Maminka.czJen pro tatínka

Návod pro tatínky: Jak mít více času na své děti

Petr Pospíšil 26.  2.  2015
Odpovědní tatínkové se svými dětmi rádi tráví volný čas. Pravda, občas se přiznají, že si od „harantů zlobivých“ rádi vydechnou v práci, ale rodina je rodina. Jak získat co nejvíc volného času právě pro potomky (i když vám občas pořádně lezou na nervy)?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jistě, otcovská láska je to hlavní, co žene muže vpřed. Proč skály lámou, porady dobývají, prezentace chystají? Zkrátka proto, že chtějí své děti zabezpečit. Druhým faktem je, že by s nimi také rádi občas trávili nějaký volný čas, pokud by to bylo jen trochu možné. Takže jak jsem na tom já i mí kamarádi?

Z porad vedením sadisticky a strategicky umístěných na pozdější než pátou hodinu odpolední utíkáme s tím, že nás akutně bolí zuby. Ráno pokřikujeme na děti, aby sebou hodily, protože v devět máme před nastoupenou zasedačkou prezentovat své pracovní úspěchy, vize a cíle.

Co na tom, že na saku máme zbytky snídaňových cereálií, vlasy (pokud ještě zbyly) jsme si česali o víkendu… V zasedačce bude až na pár mladých a horlivých stejné složení. Zoufalci, kteří se snaží vyhrát souboj s časem a dát všem, co potřebují. Zaměstnavateli i dětem.

Jak to zvládnout lépe?

  1. Držte si tempo. Jestli chcete stihnout během dne vše, co potřebujete, měl byste si stejně jako běžci na dlouhou trať rozvrhnout a udržet své tempo. Tedy vědět, že síly potřebujete v průběhu celého dne, ne jen pro vypravení dětí ráno do školky. Ženy to dělají stejně a ten neustálý kolotoč vydrží. Do přípravy večeře, uspání dětí. Takže pravidlo číslo jedna pro úspěšné tatínky je jasné. Hlavně nepřepálit start!
  2. Řekněte ne nedůležitým věcem. Stejně jako v manažerském rozhodování i doma se naučte oddělit zrno od plev. Je důležité, jestli má vaše dítě na doma jedny, nebo druhé botičky? Ne? Tak to prostě neřešte. Je podstatné, jestli půjde do školy v modré, nebo zelené mikině? Proč byste si tedy kvůli tomu měl trhat žíly?
  3. Starejte se o sebe. Vyšetřete si pravidelně chvilku na cvičení, choďte na pravidelné preventivní prohlídky, nenechte se zviklat tvrzením, že jste ještě mladý a doktory nepotřebujete. Potřebujete, protože jinak brzo skončíte špatně. Relaxujte u sportu, s kamarády v sauně… Existuje tisíc různých možností, jak dobíjet baterky, abyste zvládl vše, co denní pravidelný rytmus rodiny přináší. Inspirujte se třeba také u své partnerky. Nebojte se jí zeptat (a zároveň ocenit), jak to dělá, že bravurně ovládá umění organizace?
  4. Pravidelné procházky vám, potomkům i psům udělají dobře. Vezměte si je na starost třikrát týdně, za každého počasí a uvidíte, že se zaraduje a váš inovativní přístup ocení rovněž vaše žena. Můj tip: Poté, co vyvenčíte celou smečku, se klidně můžete vrátit do práce a dodělat, co je třeba. Vylítané děti převezme manželka a bude vám vděčná, že jste jí předal potomstvo unavené natolik, že už nezlobí.
  5. Nebuďte workoholik! Devadesátá léta, kdy se všichni předháněli, kolik času tráví v práci, jsou dávno za námi. Vy jako zodpovědný otec byste měl k dělení času mezi povinnosti a radosti přistupovat zodpovědně. Jistě, doba je zlá a volných míst pomálu, i přesto byste měl dodržovat pracovní dobu. Občas se sice můžete nechat přemluvit k akutním přesčasům, aby váš boss viděl, že se snažíte, ale jinak si uvědomte, že práce bude, děti malé už nikoli. Zítra, za týden, možná za rok vám řeknou, že o vás nestojí, že chtějí být venku s kamarády, a jak dopadnete vy? Osamělý si nad excelovskými tabulkami budete rvát zbytky vlasů za to, že jste promrhal příležitosti, kdy jste mohl být se svými dětmi.
  6. Zjednodušte si život. Váš život je kruh. Celek, který byste měl udržet v rovnováze za každou cenu. Nesnažte se udělat vše, co na vás kdo naloží, to ani není vaše povinnost. V práci také nemusíte být za hodného, který sice vše oddře, ale bonusy jdou do kapsy někomu jinému. Kromě toho není třeba, abyste byl na vše sám. Vždy si rozvrh na týden upravte s manželkou tak, aby jeden z vás měl volno na rodinu a druhý se v daném okamžiku mohl věnovat práci. Dělat oboje dvoje na sto procent nezvládnete. A poznají to přísní šéfové i nekompromisní děti. Netříštěte pozornost mezi detaily, věnujte se vždy jen jedné aktivitě – tak jak to my muži umíme.
  7. Najděte si práci, která má ráda rodinu. Vážně. Pokud budete pracovat tam, kde šéf nechápe, že má vaše dítě vánoční besídku nebo s ním musíte k lékaři, jste v háji. Protože absence na besídce se prostě nepromíjí.
  8. Jezte společně. Alespoň jedno jídlo denně by mělo být rodinné. Občas tohle vaše přání nevyjde, ale snažte se, abyste neporušoval často to, po čem tolik toužíte. Naučte se rychlá jídla, spolupracujte s manželkou na jejich přípravě. Večer si sedněte klidně ještě na chvíli k práci, alespoň společnou půlhodinu byste ale rodině věnovat měl. Navíc společné vaření utužuje kolektiv, věděl jste to?
  9. Naslouchejte svým dětem. Naučte se věnovat pozornost tomu, co říkají, a netvařte se jen naoko, že vás to zajímá. Na druhou stranu děti vědí a rychle poznají, že místo na ně myslíte na zítřejší prezentaci či na to, že musíte zajet s autem do servisu. Dávejte si tedy pozor na nonverbální sdělení. Dětem může ublížit víc než necitlivě zvolená slova.
Témata: Děti, Časopis Maminka, Jen pro tatínka, návod, Čas, Pracovní úspěch, Jak, Boss, Zrno, Neustálý kolotoč