Maminka.czPorod

Nástřih hráze u porodu – jsou ty nůžky vážně potřeba? Porodní asistentky mluví o „zraněném ženství“

Michaela Láchová 17.  4.  2023
Je episiotomie při porodu dobrou prevencí, nebo zbytečným zásahem? Jaká je praxe v porodnicích? Co udělat pro to, aby k němu nemuselo dojít? A když už k němu dojde, jak se co nejrychleji zotavit? Ptáme se porodních asistentek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když se toho oproti letům minulým mnoho změnilo k lepšímu, stále se v některých porodnicích do fyziologických porodů běžně zasahuje víc, než je třeba. Například rutinním nástřihem hráze. A to je i důvod, proč si porodní asistentka Kristina Zemánková toto téma vybrala. Některé porodní asistentky mluví v souvislosti s epiziotomií neboli nástřihem hráze o „zraněném ženství“, a ženy, které s ním mají zkušenost, dokonce v některých případech i o znásilnění. Hlavně tehdy, když na něj nejsou upozorněny předem, a nemůžou tak rozhodovat o svém těle. Pokud mám mluvit za sebe, rozdíl mezi dvěma mými porody s nástřihem a bez něj byl obrovský.

VIDEO: Maminka v porodnici - Bonus z porodnice Krnov: Co je dobré a špané porodnictví?

Během prvního šestinedělí jsem si nemohla dva měsíce pořádně sednout, po druhém, bez nástřihu, jako bych ani nerodila. Jak říká Kristina Zemánková, většina žen porodí bez poranění, případně jen s malými oděrkami. Pouze zhruba deset procent žen má větší poranění, které vyžaduje šití. Rizika nástřihu jsou přitom poměrně velká, ať už v podobě potenciální infekce nebo inkontinence. Rána po epiziotomii je totiž hlubší, hojení bývá delší a bolestivější. Ani miminku při jeho těžké práci a samotném příchodu na svět nastřižená hráz nepomáhá, protože se o ni nemůže dostatečně opřít, a dokončit tak porodní mechanismus. Jediná situace, kdy by podle svých slov porodní asistentka k nástřihu přistoupila, je, když se miminku nedaří dobře a je porod nutné urychlit. I tehdy ale pouze se souhlasem maminky.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jaké jsou možnosti prevence natržení?

Co pomáhá hojení?

Otázky na porodní asistentku Markétu Scott Gasparovou

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Porodnice, Tipy a rady porod, Zdraví žen, Porodní asistentka, Krnov, Weleda, Marisa Alcalá, Kristina Zemánková, Hojení, Ženství, Prevence, Alča, Poranění, Scott, Hráz, Morava, Čechy, Vaz, Nůžky, Zemánková