Maminka.czŠkolák

Naučte děti snídat

Monika Kváčková 2.  9.  2010
Snídaně v jídelníčku školáka je velmi důležitá, ne-li nejdůležitější. Dodává totiž tělu důležitou energii po nočním hladovění a poskytuje tak také energetický základ pro dopolední výuku, která je nejnáročnější částí školákova dne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepodceňujte také vliv snídaně na schopnost dětí soustředit se na učení. Neklid, neschopnost soustředit se a sledovat výklad může souviset právě se špatnou nebo dokonce úplně vynechanou snídaní. Děti totiž nemají možnost vytvářet si zásoby energie, a tak se její nedostatek velmi rychle projeví. Stane-li se tak ve škole, je to pro dítě velká komplikace.

Nutriční terapeutka Jitka Rusková z Občanského sdružení Výživa dětí vysvětluje, proč děti nejlépe naučíme snídat svým vlastním příkladem: „Zní to jednoduše, ale je to skutečně ten nejúčinnější způsob. Pro rodinu to samozřejmě znamená sejít se ráno u prostřeného stolu pokud možno celá rodina. Děti se totiž učí nejlépe napodobováním svého okolí, proto bychom měli u snídaně nejen sedět s nimi, ale také s nimi posnídat.“

Prvním předpokladem je v každém případě Vaše rozhodnutí – potom už žádné výmluvy nemají šanci. Podle toho, k jakým „výmluvám“ má Vaše rodina sklony, můžete použít některý z níže uvedených praktických tipů:

Nemám čas chystat dětem snídani: Ranní časové tísni se vyhnete, pokud si snídani nachystáte již večer a připravíte ji do chladničky. Ráno hotový pokrm pouze připravíte na stůl.

Mé dítě snídat nestíhá: Přimějte jej vstávat o 15 minut dříve. Na kvalitě spánku a svěžesti do nového dne dítěti 15 minut v žádném případě neubere, investuje-li je ale do snídaně, rozhodně to pocítí lepším startem do nového dne a větší pohodou ve škole.

Mé dítě není zvyklé snídat, jen by ho to ráno znechutilo: Pokud Vaše dítě není na snídani vůbec zvyklé, začněte opravdu pozvolna, s malými porcemi. Zpočátku stačí jen půlka rohlíku nebo banánu, pár lžiček jogurtu nebo trošku kakaa. Tělo si po čase na ranní přísun energie zvykne a samo začne vyžadovat více.

Ráno jsme všichni ve stresu, na nějaké snídání nemáme ani pomyšlení: To je ten nejlepší důvod udělat si ze snídaně pravidelný příjemný rituál se vším, co ke správnému rituálu patří – čas, atmosféra, skladba jídelníčku. Zajistíte si tak minimálně jeden příjemný zážitek každý den.

Nemusíte snídat hodinu, aby rituál splnil svůj účel, zkuste to jednoduše takto:

  • Stanovte si přesný čas snídaně na každý den.
  • Prostřete si příjemně stůl (neděste se, opravdu to nezabere více než 2 minuty).
  • Ke stolu usedejte po ranní hygieně a s dostatečnou časovou rezervou tak, aby se v klidu mohli sejít všichni členové domácnosti.
  • Snídani si užijte chuťově, vizuálně i čichově – voňavé pečivo, aromatická káva, to vše zvyšuje pozitivní vnímání snídaně.

Využijte ranní snídaňový rituál k výměně informací o programu každého člena domácnosti – kdo zaveze děti do školy, kdo koho vyzvedne z kroužku, proč přijde tatínek až pozdě večer, proč dnes musí dítě zůstat déle v družině apod. Dětem to dodá pocit jistoty a pevného řádu, lépe pochopí denní program a na další snídani už se bude těšit – dozví se informace, které si jinak pouze domýšlí a často ho zneklidňují.

Protože každý den je jiný a vždycky se může vyskytnout něco, co nám zkříží plány, nabízíme ještě jedno nouzové řešení: nestihnou-li děti snídani, připravte jim do školy ještě jednu svačinu, kterou sní ještě před začátkem školní výuky nebo nejpozději o první přestávce. Toto řešení ale využívejte opravdu jen nárazově – např. když zaspíte, musíte do práce výrazně dříve než obvykle, apod.

Pokud stále ještě váháte,jestli to za tu námahu vůbec stojí, zkuste si přečíst tato fakta, uveřejněná v časopise FOOD TODAY 05/2010:

  • Pravidelné snídání je spojeno s lepším vstřebáváním živin a může přispět k udržení zdravé tělesné váhy.
  • Snídaně je mimořádně důležitá obzvláště pro děti a dospívající mládež, protože podporuje učení a výkonnost ve škole.
  • Nedávné systematické hodnocení šestnácti studií zkoumajících vliv vynechání snídaně na kontrolu váhy u více než 59000 evropských dětí a dospívající mládeže prokázalo, že snídání je spojeno s nižší hodnotou BMI (Body Mass Index) a zdá se být ochranou proti nadváze a obezitě.
  • Dřívější laboratorní studie udávají pozitivní vliv snídaně na výkonnostní ukazatele včetně paměti, rozsahu pozornosti a kreativity.

Teď, když víte, proč a jak máte nejen Vy, ale především Vaše děti snídat, splňte si společně svůj první domácí úkol tohoto školního roku – přestaňte sami sebe klamat všemi důvody proč to nejde a - ZAČNĚTE SNÍDAT!

ZDROJ: Quent

Témata: Děti, Výživa a stravování, Školák, Nejúčinnější způsob, Pravidelný příjem, Pravidelné snídání, BMI (bod mass index, Praktický tip, První předpoklad, Nouzové řešení, Příjemný zážitek