Maminka.czZdraví

Naučte se Pozdrav slunci. Zajístí vám energii na celý den

Petra Lamschová 26.  9.  2012
Naučte se Pozdrav slunci. Zajístí vám energii na celý den
Slunce je zdrojem života, symbolem světla, čistoty, jasnosti a vědomí. Touto sestavou jej zdravíme a vzdáváme mu úctu. Pravidelné cvičení této sestavy nám přináší sílu slunce i jeho jas.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sestava 12 plynule na sebe navazujících cviků - sestava je spíše „pohybový tanec“. Dýchejte zhluboka a nosem, provádějte dlouhé táhlé nádechy a výdechy. Počet opakování sestavy - 2 až 12krát.

Sestavu cvičte každé ráno, kdy vás cvičení optimálně naladí do dne a rozproudí v těle pozitivní energii, nebo naopak večer, kdy zase sestava působí spíše na zklidnění mysli a uvolnění napětí z celého dne.

Účinky: Každodenním cvičením pozdravu slunci povzbuzujete krevní oběh, příznivě působíte na vegetativní nervový systém, zlepšujete tělesnou kondici, schopnost soustředění a napomáháte psychické rovnováze a duchovnímu rozvoji.

Pozdrav slunci krok za krokem

1. Spojte dlaně před hrudníkem. Chvilku se koncentrujte sami na sebe a na svůj dech - pozice zlepšuje koncentraci a zklidňuje mysl.

2. S hlubokým nádechem zvedejte paže až do úplného vzpažení -protahujete přední stranu trupu. Pozice povzbuzuje krevní oběh, pomáhá léčit chronická onemocnění krku.

3. S výdechem přecházíme přes rovná záda do hlubokého předklonu. Tato pozice protahuje celou zadní linii od achilovek, lýtek, zadní strany stehen přes zádové svalstvo až na temeno hlavy. Povzbuzuje trávicí systém a podporuje činnost mozku a smyslových orgánů uložených v hlavě. Lehce dorovnáme záda a mírně zdvihneme hlavu, abychom mohli snáze přejít do následující pozice.

Jak cvičit jednotlivé pozice vám ukáže fotogalerie:

4.Čtvrtá pozice - s nádechem odkročte pravou nohou co nejvíce vzad - tlak stehna podporuje činnost trávicích orgánů.

5. Zadržte dech a k pravé noze přisuňte i levou. Pažemi se zapírejte přesně na úrovni ramen. Vaše tělo je napjaté a zpevněné od hlavy až k patě by mělo tvořit jednu dokonalou přímku.

6. S plynulým výdechem se pomalu spouštíte na zem, přičemž je vaše tělo stále jako prkno. Pokud nezvládáte na rukou udržet celou váhu těla, opřete se o kolena. Plynule dojdete až na zem.

7.Kobra - nyní se zapřete o zem i boky a zatněte hýžďové svalstvo, s nádechem přecházíme do pozice kobry. Držte ramena co nejdále od uší.

8. S výdechem se vracíte zpět do lehu na zem a plynule přecházíme do pozice psa, v této pozici chviličku setrváme a dýcháme. Pozice podporuje činnost mozku a rozvíjí nám intuici.

9.Výkrok pravá noha vpřed - s nádechem vykročte pravou nohou vpřed - tlak stehna podporuje činnost trávicích orgánů.

10. Předklon - s výdechem přisuňte levou nohu k pravé a propněte kolena. Jste v hlubokém předklonu, trup je vyvěšen, dlaně nebo prsty se dotýkají podložky, kolena zůstávají propnutá. Povzbuzujete trávicí systém a podporujete činnost mozku a smyslových orgánů uložených v hlavě.

11. Kulatě obratel po obratli se zvedáte plynule nahoru až do vzpažení a protažení - nádech - vytáhneme se za pažemi a spojíme dlaně nad hlavou. Opět povzbuzujeme krevní oběh a působíme na chronická onemocnění krku.

12. Namaskar (pozdrav) - s výdechem přeneseme spojené dlaně na střed hrudníku -soustředění, koncentrace, zklidnění mysli.

13. Pozice stromu - celou sestavu opět začínáme a vždy završíme pozicí stromu, kdy si uvědomíme celé tělo a jeho spojení chodidly se zemí. Chviličku se soustředíme a celé tělo zpevníme a vytáhneme do temene hlavy. Koncentrace na cvičení, uvědomění si - JÁ JSEM.

Témata: Zdraví, Časopis Dieta, Vegetativní nerv, Pravá noha, Kobra, Hluboký nádech, Pozdrav, Den, Celý, Zdraví na Heureka.cz