Maminka.czZpátky do práce

Návrat do práce z mateřské a rodičovské. Na co máte právo?

Jana Potužníková 24.  1.  2019
Čeká vás v brzké době návrat do zaměstnání z mateřské nebo rodičovské dovolené? Rádi byste se vrátili na zkrácený úvazek nebo měli upravenou pracovní dobu? Přečtete si, na co máte ze zákona právo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Abych pravdu řekla, nevím, co je větší mazec. Vidět, jak vaše malé odrostlo plenkám a stává se velkým? Nebo vědět, že se musíte pochlapit a po x letech na mateřské odložit tepláky a vplout do „reality“?

Těžké jsou obě věci a skloubit je tak, aby v chodu rodiny nic neskřípalo a vy jste byla máma v pohodě, je asi to vůbec nejtěžší. Protože kolem návratu do práce, kolem vašich práv i povinností, nároků i možností se točí tolik otazníků!

Oslovila jsem proto HR ředitele T-Mobile Česká republika, Jiřího Vacka, a využila vědomostí právníků Aperio – Společnosti pro zdravé rodičovství, kteří sepsali fantastickou příručku Nebojujte se zákony, a dala jsem dohromady podrobný návod pro konkrétní situace, které vás mohou potkat.

Co můžete nebo máte dělat, případně na co máte ze zákona nárok, když se chcete vrátit dřív nebo naopak později, než jste původně předpokládala?

Jednoznačně: se zaměstnavatelem se domluvte, v co největším předstihu to půjde. Pro něj je totiž důležité, aby mohl uspokojivě a bez následků pro chod firmy řešit otázku zástupu. Navíc, pro situaci, kdy se vracíte dřív, neexistuje podle Aperia jednoznačný výklad.

Jsou tací, kteří tvrdí, že zaměstnavatel vám má povinnost vyjít vstříc, protože jde přece o vaše rozhodnutí o vašem pracovním místě a čerpání vaší rodičovské dovolené, na niž máte zákonné právo, jiní vidí problém v tom, že musíte mít zaměstnavatelův souhlas.

U opačného rozhodnutí, tedy prodloužení rodičovské například z původně plánovaných dvou na tři roky, by vás problémy čekat neměly. Stačí zase včasné oznámení.

Rodičovská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

A jak to bude s rodičovským příspěvkem?

U dřívějšího ukončení rodičovské dovolené můžete požádat o jeho předčasné doplacení, ale pokud například odcházíte zpátky do práce už po roce a půl a měla jste rodičovský příspěvek rozpočítaný na tři roky, po dobu vaší přítomnosti v zaměstnání bude nově dítě hlídat babička… pak si dokonce můžete nechat dál rodičovský příspěvek vyplácet tak, jak jste byla zvyklá.

Podmínky takovým návratem do práce neporušíte. Protože, jak se dočtete v příručce Nebojujte se zákony: „Je potřeba zdůraznit, že rodičovská dovolená podle zákoníku práce a rodičovský příspěvek (finanční podpora) podle zákona o státní finanční podpoře jsou dva samostatné a na sobě nezávislé právní instituty.“

Jestliže potřebujete naopak zůstat doma nad rámec rodičovské dovolené, například čtyři a více let, lze požádat v práci o takzvané neplacené volno. Problém je, že zaměstnavatel není povinen vám ho dát a může po vás dokonce požadovat buď návrat, nebo naopak ukončení pracovního poměru. Ale neděje se to příliš často.

Osobně znám hned několik maminek, které si pobyt s dětmi doma takto prodloužily, většinou kvůli zdravotním problémům dětí, a v tomto směru na žádnou překážku nenarazily.

Mateřská dovolená 2019: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2019: Kalkulačka mateřské

Chci se vrátit, ale potřebuji upravit úvazek

Podle statistik se na původní místo a v původním rozsahu úvazku vrátí asi polovina žen, které přicházejí z rodičovské dovolené, takže v tom nejste sama. Ale jak postupovat při jednání se zaměstnavatelem?

Shrňte co nejvíce benefitů, které to může mít právě pro něj. Ať vyjednáváte o půlúvazku nebo částečném home office, zdůrazňujte, co tím získá právě zaměstnavatel.

A sobě pomalu chystejte půdu: „Vždy doporučuji začít postupně se zapojením do pracovních činností, aby maminka mohla zvládnout obě své role a nebyl to takový náraz. Jestli to je částečný úvazek, home office nebo jiná forma flexibilní práce, to záleží na pozici i mamince, ale věřím, že takový začátek umožní klidnější start a je větší předpoklad, že se její znovuzapojení do práce ve firmě podaří a je trvalejší.

Zároveň doporučuji nepodceňovat vlastní manažerskou zkušenost z mateřské a rodičovské dovolené. Jsem přesvědčen, že maminky díky této své roli procházejí minimálně stejnou manažerskou zkušeností jako manažeři ve firmě, navíc čtyřiadvacet hodin denně, takže se vůbec nemusí podceňovat!“ doporučuje Jiří Vacek, personální ředitel T-Mobile.

Rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc. Ale až od ledna 2020

Chci zažádat o úpravu pracovní doby

Kromě zkrácení úvazku můžete přemýšlet také o posunutí pracovní doby. A jako osoba pečující o dítě do věku 15 let byste se na ní měla mít možnost se zaměstnavatelem dohodnout, protože na ni máte (stejně jako na zkrácení úvazku) právo: Například když školka otevírá až v půl osmé a vy byste tou dobou už měla sedět v kanceláři.

Nebo naopak školka zavírá ve čtyři, kdy vaše pracovní doba ještě nekončí. O posunutí začátku či konce pracovní doby lze zažádat jednoduchou písemnou formou.

Stejně jako o přeskupení pracovních hodin třeba tak, že čtyři dny v týdnu budete v práci deset hodin a pátý den budete mít volný. Podobně i v případě, že uvažujete o zkrácení úvazku, ovšem svou žádost směrujte k zaměstnavateli ideálně alespoň tři měsíce předem, ať se vyhnete „zlé krvi“ a všichni mají dost času se nové situaci přizpůsobit.

Pokud vám zaměstnavatel nevyhoví a nemá k tomu vážné provozní důvody, neváhejte se obrátit o pomoc: na advokáta nebo inspektorát práce.

A nebojte. Většina zaměstnavatelů považuje dobré zaměstnance v současné době za obrovský poklad. A vyjít jim vstříc je pro ně mnohdy lepší než hledat úplně nové tváře. I proto nabírá na obrátkách home office, jakkoli třeba coby prodavačka nebo zubní laborantka budete vyjednávat právě spíše o změně rozložení pracovní doby nebo o jejím zkrácení. Hlavní je mít pak změny zohledněné v pracovní smlouvě, kterou – s dodatkem či úpravou – podepíšou obě zúčastněné strany.

Na ústní dohody se v tak zásadních záležitostech určitě nespoléhejte.

Přípravu na pohovor po návratu z rodičovské nepodceňujte. Tohle je dobré vědět!

Chci se vrátit do práce, ale nabízejí mi jinou pozici, protože se moje „náhrada“ osvědčila nebo místo bylo zrušeno?

Pokud zaměstnavatelé obsazují pozici těhotné ženy, dělají to se železnou pravidelností na dobu určitou.

„Proto v případě, že se žena vrací z mateřské, potažmo rodičovské dovolené a chce jít zpátky na svou původní pozici, zaměstnavatel jí to logicky umožní. Uplatnění se pak hledá naopak pro toho, kdo ji zastupoval. A pokud se zástup osvědčil, bývá časté, že mohou v konkrétním týmu, potažmo ve společnosti, zůstat oba dva,“ vysvětluje Jiří Vacek.

V případě, že dojde ke zrušení místa z organizačních důvodů, přichází obvykle individuální vyjednávání o dalším postupu. Hledají se možnosti vhodné pro obě strany. A až v nejzazším bodě je na pořadu dne ukončení pracovního poměru. Pokud k tomu dojde, většinou se s vámi zaměstavatel dohodne na výši odstupného. Minimum bývá zpravidla tříměsíční.

Návratu do práce se nebojte. Matky jsou totiž výborné manažerky

Potřebuji volno hned na začátku nástupu do práce, protože dítě jde poprvé do školky či do školy

Tohle je na individuální domluvě se zaměstnavatelem. Nemá povinnost dát vám volno, a zvlášť takhle v počátku, po návratu z rodičovské, může být domluva složitá. Pochopení mají ti, kteří mají sami rodinu, ale ani na to spoléhat nelze.

Jde sice jen o pár hodin, ale stůjte raději nohama na zemi. Pokud už nějakou chvíli v práci jste, nahlaste si včas dovolenou či neplacené volno. Jsou firmy, které mají podobný nadstandard zakotvený v takzvané kolektivní smlouvě, nicméně je jich stále jako šafránu.

Co dělat, když dítě onemocní a já jsem teprve nastoupila do práce?

Tohle je jeden z největších strašáků maminek, které se vracejí do práce: Co asi šéf řekne na to, že jejich dítě je „příliš brzy“ nebo „příliš často“ nemocné (jako že po nástupu do školky to schytá skoro každé dítě)? Jakkoli je to nepříjemné, říct toho moc nemůže.

Vy máte u nemocného dítěte nárok na ošetřovné. Trvá po dobu devíti dní a je vypláceno jako náhrada mzdy. Pokud je dítě nemocné často, považuje se za ideální se v ošetřování střídat s tatínkem dítěte, který má nárok na ošetřovné stejně jako vy. Jste-li samoživitelka, prodlužuje se délka ošetřovného na šestnáct dní.

Pokud u dítěte jedna nemoc vystřídá druhou, musí být mezi diagnózami alespoň jeden kalendářní den, kdy je uznané jako zdravé, abyste měla nárok na nový „paragraf“, jak se lidově říká.

A nejde-li to jinak a víte, že se nemoci protáhnou, zkuste se (pokud to jde) domluvit na možnosti pracovat alespoň částečně z domova nebo na možnosti změny náplně práce, abyste si všichni ušetřili nepříjemnosti.

Na ošetřovné máte nárok i v případě, že je nezbytné pečovat o jiného člena domácnosti v nemoci nebo po úrazu (nebo váš muž, kdybyste vy onemocněla a neměl kdo se starat o dítě, potažmo o vás).

POZOR: Na ošetřovné naopak nemají nárok zaměstnanci pracující z domova nebo ti, kteří mají uzavřenou dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti.

Nemocné dítě. Poradíme vám, na co máte v práci nárok a jak vypočítat ošetřovné

Nebojujte se zákony

A pokud máte v hlavě víc otazníků nebo vás trápí jiné zákonné nároky nebo práva a povinnosti kolem rodičovství, podívejte se na aperio.cz a nechte si příručku Nebojujte se zákony poslat úplně zdarma jako PDF.

Má něco přes 200 stránek, Aperio ji každý rok aktualizuje, všechny informace jsou tedy opravdu čerstvé a je napsaná tak přehled ně, že už nikdy v ničem nebudete tápat.

 

Do práce se zkuste zapojit postupně, aby to nebyl takový náraz.

 

Co když mám nastoupit do práce, ale jsem těhotná?

Návrat do práce na dohled a na testu zase dvě čárky? Ať jste to plánovala nebo ne, vězte, že nikde není psáno, KDY tuto skutečnost musíte oznámit zaměstnavateli.

I kdybyste počkala do vydání těhotenské průkazky nebo ještě později, neexistuje zákon, který by říkal, že jste to měla udělat dřív. Pro váš klid, a zvlášť vykonáváte-li náročné povolání spojené s rizikovou činností, je ale pochopitelně rozumné informovat zaměstnavatele co nejdříve.

A právě zaměstnavatel pak má na svých bedrech ten nelehký úkol obratem za vás najít zástup. Ale jinak se normálně vrátíte do práce, máte například nárok na náhradu mzdy v době, kdy chodíte na těhotenské prohlídky a vyšetření, na pracovní cestu vás smí zaměstnavatel vyslat jen s vaším souhlasem, máte právo domluvit se na posunutí pracovní doby například kvůli ranním nevolnostem… a pak zase normálně odejdete na mateřskou.

S tím, že od chvíle, kdy zaměstnavatel ví, že jste těhotná, zákon mu zakazuje vás vyhodit nebo po vás chtít práci přesčas. A znovu pro něj platí povinnost „držet“ vám místo s tím, že jej někým novým obsadí pouze na dobu určitou nebo vám po vašem návratu musí nabídnout jiné umístění či odpovídající dohodu o ukončení pracovního poměru (viz výše).

Znám sice příběhy žen, které se bály říct, že jsou zase těhotné. Ale upřímně, i kdyby váš šéf měl jakýkoli důvod k tomu, aby – co já vím – zuřil, zákon mu od chvíle, kdy to ví, dává hodně pevné mantinely a vás zásadně chrání.

„Je to situace, kterou dopředu nikdo neplánuje, a úkolem HR pak je přicházet s možnými řešeními. Jedním je najít za maminku zástup pouze externě nebo je také možné domluvit se v rámci týmu, že si úkoly na jistý čas rozdělí a dostanou za jejich plnění například mimořádnou odměnu,“ říká Jiří Vacek.

Jak je to s místem? Zaměstnavatel nemá povinnost držet vám identické místo s identickou pracovní náplní. Ale má povinnost práci vám přidělit. Nabízí se několik možných postupů: Budete spolu přece jen hledat možnost snížení/změny úvazku.

Budete hledat jiné uplatnění ve firmě, s podobnou pracovní smlouvou – půjde o dohodu o změně pracovního obsahu.

Je-li překážka ze strany zaměstnavatele, je vám zaměstnavatel povinen poskytnout až do ukončení pracovního poměru náhradu mzdy nebo platu ve výši 100 % průměrného výdělku.

A nemá-li – cituji – „zaměstnavatel možnost přidělit rodiči práci odpovídající pracovní smlouvě, protože zaměstnavatel učinil rozhodnutí o organizačních změnách, pak je možné rozvázat dohodou či výpovědí s rodičem pracovní poměr z důvodu nadbytečnosti“.

Okamžitá výpověď vám nehrozí určitě, zaměstnavatel na ni má právo, jen když se dopustíte trestného činu a jste za něj odsouzená nebo když výslovně porušíte své pracovní povinnosti „zvlášť hrubým způsobem“, rozvázání pracovního poměru tedy proběhne nejčastěji dohodou zahrnující většinou i vyplacení finanční náhrady jakožto odstupného.

Po jak dlouhé době jste se vrátila po mateřské/rodičovské do práce vy?

VIDEO: Jak se vhodně obléknout na pracovní pohovor

Ženy po návratu z rodičovské chtějí flexibilní pracovní dobu víc než vyšší plat
Návrat do práce: Jak to doma zvládnout
Jak si usnadnit návrat do práce?
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Časopis Maminka, Rodina, Praktické rady, Ošetřovné, Kariéra, Zpátky do práce, Rodičovský příspěvek, Pracující matky, TV Nova, prodavačka, Návrat, Rok 2023, Pracovní doba, Domluva, Možný postup, Ústní dohoda, Nelehký úkol, Železná pravidelnost, Trestný čin, Jistý čas, Pracovní místo, Dlouhá doba, Polovina žen, Nemocné dítě