Maminka.czSlavné maminky

Návrhářka a trojnásobná máma Josefina Bakošová: Snažím se být autoritativní, ale s dcerami jsem spíš kamarádka

Dita Mrázková 21.  3.  2022
Jedna z našich předních módních návrhářek momentálně sklízí úspěchy na všech frontách. Byla nominována na Českého lva, navrhla jedny vskutku netradiční šaty a naplno se věnuje i svému showroomu. Jak všechno zvládá coby máma tří dcer? A co kvůli kariéře nikdy neobětovala na jejich úkor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za dob mládí našich maminek bylo z důvodu nedostatku všeho přirozené a oblíbené nechat si šít na zakázku. Dnes levné řetězce nabízejí přehršel sezonních trendy kousků, které však mnohdy vydrží právě jen tu jednu sezonu. Jak se na tento neudržitelný trend díváte?

Je mi z toho zle a smutno. Je to zvláštní druh nenasytnosti, který mi není ani trochu sympatický. A to, že jde těm velkým značkám jen o peníze a o to, aby byly ještě bohatší, než jsou, to je prostě odporné. Vlastně tomu nerozumím a rozhodně to nepodporuji!

VIDEO: Ester a Josefína: Do práce chodíme v pyžamu

I proto usilujete o návrat k udržitelnosti. Jaký nejoriginálnější kousek ve svém portfoliu máte?

Momentálně jsem dokončila šaty pro značku Natura, což jsou moje velice oblíbené zavinovací šaty, protože lichotí každé postavě. Tím, že se zavinují, může si je jejich nositelka polohovat, jak se jí zlíbí. Jako materiál jsem zvolila režnou bavlnu. Pro mě je při navrhování velmi důležité myslet na to, aby byl daný model nadčasový. Navrhnout model, který bude skvělý dnes stejně jako za deset let. Mezi tyto kousky patří třeba košilové šaty nebo vlněné kabáty.

Jste poměrně vytížená, prozraďte mi, jak se vám dařilo skloubit práci s péčí o rodinu, když byly holky malé?

Ze začátku to bylo o dost komplikovanější. Mám ale úžasné a pečující babičky, ty mi hodně pomáhaly. Ale stejně jsem vždycky chtěla být s holkami co nejvíc, takže jsem pracovala převážně tehdy, když byly ve školce či škole. Odpoledne jsme měly společné, to byl jen náš čas. Když večer usnuly, vrátila jsem se k práci. Upřímně, nikdy bych se o čas s dětmi nechtěla nechat okrást. Pro mě to byly a jsou ty nejkrásnější roky.

Mámy se oblékají stejně jako dcery. Komu to sluší a komu méně?

Téměř všechny dcery jsou už ale dospělé. Prozradíte o nich víc?

Františce je dvacet a studuje obor kamera na FAMU. Točí úžasně výtvarné filmy. Šestnáctiletá Antonie miluje skateboarding a snowboarding – to má po mně, a už se stala i mistryní ČR ve skateboardingu. Momentálně se připravuje na olympiádu do Paříže, kde skateboarding jako takový bude soutěžit poprvé. A nejmladší, devítiletá Theodora je takový můj Budulínek a Radovánek (usmívá se). Věnuje se tanci, ale dovede všechno dokonale zařídit, tak je možné, že se jednou bude věnovat produkci.

To už vás holky ale asi zas tolik nepotřebují...
Ano, však se naplno věnuji už jen Antonii, ale i ta už je taky dost samostatná bytost. Takže mám teď nové životní období, kdy mám na svou práci stále více času.

Sdílí s vámi všechna ta dívčí tajemství, první lásky, zklamání...?

Sdílí. My jsme naprosto sdílející parta čtyř holek. Sice se snažím být ta autoritativní maminka, která své děti dobře vychová, ale spíš mám někdy pocit, že jsme víc kamarádky. Pro mě jsou vlastně zázrak, který se mi v životě nejvíc povedl. Myslím, že se hodně milujeme. A musím říct, že jsou všechny tři pro mě i velkou inspirací.

S herečkou Ester Geislerovou jste spoluautorkou projektu Terapie sdílením. Jakou nejbizarnější vztahovou textovku jste četla?

Pro mě je to stále jedna z prvních zpráv, které nám přišly: „To Ty si do našeho vztahu přivedla někoho čtvrtého!!!!“ Té se prostě pokaždé musím zasmát…

Témata: Děti, Slavné maminky, Životy slavných, Dcera, Matka, Kariéra, Móda, auto, Šaty, filmy, udržitelnost, Josefína, cena, Český lev, olympiáda, FAMU, Natura, návrhářka, košilové šaty, Okupace, nominace, Josefina Bakošová, Antonie, Nositelka, Kamarádka, Oblečení a móda na Heureka.cz