Maminka.czChování a vztahy

Návrat do práce zachránil Elen manželství

Martina Machová 11.  9.  2014
Nástup po šestileté mateřské zpět do práce pravděpodobně zachránil paní Elen manželství – v některých případech to bývá spíše naopak a konec mateřské je začátkem rodinné krize.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Elen má tři syny, nejstaršímu je skoro 7 let a nastoupil do první třídy, dvojčatům jsou 4 roky a chodí od jara do školky. Když byla Elen s dětmi doma, byla na vše úplně sama, manžel si totiž u prvního syna zvykl na perfektní servis a Elen po narození dvojčat už žádné změny v tomto uspořádání neprosadila.

 

„Manžel si zvykl na perfektní servis a s ničím nepomáhal“

 

Nevadilo jí, že partner chodí z práce navečer – vždyť finančně zabezpečuje rodinu. Nevadilo jí, že chodí dva dny v týdnu večer na volejbal – potřebuje si přeci i odpočinout. Ale vadilo jí, že další večer v týdnu tráví v sauně a v pátek se pravidelně vrací až v noci, protože jde s kamarády na pivo. O víkendu si rád přispí a ještě raději chodí na ryby.

S kluky si dříve pohrál spíše výjimečně, společně seděli buď u autodráhy, nebo u počítače. „A to je naprosto vše, co doma dělal!“ říká Elen, která trpělivě vysvětlovala, naléhavě prosila, hystericky křičela, navštívila psychologa i manželskou poradnu – ale případná změna k lepšímu vždy trvala pouze chvíli.

Elen docházely síly, fyzické i psychické, vztah „chladnul“ a postupně se omezil pouze na kratičké věcné rozhovory a pravidelné hádky. Elen sbírala síly k odchodu, ale věděla, že bez dobrého zázemí v práci to nepůjde: „Věděla jsem, že i bez hlídacích babiček a podpory manžela musím urychleně do práce“.

Strýčkové z maminčiny práce jsou „NEJ“!

Dvojčata zvládla nástup do školky, starší syn, v té době předškolák, se moc těšil do školy a Elen začala pracovat na poloviční úvazek. Dlužno podotknout, že Elenina profese je spíše doménou mužů, a tak se Elen ocitla v mužském kolektivu, kam perfektně zapadla. „Kolegové mě dokonce občas dovezli domů či ke školce, mnohdy i s větším nákupem, a když se ve školce kvůli havárii malovalo, nebyl pro ně problém, když jsem si své čertíky vzala na pár dní do práce!“ vzpomínala Elen. 

Naopak, pro mužský kolektiv byli tři malí rošťáci skvělé povyražení a kluci chodili celý týden domů naprosto nadšení. Menší nadšení však sdílel jejich tatínek. Poprvé po dlouhé době po něm nikdo neprahl, kluci vyprávěli o strejdech a Elen ho „neotravovala“ s tím, aby alespoň jednou vynechal saunu nebo volejbal.

5 praštěných metod, které kupodivu fungují, alespoň někdy...

Elen se nestačila divit

Elen sice neubylo práce v domácnosti, ale návrat do zaměstnání ji neočekávaně povzbudil a vlil jé do duše novou energii a chuť do života – a to do té míry, že si toho všiml i manžel. Najednou tu byl někdo (a bylo jich hned několik!), kdo jí ocenil a poděkoval za dobře odvedenou práci.

Občas, když přinesla do práce zbytky bábovky, buchet nebo štrúdlů, se kolegové rozplývali blahem. „Přiznávám se, že jsem začala od všeho péct dva plechy, milovala jsem totiž, když celá dílna mlaskala u kafe a pěla ódy na moje buchty,“ říká Elen.

Světe div se, najednou se začaly po letech hýbat (a tát) ledy – tu ji přijel manžel vyzvednout do práce, tu vyzvedl kluky ze školky, místo do sauny přišel domů, protože se mu do sauny prý nějak nechtělo. A o víkendu začali dokonce společně chodit na výlety!  „Nevěřila jsem svým uším, když mi manžel jednou řekl, ať zůstanu v sobotu dopoledne doma, že vezme kluky do leteckého musea! Skoro jsem myslela, že ještě spím,“ svěřuje se Elen.

„Samozřejmě, že nic není černobílé, ale už to rozhodně není jen černé!“ říká Elen

Co nezvládla v případě Elen manželská poradna, psycholožka, domluvy, prosby a nakonec i ultimativní a občas i hysterické výhružky, vyřešil přirozený běh života. Elenin příběh však není úplně typický, partnerské dvojice zažívají po návratu ženy do práce spíše větší či menší krize, než jejich urovnání. Ne vždy se totiž dvojici podaří pochopit jejich nové role, rychle si na ně zvyknout a bez emocí o nich konstruktivně komunikovat – zkrátka chvíli trvá, než si vše „sedne“ k relativní spokojenosti obou partnerů i dětí.

Témata: Chování a vztahy, Vaše příběhy, Zpátky do práce, Návrat, Zach, Manželství, Práce, Manžel, Případná změna, Zac, Práce z, Dobré zázemí, Poloviční úvazek, Narození dvojčat