Maminka.czZdraví

Naučte se vybírat džíny podle typu vaší postavy

Jana Benešovská 16.  11.  2013
Naučte se vybírat džíny podle typu vaší postavy
Nic nevypovídá o jejich oblibě lépe než čísla: ročně se jich vyrobí 5 miliard kusů a každou vteřinu se prodají jedny. Džíny patří mezi stálice šatníku, ale jejich výběr dá někdy pořádně zabrat. Jak už nikdy nesáhnout vedle a mít ve skříni jenom ty, které vám opravdu padnou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak vybírat?

Co se kalhot týká, v obchodě najdete stovky modelů a vybírat opravdu není lehké. „Na Kurzu stylu říkáme, že najít ty správné džíny je stejné jako najít toho správného chlapa – může to trvat klidně celý život a úspěch stejně není zaručen,“ usmívá se Alena Šafratová, zakladatelka a ředitelka Školy stylu, která vychovává stylistky. Nikdy ale není od věci se o to alespoň pokusit, takže jsme pro vás připravili nápovědu, jak na to. Důležité je, abyste džíny pořádně vyzkoušela.

ČTĚTE TAKÉ: Bílá košile je věčná: Jak ji nosit pokaždé jinak?

Lépe je brát si do kabinky o číslo menší než je číslo kalhot, které obvykle kupujete. Nové džíny mají být fest, časem a nošením totiž povolí a dokonale se přizpůsobí tělu. Správný střih pak nejlépe vyberete podle typu své postavy.

Jak se vyznat v číslech?

Označení velikosti na džínách je pro řadu lidí matoucí, udává se totiž obvykle v palcích. Pokud je tedy na džínách napsáno například W32 L34, popřípadě jen 32/34, znamená to, že pas (waist) je 32 palců, tedy zhruba 77,5 centimetru. Délka – myšleno délka nohavice (length) je pak 34 palců, tedy 85 centimetrů.

Pokud toužíte po kalhotách z e-shopu a netroufáte si odhadnout svou velikost, nejlepší je vzít si na pomoc džíny, které vám sedí nejlépe. Změřte délku pasu na přední straně kalhot, vynásobte dvěma a vydělte číslem 2,5 (1 palec je zhruba 2,5 centimetru). Výsledné číslo značí velikost v pase. Stejně pak změříte i délku nohavic. Ta se měří od vnitřní strany kalhot, tedy od rozkroku.

Jak kombinovat?

Džíny se dají kombinovat se vším. Pro formálnější příležitosti se lépe hodí tmavá džínovina v kombinaci s topy z luxusnějších materiálů, například z hedvábí. Na běžné denní nošení nic nezkazíte klasikou v podobě dobře padnoucího saka a jednoduchého jednobarevného trička nebo tílka.

Jestliže vám ze všech pouček co ano a co ne jde hlava kolem, zkuste si zapamatovat alespoň jednoduché pravidlo o zachování rovnováhy, které platí i v případě džínových kalhot, a to především rovnováhy v objemu: volný nebo objemný styl u širokých kalhot je přímo nutné vybalancovat upnutým vrškem, abyste nepůsobila jako puberťačka. Ke slimkám si zase bez problémů můžete obléknout volnější tričko nebo top. Spoustu dobrých tipů najdete například na blogu Školy stylu – www.skolastylu.cz/blog

Jak je udržovat?

Co se praní týká, džínám byste měla dopřát šetrnější péči než klasické bavlně. Perte je maximálně na čtyřicet, ideálně na třicet stupňů.
Nežádoucímu vyblednutí zabráníte tím, že džíny před vložením do pračky obrátíte naruby. A neperte je často, rozhodně ne po každém nošení. Když si je berete na párty, většinou je stačí jenom vyvětrat. Pokud se vám stane, že si nevhodně sednete, například na žvýkačku, strčte džíny přes noc do mrazáku. Žvýkačka se krásně odlepí a navíc bude barva kalhot jako nová.


 

Výběr podle typu postavy:

Postava s křivkami:
Pokud máte typické ženské křivky, postavu tvaru hrušky či přesýpacích hodin, doporučuje Alena Šafratová sáhnout po džínách v tmavých tónech, bez zbytečných aplikací, prošívání nebo vyšisování. „Tím nejlepším střihem jsou pak takzvané boot cut jeans, tedy takové, které jsou obtažené přes zadeček i stehna a pod koleny se mírně rozšiřují. Tato varianta vám vykouzlí krásnou a sexy postavu,“ dodává. Skvělou optickou vychytávkou na zmenšení zadečku jsou kapsy posazené blízko u sebe.

Chlapecká postava:
Pokud máte štíhlé nohy a úzké boky, je vhodné zvolit světlejší barvu denimu, která opticky přidává objem, a modely s aplikacemi, šisováním a dírami, které opticky vytvářejí dojem ženských křivek. Stejného efektu docílíte i úzkými kalhotami s vysokým pasem. V obchodě hledejte džíny označené jako high waisted skinny. „Plochý zadeček zvýrazníte například zajímavě střiženými kapsami nebo jinými drobnými detaily,“ dodává Alena Šafratová.

Sportovní postava:
Pokud máte tento typ postavy, pak vám skvěle sednou kalhoty pánského střihu, takzvané boyfriend jeans. „Volnější střih, ledabyle ohrnuté nohavice nad kotníky nebo takzvané slouchy skinny jeans, které volně obepínají boky a nohy, aniž by zakrývaly vaše přednosti, to je ta správná volba,“ doporučuje Alena Šafratová. Džíny tohoto typu ovšem budou fungovat pouze s páskem, kdy je necháte spadnout na boky a k nim si obléknete nějaký jemný přiléhavější top.

Vysoká postava:
Coby vysoká žena máte výhodu, že nemusíte nic dohánět podpatky. Můžete si dovolit staré dobré slimky, ale i zcela volně střižené kalhoty, rozšířené už od horní části, takzvané wide leg. „Postavu už zbytečně neprodlužujte vyvýšeným pasem, naopak se zaměřte na klasické bokovky. Kromě tohoto pravidla si nohaté a štíhlé slečny mohou vybírat podle libosti,“ radí Alena Šafratová. Slušet vám budou klasické jednobarevné džíny, ale i výrazné potisky.

Článek vyšel v časopisu Dieta 10/2013

Témata: Zdraví, Časopis Dieta, Jednoduché pravidlo, Vysoký pas, Pošta, Ředitel školy, Denim, Žvýkačka, Vaš, Správná volba, Typ, Denní nošení, Drobný detail, Volné tričko, Post, Džíny, Puberťačka, Zdraví na Heureka.cz

Video