Maminka.czTěhotenství

Nebezpečí na talíři: Na co si dát v těhotenství pozor?

Klára Kotábová 27.  6.  2012
Nebezpečí na talíři: Na co si dát v těhotenství pozor?
Vaše tchyně možná tvrdí, že byste v nadcházejících devíti měsících měla jíst za dva. Vy intenzivně oponujte – za jednoho, ale zdravěji. Co tedy na stůl budoucích maminek rozhodně nepatří?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Věděla jste třeba, že mikroplísně obsahuje pečivo již po pár hodinách, kdy je zabalené v igelitu? Že byste si rozhodně neměla odkrojit nahnilý kousek jablka, protože „zničené“ je již celé? Vaše tělo v průběhu těhotenství potřebuje zdravou a vyváženou stravu, která mu dodá potřebné minerály i vitaminy, zároveň byste neměla organismus svůj ani nenarozeného miminka poškozovat toxiny, plísněmi a podobně.

1. Na zdraví?!

O alkohol se přou také lékaři. Podle jedné skupiny je možné dát si občas skleničku, druhá striktně tvrdí, že alkohol do jídelníčku gravidní matky v žádném případě nepatří. Francouzky si sklenku vína k jídlu dají, stejně jako Němky malé pivo, nikdo nikdy ale nestanovil přesnou dávku, která je pro dítě ještě zdravá a která již nikoli. Proto většinou v těhotenské poradně uslyšíte, že byste se měla alkoholu úplně vyhnout. Při dlouhodobější konzumaci totiž může způsobit malformace plodu, retardaci a problémy s chováním ve vyšším věku.

2. Osladíte si život?

Hodně žen tvrdí, že se na těhotenství těší proto, že budou moci jíst dortíčky a sladkosti, jak se jim zachce, ale pozor, prázdné kalorie vedou jen k nárůstu hmotnosti, kterou budete po porodu těžko shazovat. Proto raději volte pokrmy, které nejen pomůžou vývoji miminka, ale také obohatí váš organismus. Jistě, nikdo po vás nechce, abyste se trýznila, a když dostanete pekelnou chuť na větrník, si ho odepřela a zobala zrní. Je ale nutné, abyste nad skladbou jídelníčku přemýšlela a zvažovala, co je ještě těhotenskou chutí, a co už snahou „co nejvíc si užít“.

3. Zasyrova?

Nikdy! Budoucí maminky by se syrovým pokrmům měly obloukem vyhýbat, takže pokud máte chuť na tatarák, nechte si ji zajít, stejně jako nekonzumujte pokrmy ze syrových vajec – ano, také majonéza se připravuje ze syrových vajec – a nedopřávejte si ani sushi ze syrových ryb.
V rybách jsou nakumulované toxiny, které mohou poškodit a narušit vývoj mozku dítěte, syrové maso zase může obsahovat bakterie smrtelně nebezpečné pro miminko.

4. Kávičku si dáte?

Než ji zalijete horkou vodou, měla byste vědět, že kofeinové nápoje mohou mít negativní vliv na růst plodu a způsobit jeho nízkou porodní váhu. Opět platí, že těhotná Italka se bez svého šálku ristretta neobejde, vám však může lékař v poradně doporučit, abyste pila kávu bez kofeinu nebo zkusila obilné náhražky. Obecně platí, že více než tři šálky kávy denně byste si připravit a zkonzumovat neměla. Počítejte však i s tím, že tein a kofein jsou obsaženy nejen v kávě, ale též v čaji, čokoládě a podobně. Takže pokud ráda mlsáte, možná do sebe rizikové látky dostanete víc než dost, aniž byste si dala jediný šálek kávy. Kofein také narušuje vstřebávání železa a urychluje srdeční činnost, nejen matky, ale také plodu.

5. Sýry jsou zdravé…

Jistě, ale ne ty ementálového typu, a už vůbec ne zrající. Měkké a nepasterizované sýry nejsou pro nastávající maminky vhodné proto, že mohou obsahovat bakterii listerii, která na dospělého člověka působí, asi jako kdyby právě prodělával chřipku, na plod ale může mít vliv fatální.
Může u maminky vyvolat potrat či nejrůznější komplikace, které přímo ovlivňují další zdravý vývoj dítěte. Sýry s ušlechtilou plísní podporují rozvoj kvasinek a mykóz v organismu.


Bonus navíc

Trpíte těhotenskou cukrovkou a dumáte, jakou dobrotu byste si mohla dát? Přemýšlejte dvojnásob, než se zakousnete do čokolády s umělým sladidlem nebo dortíku pro diabetiky. Umělé sladidlo není pro nastávající maminky vhodné a pro jejich bříška už vůbec ne. Raději se stravujte podle toho, co vám doporučil váš diabetolog, a na nějaké náhražky zapomeňte. Jedná se jenom o několik málo měsíců a jde vám přece o zdraví vašeho miminka!

Chemie kolem nás

Mlsáte ráda sušené ovoce? Vybírejte jen takové, které je nesířené. Dávejte si pozor na chemicky konzervovaná jídla, dochucovadla a podobně. Ze svého jídelníčku byste měla vyřadit všechny „umělotiny“ a zkuste se vydat třeba na farmářské trhy pro nákup toho opravdu zdravého. Máte totiž jedinečnou šanci začít i s celou rodinou s novým jídelníčkem tak, že zpátky k původnímu se už po porodu ani nebudete chtít vracet.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Malformace, Italka, Nebe, Majonéza, Nebezpečí, Talíř, Sladidlo, Větrník, Umělé sladidlo

Video