1. Kegelovými cviky, které posílí, či ve chvíli rození naopak uvolní svaly pánevního dna (což jsou svaly poševní, okolo močové trubice a konečníku). Arnold Kegel byl americký gynekolog, který prosadil zmíněné posilování již v roce 1948. Cvičení funguje na inkontinenci čili samovolný únik moči, na lepší vzrušivost u žen i můžu a zároveň vás připraví na komfortnější porod. A jde tedy zcela jednoduše o prosté zatínání a uvolňování pánevního dna - jako kdybyste na wc zastavovala a zase pouštěla proud moči. Cviky je nutno provádět třicetkrát po sobě, třikrát denně a rytmicky. Klidně během močení anebo kdykoliv mimo wc.
  1. Jógou, tantrou, velmi častým souložením, každým dalším porodem - to vše mohou být způsoby, jak posílit, rozšířit a dostatečně uvolnit porodní cesty před příchodem miminka na svět.
  1. Císařským řezem čili sekcí. V některých porodních ústavech si smíte tuto operaci objednat jen tak z plezíru, jinde ne. Zjistěte si napřed, kde vám "císaře" dovolí jen z vaší libovůle a kde nikoliv.

Kdy se epiziotomii nevyhnete?

Nástřih hráze se samozřejmě neprovádí rutinně. Jen ve chvíli, kdy by mohlo dojít k následujícím problémům:

  1. Když se porod nečekaně komplikuje a vám hrozí (nebo už k němu dochází) poranění pánevního dna. Protože je mimino příliš velké, nevhodně nastavené atd.
  2. Rodí-li se dítě koncem pánevním neboli zadečkem (místo hlavičkou) napřed.
  3. Nedokážete-li během porodu řádně kontrolovat tlačení.
  4. Pokud jde o předčasný porod.
  5. Má-li miminko dýchací potíže.
  6. Rodíte-li velké dítě.
  7. Pokud je potřeba vytahovat děťátko kleštěmi, protože se někde zaseklo, má nešikovnou pozici apod.
  8. Máte-li vysokou, silnou hráz.

Léčba

Nástřih se šije při lokální anestezii samovstřebávací nití, která do dvou týdnů zmizí či bezbolestně vypadne. Že se může hojení komplikovat je známý fakt. Mezi problémy spojené s tímto zákrokem se řadí např. otoky, záněty, bolestivý pohlavní styk (dyspareunie) a inkontinence.

Pro či proti?

Nyní již znáte všechny okolnosti a důvody, proč je někdy epiziotomie nevyhnutelná a naopak, jak se jí nejspíš vyvarujete. Nejdůležitější je vaše psychické naladění. Dobrá nálada a pozitivní přístup vás může posunout blíže ke stavu, kdy nástřih nebudete potřebovat. Ale jak jsme již řekli, spolehnout se bohužel nedá na nic. Plány jsou jedna věc, náhody a nečekané události druhá. Přesto vám držíme palce, aby vaše „svatyně“ při porodu nůžky rozhodně nepotřebovala.

Témata: Porod, Kegelovy cviky, Hráz, Kegelovy cvik, Hra, Samovolný únik, Náš, Velké dítě

Video