Maminka.czHračky pro děti

Návod na třídění hraček krok po kroku v 10 bodech. Tohle zabere!

Jana Potužníková 28.  12.  2020
Redukce hraček v dětském pokoji step by step podle Justiny a Petra Danišových. Tihle propagátoři svobodné hry mají čtyři děti, které vzdělávají doma, a už roky o svém rodičovském přístupu píšou blog (svobodnahra.cz) A říkají tohle: Tam, kde je dítě zahlcené hračkami, tam si vlastně ani neumí pořádně začít hrát.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. DÍVEJTE SE A POZORUJTE. S čím si vaše děti skutečně hrají? Co berou do ruky nejčastěji? Co naopak už dlouho leží v koutě a jenom překáží? Mají vůbec kde si hrát, nebo se denně ocitají uprostřed „skladu hraček“?

2. ZMAPUJTE MNOŽSTVÍ I ROZMÍSTĚNÍ. Kde má své hračky to které dítě? A kolik všeho máte?

3. UDĚLEJTE „VALNOU HROMADU“. A sneste všechny věci na jedno místo, odkud je rozdělte na příslušné hromádky: stavebnice, knihy, panenky, autíčka… Když uvidíte, kolik toho doopravdy máte, věřte, že vaše rodičovská a pak i dětská odvaha radikálně třídit rázem vzroste.

4. VYBÍREJTE. Z každé tematické hromádky odeberte ty opravdu nepostradatelné věci. A pozor – zásadně za asistence dětí! Redukční dietu hraček nikdy nedělejte za jejich zády. Jen tak je postupně naučíte schopnosti rozhodovat se a zbavovat se nepotřebného. Namístě jsou otázky typu: „O kolik hraček dokážeš pečovat? Budeš schopný/á je uklízet a skutečně si s nimi budeš hrát?“ Pak je potřeba také probrat, kde dané hračky budou. Protože když máte prostě jednu poličku na dinosaury, musí jich zůstat jen tolik, aby měli všichni „kde bydlet“.

Nejvyšší čas vytřídit hračky. Proč vadí, když jich mají děti moc?

5. NAUČTE DĚTI POSÍLAT VĚCI DÁL. A v další fázi z hraček, které zbyly, vyberte ty, které se hodí „poslat dál“. Nabízejte dětem možnost dát hračkám prostor pro nová dobrodružství u jiných dětí. Netlačte na ně, časem se hraček vzdávat naučí. Výhrou bude nejen dobrý pocit, ale v budoucnu také rychlejší úklid a větší přehled o tom, kde co je. Hlavně tedy za předpokladu, že i vy jdete vzorem a máte ve svých věcech pořádek a umíte je odkládat nebo darovat. Pokud to sami nedáváte, po dětech to můžete chtít jen těžko.

6. STAŇTE SE STRÁŽCI NABYTÉHO POŘÁDKU. A od chvíle, kdy máte vytříděno, hlídejte, aby do uvolněného prostoru jen tak něco nevstoupilo. V ten okamžik je ideální popovídat si o tom také v rodině a s přáteli, co děti do budoucna potřebují a co opravdu ne.

GALERIE šílených vánočních přešlapů: Těmito dárky se Ježíšek rozhodně netrefil!

7. ZKUSTE SYSTÉM „HERNÍCH KRABIC“. Roztřiďte hračky, které zbyly, podle „témat“. „Nám herní krabice pomohly uchránit volný prostor, udržet přehled a zrychlit úklid. Děti si mohou hračky samy z krabic brát a zase je do nich vracet. A není třeba dávat jim k dispozici všechny najednou. Stačí jen ty, které rozvíjejí aktuální zájmy dětí…“ vysvětluje Justina Danišová s tím, že právě tak vám pomohou strážit pořádek. A jak takové krabice mohou vypadat?

  • DIVADELNÍ KRABICE může sloužit pro všechny rolové hry, tedy hry, v nichž děti nebo jejich hračky vstupují do určitých rolí. Hodí se sem materiály na kostýmy (třeba šátky, prostěradlo…), postavičky a figurky pro jednotlivá představení.
  • STAVEBNÍ KRABICE jsou geniální pro všechny stavitele a designéry. Patří do ní všechen stavební materiál (ideálně jedna vybraná stavebnice v rozšířeném vydání), ale také přírodniny, jako jsou kamínky, kaštany, dřívka… a pár kousků nářadí. Nejlépe skutečného, protože plastové náhražky je s ním pracovat nenaučí. A někdy se smiřme s tím, že si ke všemu tomu půjčí deku z gauče nebo polštáře z postele a budou stavět nepředstavitelné bunkry…
  • AKČNÍ KRABICE je tu pro sportovce a bojovníky. Patří do ní měkké míčky, zbraně – klidně papírové. Nebo třeba lana na přetahování.
  • VĚDECKÁ KRABICE patří badatelům. Nesmí chybět baterka, nůž, pinzeta, lupa, síťka na motýly, kompas a podobné věci. Vždy v závislosti na tom, o čem váš badatel bádá. Přičemž je jasné, že badatelům je se všemi hračkami nejlépe venku.
  • VÝTVARNÁ KRABICE spolyká všechno na kreslení, malování, modelínu, lepidlo, nůžky, ale také kamínky nebo šišky k pomalování. Když se vám materiál na tvoření přemnoží, raději ho od čistých věcí oddělte do speciální „krabice na materiál“.
  • KRABICE PLNÁ HER bude oblíbená pro stratégy a zvědavce. Patří do ní vzdělávací hry typu puzzle, pexeso, ale i hry deskové, karetní nebo třeba kuličky na cvrnkání.
  • HUDEBNÍ KRABICE pojme všechna chrastítka, píšťalky, b bubínky nebo doma vyrobené nástroje.

8. CO VÁS MŮŽE PŘEKVAPIT? Že nejtěžší je odkládat hračky PRO VÁS! To přiznává i odbornice na dětskou hru Justina Danišová: „Jako ,správná rozvíjející máma‘ jsem nakoupila tolik skvělých vzdělávacích hraček, tolik možností k rozvoji! A nebyla jsem si jistá tím, že je opravdu dobré poslat je dál. Bylo to těžké rozhodování, ale vyplatilo se.“

ČASOPIS MAMINKA

O vybavení dětských pokojů a pořádku v nich pravidelně píšeme i v časopise Maminka, aktuální číslo si snadno objednáte až domů na tomto odkazu. 

9. POZOR NA PŘECHODOVÉ PŘEDMĚTY! To jsou všichni ti plyšáci, panenky na usínání nebo u nás už úplně rozedrané polštářky, které má Tina od miminka. Štvou mě, ale nevyhazuji, vím, že jsou zásadní. Což potvrzuje i Justina Danišová: „Přechodové předměty pomáhají dětem překonávat vývojové fáze či náročné životní situace. Rozhodně není namístě děti přemlouvat, ať se jich brzy vzdají. Je dobré, když tyto předměty (pokud je děti vlastní) mají své místo podle přání dětí. Řadu z nich opravdu dlouho provázejí a dávají jim emoční jistotu.“

10. MYSLETE I NA MÍSTO PRO POKLADY! „Mnoho dětí touží mít svůj prostor, o kterém rozhodují a kde mají v bezpečí své cenné předměty. Je fajn jim jej vytvořit (šuplík, krabici či pytlík) a podpořit tak autonomii každého dítěte v rodině,“ doporučuje Justina Danišová. Herní nepořádek je v pořádku!

A ještě jedna důležitá věc – nepleťte si zahlcení hračkami s takzvaným herním nepořádkem, kdy děti ke svému hraní vytahají mnohdy půlku kuchyně, zabaví všechny deky, aby mohly vystavět bunkry, nebo vám na půl dne zabaví židle. Tohle JE v pořádku, protože k hraní nepořádek patří. Ale stejně tak k němu patří i povinnost vrátit věci na své místo.  

VIDEO: Vyrobte dětem potraviny z filcu. Je to snadné.

Nové číslo časopisu Maminka! Naučte se odpočívat, odemkněte dětský talent
Velká GALERIE! Takhle vypadal finálový den soutěže Maminka roku 2020
Témata: Hry pro děti, Jak na to, Hračky pro děti, Tvoření, návod, Žábě, Step, Zbraně, Třídění, Hráč, Justina, Děti, Pořádek, Krabice, Kompas, Dětský pokoj, Lana, Lupa, #Kamínky, Hračky, Hračky na Heureka.cz

Video