Maminka.czRodina a vztahy

Návod pro muže: Tímhle pomůžete své ženě s miminkem úplně nejvíc

Simona Procházková 11.  12.  2019
S narozením potomka se změní život nejen maminkám, ale rovněž jejich mužům. Stát se otcem a zároveň nadále plnit roli milujícího, chápajícího a podporujícího partnera není zrovna snadné. Nabízíme malý manuál pro nejisté tatínky, kteří si možná nevědí rady, co vlastně dělat, aby všechno klapalo, jak má.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šťastná a spokojená žena rovná se šťastná a spokojená celá rodina, to není žádné tajemství. Pokud jde o porod a první měsíce života s vytouženým děťátkem, většinou se pořád mluví o matkách, co všechno musí zvládat a jak to mají těžké. Jenže co novopečení otcové? Na ně bychom neměli zapomínat. I pro ně bývá náročným úkolem zvyknout si na svou novou roli a veškeré životní změny (a že jich je). A často se stává, že i když se opravdu snaží a rádi by svým partnerkám pomohli, tápou a vůbec netuší, co se od nich vlastně očekává. Takže, milí tátové, nevíte, jak se zapojit? Lámete si hlavu, co po vás vaše žena vlastně chce? Takhle jí skutečně usnadníte život!

Táto, jsi v tom taky! Jak muži prožívají jednotlivé trimestry vašeho těhotenství?

Nabídněte své služby

Každá máma, která celé dny běhá kolem kojence, nejvíc ze všeho ocení, když za ni její povinnosti alespoň na chvíli převezme partner. Nabídněte svou pomoc, nechte ženu v klidu vykoupat, najíst nebo ji „vyžeňte“ na pár hodin z domu. Ať už za kamarádkou, na kávu nebo lekci jógy. Potřebuje si oddechnout a přijít na jiné myšlenky. Vyjít si jednou týdně sama ven je skvělou duševní hygienou a způsobem, jak nepřijít o zdravý rozum. A nenechte se odradit, když odpoví: „Ne, to je v pořádku.“ Trvejte na tom!

Buďte tolerantní

Věřte, jde o jedno ze základních pravidel přežití a klidu v rodině. Požádá vás žena v deset večer, zda byste nedojel do obchodu, protože došly plenky (mléko, vlhčené ubrousky, rozbil se dudlík…)? Nerozčilujte se, neprotáčejte oči a odpusťte si ironické poznámky. Ano, jistě, mohla vám to říct, než jste v pět odpoledne odešel z práce, měla na to přece celý den. Jenže pamatujte, že je nejspíš hodně unavená a jednoduše na to skutečně zapomněla.

Spánek lepší než sex, nákup bez dětí coby odpočinek. Tohle pochopí jen rodiče!  

Pozvěte ji na rande

Dohodněte se s babičkami, kamarádkou nebo objednejte slečnu na hlídání a čas od času vyrazte s partnerkou ven, jako za starých „svobodných“ časů. Vezměte ji na večeři nebo do kina, oba potřebujete trávit nějaký čas jen sami dva. To je ten pravý čas na to popovídat si spolu i o jiných věcech, než jsou nákupy, rýmičky, vyrážka po očkování nebo rozbitá pračka.

Překvapte snídaní

Postarejte se o příjemné a klidné víkendové ráno. Přivstaňte si a nachystejte pro vyčerpanou maminku snídani. Rozmazlete ji míchanými vajíčky, omeletou, lívanci nebo zapečenými tousty se šálkem cappuccina… Prostě čímkoli, co má ráda. Úspěch a úsměv na tváři (tím pádem i vyhlídka na hezký den) zaručeny. Udělejte z toho svůj sobotní či nedělní rituál.

Příchod miminka = táta mimo ložnici. Je odloučení dobré? A na jak dlouho?

Převezměte noční šichtu

Existuje jen málo věcí, které chronicky nevyspalá maminka ocení více než upřímně míněná nabídka, že ji občas vystřídáte při nočním vstávání, krmení a přebalování potomka. Věřte, že šest hodin ničím nerušeného a nepřerušovaného spánku způsobí, že se ráno vedle vás probudí zcela nová žena!

Hlídejte zásoby

Prostá, jednoduchá a až zázračně účinná metoda, jak udržovat svou ženu spokojenou? Pravidelně se ujišťujte, že je váš domov plně zásoben jídlem a dobrotami, které má ráda. Nedopusťte, aby došla oblíbená čokoláda, zamilované mandlové sušenky nebo pudinkové košíčky!

Pět obyčejných věcí, které by měli dělat dobří tátové se svými syny

Podporujte ji v koníčcích

Ať už je to pečení dortů, vaření, kreslení, pilates, blogování nebo fotografování, dbejte na to, aby na své záliby měla vaše partnerka čas, který potřebuje. Ptejte se, čím se zrovna zabývá, jak jí můžete pomoci, aby mohla včas odejít na cvičení, vydejte se ven s kočárkem, ať si může pár hodin číst. Každý potřebuje odpočívat a dobíjet baterky – a nejlepším způsobem je dělat věci, které nás baví a naplňují.

Nešetřete s „miluji tě“

Říkejte jí ta slova každý den, klidně několikrát. A ještě k tomu přidejte vyznání, že odvádí skvělou práci, jste na ni hrdý a budete tu vždycky pro ni (a vaše děťátko).

Od narození do puberty. Táta točil své děti každý týden. Výsledek je skvělý
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Rodina a vztahy, Miminko, Rodina a vy, Jen pro tatínka, návod, Partnerka, Snídaně, Potomek, Manuál, Vyhlídka, Děťátko, Vyznání, Narození potomka, Zen, Fotografování, Pilates, Maminka