Maminka.czPředškolák

Návod profesionálů, jak se stát kreativním fotografem svých dětí

Michaela Karavarakis 5.  2.  2013
Za svou kariéru šéfredaktorky lifestylových časopisů jsem měla příležitost pracovat s celou řadou špičkových fotografů. Od Tono Stana, po Gorana Tačevski, Romana Dietricha a dalších. Při focení dětí přitom platí víc než kdykoli, že zachytit kouzlo okamžiku vyžaduje víc než prvotřídní vybavení a rychlý prst na spoušti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zkuste nearanžovat

Asi všichni máme ve svých fotoalbech typické fotky svého dítěte - dětí pózujících před vánočním stromečkem, sněhulákem, hotelem, kde jsme byli v létě na dovolené. Jejich problém spočívá v tom, že jsou naaranžované a přes všechnu snahu působí uměle. Zkuste příště neumisťovat děti před objektiv, ale vzít foťák a prostě fotit. A nejlépe tehdy, když o tom děti nevědí. Určitě se vám tak podaří zachytit atmosféru a emoce daného okamžiku jako nikdy před tím.

Pohrajte si se stíny

Fotky stínů samozřejmě nebudou ve vaší foto sbírce převládat, ale někdy si o ně příležitost vyloženě žádá. Třeba tehdy, když se ve vzácném okamžiku shody vaši potomci na pět sekund chytnou za ruku nebo když si vaše dítko přivede kamaráda a vesele s ním hopsá do podvečera zalitého sluncem. Pak zkuste svůj objektiv zaměřit i na stíny za nimi a zachytit hru světel a stínů, co za nimi zapadající slunce vytvořilo.

Nebojte se odrazů

Nebojte se fotit přes sklo. Kromě tváře vašeho dítěte se vám patrně podaří zachytit i vlastní odraz a odraz pozadí. To dá vaši fotce další rozměr; vám připomene, kde jste v ten den v tu chvíli byli, a ostatním dá prostor pro zvědavost.

Zaměřte se na detaily

Zkuste se někdy zamyslet nad tím, co chcete fotkou říct. Třeba když v létě stanujete na zahradě a chcete vystihnout poklidnou atmosféru rána. Záběr zaostřený na oblíbený hrnek na kafe ve vašich rukou s rozostřeným pozadím zahrady a stanu vypoví víc než celé fotoalbum.

Vyzkoušejte neobvyklé úhly

Sedněte si na bobek, položte fotoaparát do trávy, přimáčkněte se ke zdi, stoupněte si na špičky, foťte ze shora dolů,… zkoušejte zkrátka neobvyklé úhly k zachycení obvyklých situací. Budete překvapeni výsledkem!

Řežte a řežte

Chcete zdůraznit, jak je vaše holčička malá? Nebojte se vyfotit jen její nožičky, jak se na špičkách pro něco natahuje a zbytek „uříznout.“ Používejte řezání, když chcete na něco upozornit, či nějaký aspekt zvlášť vyzdvihnout.

Zakomponujte i sebe

Klidně zakomponujte do obrázku i sebe. Fotka vašeho dítka a jeho prvních nejistých krůčků dostane další rozměr, když na ní zachytíte i vlastní nohy a okamžik, kdy se o ně dítě s důvěrou zachytí.

Nechte taky něco na fantazii

Děti cachtající se ve vodě jsou jistě vítaným objektem pro váš foťák. Ovšem tenisky pohozené v trávě se zmuchlanými ponožkami vám pomohou odvyprávět tenhle příběh ještě autentičtěji. Zkuste neprozradit svou fotkou všechno, ale ponechte taky trochu prostoru pro fantazii.

Další zajímavé informace o focení najdete na DIGIarena.cz.

Témata: Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Rodina, Kojenec, fotograf, návod, Prof, Zachycení, Foto, Jak, Fotoalbum, Profesionál