[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Dobré fungování dětského imunitního systému podpoříte správnou životosprávou. Ta zahrnuje dostatečný pitný režim a vyváženou stravu s omezením tuků, koření a cukrů. Do jídelníčku zařaďte také esenciální mastné kyseliny, které si organismus není schopen vyrobit sám. Zabraňují vzniku dlouhodobého zánětu a tlumí alergické reakce. Recepty Co pořád vařit dětem? Kuře na paprice zbožňují, zkuste náš recept Zní to složitě, ale když budete vědět, po jakých výrobcích sáhnout, dokážete dětem zajistit i tyto živiny. Najdete je mimo jiné i v kvalitních margarínech – ty jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, z nichž některé jsou esenciální (omega 3 a omega 6), které tělo nutně potřebuje. Tohle vyvíjející se mozek opravdu potřebuje Přestože v průběhu našeho života potřeba tuku mírně kolísá, esenciální mastné kyseliny z řady omega 3 a omega 6 potřebujeme vždy. Zdravotní stav a zdravotní rizika lze zásadním způsobem ovlivnit kvalitou stravování dokonce již před narozením a v prvních letech života. Příjem esenciálních mastných kyselin omega 3 a omega 6 v těhotenství je důležitý pro rozvoj nervové tkáně a mozku dítěte. Naopak nasycené mastné kyseliny zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a předpokládá se, že toto riziko může být naprogramováno výživou již během raného vývoje. „Byl prokázán vliv dostatečného příjmu omega 3 mastných kyselin v těhotenství na snížení rizika nejen možných budoucích srdečně-cévních onemocnění, ale i na riziko problémů s poruchami pozornosti, takzvanými poruchami ADHD,“ vysvětlil Pavel Suchánek z laboratoře pro výzkum aterosklerózy, IKEM. Těhotné ženy by podle něj měly zásadně omezit zejména přísun takzvaných transmastných kyselin z důvodu zvýšeného rizika vyvolání předčasného porodu. Denní příjem transmastných kyselin by se měl pohybovat do jednoho procenta celkového energetického příjmu. Mýty, které už neplatí Takže není pravda, že margaríny jsou jakási umělá hmota, výsledek chemických pokusů potravinářských gigantů, které hledaly levnou potravinu pro masy a o zdraví jim nešlo? Není. Je pravda, že v minulosti se pro výrobu margarínu používalo částečné ztužování, při kterém skutečně vznikají nezdravé tuky, nazývané trans-mastné kyseliny. Od poloviny devadesátých let minulého století se však částečně ztužené tuky již při výrobě margarínů nepoužívají. Výrobci se navíc snaží celkově jejich složení vylepšovat, a vystačí si tak například s jediným emulgátorem. Bonusem je příjemná chuť současných margarínů. Zdraví Každé čtvrté dítě je tlusté! Co dělat, abyste neměli doma metráčka? Výživa a stravování Jak se zbavit těhotenských kil? Po porodu žádné diety, varuje výživová poradkyně
Dobré fungování dětského imunitního systému podpoříte správnou životosprávou. Ta zahrnuje dostatečný pitný režim a vyváženou stravu s omezením tuků, koření a cukrů. Do jídelníčku zařaďte také esenciální mastné kyseliny, které si organismus není schopen vyrobit sám. Zabraňují vzniku dlouhodobého zánětu a tlumí alergické reakce.
Zní to složitě, ale když budete vědět, po jakých výrobcích sáhnout, dokážete dětem zajistit i tyto živiny. Najdete je mimo jiné i v kvalitních margarínech – ty jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, z nichž některé jsou esenciální (omega 3 a omega 6), které tělo nutně potřebuje.
Přestože v průběhu našeho života potřeba tuku mírně kolísá, esenciální mastné kyseliny z řady omega 3 a omega 6 potřebujeme vždy. Zdravotní stav a zdravotní rizika lze zásadním způsobem ovlivnit kvalitou stravování dokonce již před narozením a v prvních letech života.
Příjem esenciálních mastných kyselin omega 3 a omega 6 v těhotenství je důležitý pro rozvoj nervové tkáně a mozku dítěte. Naopak nasycené mastné kyseliny zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a předpokládá se, že toto riziko může být naprogramováno výživou již během raného vývoje.
„Byl prokázán vliv dostatečného příjmu omega 3 mastných kyselin v těhotenství na snížení rizika nejen možných budoucích srdečně-cévních onemocnění, ale i na riziko problémů s poruchami pozornosti, takzvanými poruchami ADHD,“ vysvětlil Pavel Suchánek z laboratoře pro výzkum aterosklerózy, IKEM.
Těhotné ženy by podle něj měly zásadně omezit zejména přísun takzvaných transmastných kyselin z důvodu zvýšeného rizika vyvolání předčasného porodu. Denní příjem transmastných kyselin by se měl pohybovat do jednoho procenta celkového energetického příjmu.
Takže není pravda, že margaríny jsou jakási umělá hmota, výsledek chemických pokusů potravinářských gigantů, které hledaly levnou potravinu pro masy a o zdraví jim nešlo?
Není. Je pravda, že v minulosti se pro výrobu margarínu používalo částečné ztužování, při kterém skutečně vznikají nezdravé tuky, nazývané trans-mastné kyseliny. Od poloviny devadesátých let minulého století se však částečně ztužené tuky již při výrobě margarínů nepoužívají. Výrobci se navíc snaží celkově jejich složení vylepšovat, a vystačí si tak například s jediným emulgátorem. Bonusem je příjemná chuť současných margarínů.