Maminka.czTěhotenství

Návod na přežití těhotenských obtíží - zaručené tipy přímo od vás

Klára Kotábová 28.  10.  2013
Gravidita není pro všechny ženy jen dobou euforie, radosti a pohody. Pokud máte pocit, že zrovna vás trápí těhotenské komplikace ve vyšší míře než třeba kamarádky, čtěte. Dali jsme pro vás dohromady zaručené tipy, které vám období devíti měsíců těšení se zpříjemní, jak jen to bude možné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čekání na miminko, jiný stav, je opravdu stavem výjimečným. Kromě toho, že se emočně připravujete na jednu z největších životních změn, cloumají vámi hormony, a jak jste jistě mohla slyšet od kamarádky, to, že vám není v prvním trimestru špatně, je jen signálem, že čekáte kluka, protože holčičky – ty dokážou maminky pořádně potrápit.

Kromě toho jste mohla zaslechnout, že mít nateklé nohy znamená, že pijete moc, že minerálku byste pít neměla, protože se po její pravidelné konzumaci těžce rodí, a že maminky, které v průběhu těhotenství nesnesou nic jiného než maso, budou mít agresivní děti… Pověr o graviditě kolují tisíce, stejně tak o prostředcích, které by vám měly usnadnit dobu, kdy na děťátko čekáte.

Zeptali jsme se na Facebooku Maminky vás, reálných rodiček, které za sebou máte jedno či více těhotenství, co zabírá na nevolnosti, bolest zad, unavené nohy, nespavost… Vyzkoušejte i vy ověřené triky. Třeba vám pomohou. Možná objevíte nový, zaručený, který zajistí tu pravou těhotenskou pohodu.

Mně pomáhalo ledové ovoce. Mrazila jsem vše. Maliny, borůvky, mandarinky… A pokud jsem si po ránu hrst nedala, měla jsem celý den žaludek jako na vodě. Takže jsem měla pořád zásoby. Navíc tělo si o ovoce v ledovém provedení samo řeklo. Mnohokrát jsem se přistihla v noci u lednice, jak jím třetí mandarinku, loupu si grep a vrhám se na pomeranč. Bez ovoce bych nepřežila.
Klára

Mojí lahůdkou byl ráno toast se sýrem, pár kuliček hroznového vína… A pár piškotů, aspoň pro ten pocit, že bojuju. Na nohy mi pomáhala masáž a na spánek ani svěcená voda. Chce to tolik se tomu nepoddávat, přijmout nevolnosti jako fakt, vždyť to časem odezní a odměna bude sladká…
Lucie

Mně pomáhal v těhotenství spánek. Škoda jen, že ho nikdy nebylo víc… Sice vím, co funguje, ale v praxi mi to moc nevycházelo.
Anna

Na ranní nevolnosti mi zabíralo teplé kakao.
Martina

Na oteklé nohy nejlíp funguje studená sprcha, je to ale jen krátkodobé řešení.
Úleva ovšem fantastická.
Anna

Mně na všechna trápení, nevolnosti a podobně zabíralo vědomí, že ať se děje cokoli, den po porodu se mi po tom bude stýskat. Proto jsem si (i když to je možná na hlavu padlé) užívala nevolnosti, lítání na malou co půl hodiny atd. Jinak mi hodně pomohlo správné dýchání v průběhu těhotenství, díky němu jsem rozehnala nevolnosti, závratě. A díky správnému stravování jsem se vyhnula těžkému žaludku a dalším obtížím, na které si maminky často stěžují.
Elena

Na otoky mi zabíral ananas a trávila jsem hodně času v bazénu, ještě pár dní před porodem jsem byla na koupališti. Na pálení žáhy pak podle mého receptu fungují nesolené loupané mandle. Stačí jich pár zobnout a je po problémech.
Jana

Vyzkoušela jsem na těhotenské nevolnosti nejspíš úplně všechno. A nakonec mi zabrala zázvorová lízátka proti kinetóze, která jsou k sehnání v každé lékárně.
Denisa

Na večerní pálení žáhy je jediný recept – nejíst po osmnácté hodině. Když se člověk nají a jde si brzo lehnout, má problémy celou noc. To nestrávené jídlo dělá potíže, otoky a ranní nevolnosti, navíc dráždí žáhu. Jakmile jsem se přestala na noc cpát, byla jsem v pohodě.
Tereza

Na oteklé nohy mi zabral až porod. Jinak nefungovalo nic. Ani masáže, ani studená voda, fakt nic. Můj tip je proto vydržte, ono to zmizí.
Michaela

Na spánek mi pomohl kojicí polštář. Pěkně jsem se podložila, abych mohla spát na boku, a s nespavostí a častým buzením jsem potíže opravdu neměla. Doporučuju.
Constanc

Období nevolností jsem měla u první dcery. Po vyzkoušení všeho možného i nemožného jsem zjistila, že po vychlazené Fantě je mi fajn. S otoky jsem oproti nevolnostem nic dělat nemohla, trpím na křečové žíly, takže mi pomáhaly kompresní punčochy a hodně jsem spala. I tak jsem po porodu zjistila, že na to, kolik energie s miminkem potřebuju, jsem odpočívala hrozně málo.

U druhého těhotenství už nebylo nad čím přemýšlet. Proplula jsem jím i péčí o starší dceru k porodu a každá maminka mi dá za pravdu, že s druhým dítětem jsem neměla tolik času se pozorovat.
Lucie

Vyspat se před porodem? To byla tragédie! Nakonec jsem spala prakticky vsedě, protože vleže to s bříškem prostě nešlo v žádné poloze.
Janula

Mně na pálení žáhy vždy zabíralo několik loků studeného mléka. Jedině pak mi tahle nepříjemnost přestala dělat obtíže. Oteklé nohy jsem si chladila ledovou sprchou a dnes si přeju, aby mně obtíže, se kterými jsem se potýkala během předchozího těhotenství, minuly.
Anna

V lékárně prodávají lízátka na těhotenské nevolnosti – zaručeně fungují. Vyzkoušela jsem na sobě a doporučuju dál.
Lucie

Měla jsem úplně bezproblémové těhotenství. Až poslední měsíc před porodem se ozvalo pálení žáhy a časté běhání na malou. Navíc jsem zjistila, že žáha mě pálí po sladkém, takže jsem s ním přestala. Radši jsem si ho odpustila, aby mi pak nebylo špatně.
Jiřule

Na nevolnosti mi zabíralo jedině ledové mléko, hroznové víno nebo pár doušků koly. Nic jiného. Ale naštěstí jsem netrpěla celé těhotenství, mé potíže byly spíš nárazové.
Marie

Já měla graviditu pohodovou, jen ze začátku večer jsem mívala žaludek na vodě. A na to nic nezabíralo. Proto jsem jedla jako před těhotenstvím, pravidelně a nepřecpávala jsem se, což postupem času nešlo, ale snažila jsem se, aby dopad škod byl co nejmenší.
Radka

Jediné, po čem jsem nezvracela, byly utopence, mrkev a ledová kola. Což není nejzdravější jídelníček, měla jsem ale na paměti, že tělo si řekne, co potřebuje.
Karolína

Moc mi pomohl tip paní doktorky, která se snažila uchlácholit mou chuť na sladké, ale neporušit přitom pravidla těhotenského diabetu – respektive stravování. Doma jsem si pekla závin bez cukru, chuť mu dodávala skořice a pár ořechů… Ten jsem si pak ozdobila bílým jogurtem a měla jsem svačinku, na kterou se mi sliny sbíhaly.
Faktem je, že u neslazené varianty jsme už zůstali celá rodina, protože cukr se do závinu přidává úplně zbytečně.
Aneta

Když jsem čekala prvního syna, jedla jsem jen chlebíčky a pila kokakolu. Při druhém synovi mi bylo fajn a chutnalo mi všechno. Asi nejvíc jsem ulítávala na smaženém sýru s tatarkou. Po tom mi špatně nikdy nebylo.
Katka

Nohy nahoru a nikdy přes sebe. Jedině tak jsem se vyhnula otokům a vzniku křečových žil. Bylo to možná trochu divné, když jsem si na návštěvě tchyně hodila nohy na stůl, byť si nejsme nijak blízké, ale nakonec pochopila, a dokonce mi přinesla polštářek :-)
Jitka

Rodila jsem počtvrté a nejhůř mi bylo právě u čtvrtého miminka. Už do toho nikdy nejdu, i když výsledek je super. Představa, že bych zažívala ještě něco horšího než posledně, mě spolehlivě odrazuje od jakýchkoli plánů.
Monika

Na žáhu jsou různé prášky v lékárnách, na křeče v nohách hořčík, ale jen do 34. týdne, a když není doma nic na žáhu, tak lžička jedlé sody do trochy vody. Nevolnosti lze jen těžko ovládat, já je nemívám, ale teď během posledního těhotenství jsem je měla od třetího do sedmého měsíce. Opravdu jsem byla hlavně večer na zelenině a dávala jsem si jen chleba s trochou másla. Žádné kořeněné věci. Nic smaženého. Ze všeho mi bylo špatně. Ale to si člověk musí vychytat sám, co mu nesedí.
Simona

Na nevolnost mi pomáhaly jedině ledňáčky a kola. I když jsem prozvracela čtyři měsíce, tak tohle jsem zvládala „udržet“. Jinak spánek přišel, kdykoli jsem chtěla, a oteklé nohy? Lavor se studenou vodou na nohy a do pusy zase ledňáčka.
Hana

Chodila jsem co nejvíc mezi lidi. I když na jedné párty jsem prakticky celou dobu zvracela, nechtělo se mi rezignovat a sedět doma a čekat… Takže jsem si vždy dala záležet, připravila se a vyrazila se bavit s vědomím, že to je na dlouhou dobu dopředu možná poslední akce, které se účastním.
Milada

Každý den jsem se pečlivě nalíčila. Proto, že jsem měla pocit, že když se pozvracím, obličej si rozmažu a moje půlhodinová práce přijde vniveč, dávala jsem si záležet a vsugerovala si, že zvracet nesmím. Možná by pomohla chvíle meditace, já si pomáhala autosugescí i tím, že jsem byla krásná a nemám vlastně jedinou fotku, za kterou bych se styděla.
Katka

S miminkem jsem mluvila od doby, co jsem si udělala pozitivní těhotenský test. Ono vědělo, jak moc je chtěné, a proto mě netrápilo. Do žeber nekopalo a celé těhotenství jsem měla pohodové. Zkuste to. Dohodnout se se svým dítětem na neútočení. Vy nebudete požívat ostrá jídla, ono nebude kopat…
Mihule

Článek vyšel v časopisu Maminka 9/2013

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, návod, Prim, Vaš, Správné stravování, Poslední těhotenství, Přežití, Studená voda, Švec, Tip, Studená sprcha, Zář, Ulita, Předchozí těhotenství