Maminka.czPraktické rady

Návrat do práce po mateřské nebo rodičovské: Víte, na co máte právo?

Romana Rybová 29.  8.  2019
Na co máte nárok a co si pohlídat? Jaká jsou naopak práva vašeho zaměstnavatele? Většinou se říká, že zaměstnavateli by se o těhotenství mělo říct v době, kdy překročíte nejrizikovější období.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než tento krok ale učiníte, dobře zvažte svou situaci. Pokud máte pracovní smlouvu na dobu neurčitou, není co řešit. O svém těhotenství můžete říct klidně hned.

Já osobně mám ale nepříliš dobrou zkušenost. Chtěla jsem být férová a svému zaměstnavateli jsem o těhotenství řekla pár týdnů před koncem pracovní smlouvy. Jsem totiž učitelka, čekaly nás letní prázdniny a nechtěla jsem se v září vrátit do práce s nečekaně velkým břichem. Vůbec mě nenapadlo, že by mi zaměstnavatel pracovní poměr neprodloužil. Ale stalo se.

Začal šílený kolotoč s tím, jak tuto situaci vyřešit pro mě finančně nejlepším způsobem. Nakonec jsem až do nástupu na mateřskou dovolenou musela být na nemocenské. Taktak jsem se vešla do ochranné lhůty a dostala jsem peněžitou pomoc v mateřství. U druhé dcery už jsem ale musela rovnou na rodičák.

Moje finanční ztráta se mohla pohybovat okolo sta tisíc. Doteď si s ironií opakuji pořekadlo: S poctivostí nejdál dojdeš… Můj zaměstnavatel se samozřejmě nezachoval protizákonně. Na toto jednání měl plné právo.

Jiné by to bylo, kdyby vás v době těhotenství vyhodil ve chvíli, kdy vaše pracovní smlouva trvá. V tuto chvíli by to protiprávní jednání bylo.

Mateřská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Odcházíte na mateřskou? Řekněte, jak dlouho na ní chcete být 

Je jasné, že máte-li smlouvu na dobu určitou, o svou práci s největší pravděpodobností přijdete a budete si muset najít jinou. Nejspíš to nebude s malým dítětem jednoduché, ale když víte od začátku, na čem jste, pak vás to spíš nakopne k tomu zkusit už během mateřské rozjet něco svého – začít s vlastním podnikáním – třeba si ze svého koníčka udělat přivýdělek.

Jestliže jste na mateřskou dovolenou odcházela, když jste měla pracovní poměr na dobu neurčitou, jste v podstatě krytá a máte práci po mateřské či rodičovské jistou. Před odchodem na mateřskou byste měla svému zaměstnavateli předběžně říct, kolik let chcete být s dítkem doma. Je jasné, že pokud za vás hledá náhradu, musí se k ní také chovat férově a říct jí, jak dlouho její pracovní poměr bude trvat. Zaměstnavatel vám musí držet pracovní místo po dobu tří let (pokud znovu otěhotníte a stihnete porodit do tří let věku prvního dítěte, musí vám místo držet další tři roky).

V případě, že do práce nastoupíte dříve, můžete se poté opět vrátit na rodičák nebo na mateřskou. Dokud dítě není ve věku tří let, můžete si „dělat, co chcete“. Ale vaší nepsanou povinností je zaměstnavatele o svých rozhodnutích vždy včas informovat. Nemůžeme chtít ohledy pouze po zaměstnavatelích, ale i my se musíme chovat tak, abychom je nedostaly do složitých a zbytečně komplikovaných situací.

Rodičovská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Stejnou pozici jistou nemáte, pouze když nastoupíte po mateřské (ne po rodičáku)

Na rodičák můžete plynule navázat další mateřskou dovolenou a „práci“ máte zajištěnou na další tři roky. Peněžitá pomoc v mateřství vám bude vyplácena stejně jako u předchozího dítěte. V případě, že se rozhodnete vrátit do práce hned po uplynutí mateřské dovolené, což je po 28 týdnech (při narození dvojčat po 37 týdnech), zaměstnavatel vám musí zajistit stejnou pracovní pozici, ze které jste na mateřskou odcházela.

To už ale neplatí po návratu z rodičovské dovolené. Sice nemusíte dostat stejnou „židli“, jakou jste měla předtím, musíte ale dostat pozici, která je uvedena ve vaší pracovní smlouvě. Jestli projde novela zákoníku práce, měly by mít maminky od 1. 7. 2017 právo nastoupit na stejné místo i po rodičovské.

Návrat do práce z mateřské a rodičovské. Na co máte právo?

Chcete na mateřské pracovat? Můžete i se svým stávajícím zaměstnavatelem

Máte práci, která se dá vykonávat i s dětmi na mateřské dovolené? Pracovat můžete samozřejmě dál. Ale pozor. Až po uplynutí šestinedělí a ne na stejné pozici, ze které je vám vyplácena peněžitá pomoc v mateřství. Takže klidně můžete pracovat u stejného zaměstnavatele, ale třeba na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Také nesmí jít o stejný druh práce, který jste vykonávala před nástupem na mateřskou.

A pokud jste OSVČ a uplatňujete nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nemusíte svou podnikatelskou činnost ukončit. Nesmíte ji však vykonávat osobně, ale prostřednictvím svých zaměstnanců, manžela atd.

Teď už víte, jaká máte práva a čím se můžete bránit. Ale i tady platí, že vždy záleží i na přístupu lidí a komunikaci, a tak byste se měla se svým zaměstnavatelem na všem úspěšně domluvit.

Přípravu na pohovor po návratu z rodičovské nepodceňujte. Tohle je dobré vědět!
Témata: Těhotenství, Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Mateřství, Praktické rady, Jen pro maminku, Mateřská, Návrat, Plyn, Učitelka, Přivýdělek, Nejlepší způsob, Nástup na, PRÁV, Peněžitá pomoc, Práce, Pořekadlo, Vít, Zaměstnavatel, Pracovní poměr, Podnikání, Máť, OSVČ, Narození dvojčat, Registrace