Maminka.czČasopis Maminka

Názor tatínka: K čemu jsou dětské oslavy?

Petr Pospíšil 10.  10.  2012
Děti při nich většinou pláčou, dort nikdo nechce a vždy se najde někdo, kdo se chce s oslavencem poprat o hračky. Jenže víte co, tyhle párty baví hlavně tatínky. A já vím proč.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětské párty, především ty letní, miluju a rád na ně s dětmi chodím. Dokonce manželce nabízím, že vezmu službu za ni a vyrazím s ratolestmi sám. Mám totiž rád (tedy teoreticky, než přijde realita v praxi) letní podvečery, během kterých si děti hrají na zahradě, výjimečně nezlobí a dokážou se shodnout i na tom, jestli půjdou hrát kroužky, nebo pinkat líný tenis. A my, hlídací tatínkové, sedíme vedle sebe naskládaní na terase, každý s něčím občerstvujícím v ruce, a sledujeme, jak se nám děti docela povedly.

Těch několik minut, které strávíte v chlapské pospolitosti a víte, že celé plození i noční vstávání mělo smysl, je opravdu k nezaplacení. Bohužel souznění a radost z toho, jak se vám děti vydařily, trvají asi tak pět minut. Přesně do doby, než se Kačenka rozhodne, že potřebuje koníka, se kterým si hraje Růženka, ta se začne vztekat, že jí nikdo její oblíbenou hračku brát nebude, a do debaty podpořené několika škrábanci a neumělými výkopy se zapojí Tonda, který chce chránit svou Kačenku, protože ji děsně miluje, čehož si všimne Michálek, který má pocit, že konečně se začíná dít něco zajímavého, a praní se, to ho přece baví nadmíru.

Proto se výskokem chce zapojit do party dětí, jenže si nevšimne, že si až dosud hrál na garáž pod hranou stolu, takže si odře záda a obsah celého stolu skončí na zemi. A na zádech nebohého Michálka, který začne vřískat, že chce maminku, a to hned, což je trochu problém, protože maminka využila tatínkovu nabídku a vydala se do nákupního centra a na kosmetiku s vědomím, že o jejího syna je velmi dobře postaráno. Jenže není. Michálek ječí, jako by ho na nože brali, a k němu se zpočátku váhavě, později však stále naléhavěji přidávají i další děti, které si uvědomují, že něco není, jak má být. Proč sakra není maminka tam, kde vždycky? Tedy po ruce? Mamíííí…, line se jednolitý vzlyk zahradou a tatínkům nezbývá než po půlhodině hlídání a permanentního stresu tasit mobily a sezvat propuštěné ženy z vycházek.

Zahraj to znovu…

Vlastně jsem začal psát o tom, že mám dětské oslavy rád. Takže bych měl setrvat v pozitivním duchu. Dětské párty rád mám, baví mě sledovat děti i jejich soutěžení, spíš mám problém s tím, jak většinou skončí. Buď pláčem, protože se někomu něco stalo, nebo pláčem, že viděno dětskou optikou končí moc brzo, tedy v době, kdy si děti právě chtěly začít hrát s dinosaury, případně na koníky nebo princezny. V každém případě vyrušení a konec přišly v tu nejnevhodnější chvíli. Schválně: Zkusil jste se už někdy vy domluvit se svým potomkem na tom, že odejdete domů ve čtyři a dohadování a smlouvání se prostě nekoná? Já ano. A jak to dopadlo?

Ve tři čtvrtě na pět jsem odnášel své dva kousky ze zahrady plné dětí a byl jsem celý zpocený hrůzou z toho, že jsem jako rodič zase selhal, protože moje děti nedaly ani na domluvy, ani na vysvětlování a věcná argumentace jim byla úplně jedno. Kamarádi na mě soustrastně mrkali, ukazovali vztyčený palec, jako že jsem dobrý, ale já věděl, že za ten den si odnáším pětku. Za nedořešení problému. A vidíte, zase jsem u toho, zase si na něco, tedy především na své děti, stěžuju. Zkrátka proto, že je sice miluju, ale abych se vrátil na dětské oslavy – ty rád mám, ale jen když s sebou mám podporu v podobě ženy.

A shodli jsme se s kamarády, že jsme na tom stejně. Pokud totiž na dané oslavě naše partnerky jsou, můžeme si v klidu dát drink, pozorovat okolí a navzájem si chválit dobře vychované, v klidu si hrající děti. Nějak jsme dospěli dokonce k tomu, že se vzdáleností matky od dětí roste i počet možných katastrof, které se dětem mohou přihodit. Stane se vaší ženě, že se jí na návštěvě u kamarádky potomek přiskřípne do dveří kuchyňské linky, že se na něj převrhne stůl, že spadne ze schodů? Vidíte, nestane. A stane se to vám?

Shrnuto a podtrženo

Dokud moje děti nebudou chtít chodit do společnosti samy, budu je doprovázet jedině s manželkou. Protože tak mám jistotu, že si můžu dát drink, mému dítěti se nic nestane a domů se dostaneme bez mezipřistání na pohotovosti přesně na čas. S manželkou v zádech, její klidnou jistotou a dovednostmi si dokážu dětské oslavy vychutnat, užít, a dokonce přiznat a hrdě hlásat, že mám děti milé, šikovné. Jo, letní dětské párty stojí za to. Nechcete nás taky někam pozvat? Rádi s celou rodinou přijdeme. Já a děti za zábavou, manželka za prací :-)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Za zábavou, názor, Růženka, Michálek, Tonda