[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Základní (na 10 litrů): 12 l vody, 1,5 kg hovězích kostí, 5 mrkví, 1 střední celer, 3 petržele, 1 hlavička česneku, 5 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů Dvojitý (na 5 litrů): 6 l základního vývaru, 500 g mletého předního hovězího masa, 3 bílky „Hovězí vývar chce čas. Opravdu poctivý se vaří mnoho hodin – vlastně nevaří, ale táhne,“ upozorňuje šéfkuchař.
1)Pavel omyl kosti, dal je do hrnce se studenou vodou a přivedl k varu. „Vodu nesolte, vývar se solí až při zapracování do výsledného receptu,“ vysvětlil.
2) Před bodem varu vystoupala na hladinu pěna, kterou sbíral naběračkou.
3)Přidal zeleninu a rozkrojený česnek a koření. Zmírnil plamen a „táhnul“ (tedy nechal zvolna probublávat těsně pod bodem varu) minimálně 8 hodin v nezakrytém hrnci.
4)Hotový vývar scedil přes plátýnko. Můžete ho zpracovat podle receptu nebo uchovat. „Po uvaření vývar zprudka zchlaďte,“ poradil šéfkuchař. „Hrnec postavte do ledové vody a občas zamíchejte. Než bude dokonale chladný, nezakrývejte jej.“ Rychle zchlazený vývar vydrží v ledničce až 5 dnů. Můžete jej i zamrazit.
5) Poté Pavel ukázal, jak připravit dvojitý vývar. Bílky ušlehal do tuhého sněhu a přidal k mletému masu.
6) Sníh do něj důkladně zapracoval rukama.
7)Masovou hmotu pak Pavel rozšlehal metlou ve vývaru a zprudka jej přivedl k varu.
8) „Bílkoviny navážou nečistoty z masa, které vystoupají nahoru a vytvoří tuhý povlak, ten ale už nemusíte sbírat,” vysvětlil Pavel. Před bodem varu ztlumil teplotu a vývar už jen táhl. Po 4 hodinách jej scedil.
9)Výsledný vývar je čirý. „Když chladne, tvoří se na něm tukový škraloup. Po zchladnutí jej seberte a použijte na omaštění polévky,” poradil Pavel.
4 porce, příprava: 10 minut
1 l dvojitého vývaru4 vejce sůl1 lžička hovězího tuku (z vývaru)
Vývar osolte a ohřejte. Připravte si vejce: Vodu zahřejte těsně pod bod varu a ztlumte plamen. Pak ji osolte a vejce pečlivě, aby se nepoškodil žloutek, vyklepněte do naběračky a i s naběračkou ho pozvolna vnořte do vody. Opatrně jej vyklopte a po zhruba 3–4 minutách ho zase opatrně vyjměte a vložte do misek nebo talířů. Zalijte horkým vývarem a omastěte každou porci pár kapkami rozpuštěného tuku.
4 porce, příprava: 25 minut 1
l dvojitého vývaru sůl1 větší mrkev1 petrželna knedlíčky: 3 rohlíky1 vejcesůl, špetka muškátového oříškuzelená petrželka, nasekaná najemno2 oříšky másla500 ml polotučného mléka
Vývar osolte, zeleninu nakrájejte a dejte ji do něj vařit. Pečivo nakrájejte a opečte na másle. Žloutky vyšlehejte s mlékem, přidejte koření a sůl a sníh, který jste ušlehali z bílku. Vlhkýma rukama tvarujte z těsta v dlaních i 5 minut.
4 porce, příprava: 15 minut
1 l dvojitého vývarusůl1 větší mrkev1 petržel2 hrsti syrových domácích nudličekhovězí tuk na omaštěnízelená petrželka
Vývar osolte, zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vývaru do změknutí. Do vroucí osolené vody vedle dejte zavařit nudličky a po scezení je rozdělte na talíře. Zalijte je horkou polévkou a každou porci omastěte několika kapkami hovězího tuku. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 9/2013