Maminka.czMaminka v porodnici

Nebezpečím porodnictví jsou sociální sítě, říká zkušená vrchní sestra z krnovské porodnice

Vanda Stöckbauerová 29.  11.  2022
Každá žena má svůj vlastní porodní příběh. O tom, co ovlivňuje příchod dítěte na svět, proč je důležitý bonding a jak se v posledních letech změnily české maminky, jsme si povídali s Lenkou Petřekovou, vrchní sestrou Gynekologicko-porodnického oddělení ZZS Krnov.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přítomnost otců u porodu je dnes zcela běžná. Jsou tam muži svým partnerkám oporou?

Extrémně záleží na přístupu muže. V době covidové maminky jeden čas nemohly mít partnera u porodu, a když měly opravdu dobrou podporu přítomné ženy, tak to bylo v pohodě. Mnohdy šly porody naopak lépe, a to z toho důvodu, že jako doprovod pro ženu není vždycky ideální její partner. Jestliže doprovod není opora a podpora a bojí se, vysílá pak stresové hormony. A porod se zpomaluje. Ale když jdou k porodu poučení tatínci, kteří si prošli předporodní přípravou, je to úplně jiná úroveň podpory – je to přínos. Muž, který nechce k porodu a bojí se, by k porodu chodit neměl a neměl by být nucen. Alternativou je dula, ta dává oporu nejen ženě, ale někdy i doprovodu.

VIDEO: V krnovské porodnici rodí až polovina žen mimo lůžko. Podívejte se, které pomůcky jim pomáhají

Co může negativně ovlivnit to, jak žena porodí?

Nebezpečím porodnictví jsou sociální sítě. Dávají na ně příspěvky ženy, které byly maximálně spokojené, a pak ty, kterým se porod nepovedl podle jejich přání. A když to čtou ženy, které ještě nerodily, dají si okamžitě do hlavy „buď překrásný porod, nebo extrémně špatný porod“. Vůbec si neuvědomují, že je to jenom úhel pohledu dané ženy, nikdo jiný se k tomu nemůže vyjádřit. A pak už ty představy o porodu jedou… Na to jim vždy říkám, že porod je opravdu krásný, ale je pro každou ženu jedinečný. Každá má svůj vlastní porodní příběh a nedá se ztotožňovat s ostatními.

Jaké je podle vás tajemství přirozených porodů?

Hodně záleží na tom, jak žena žije, jak přistupuje k těhotenství a jestli má nějaká traumata z minulosti. Dobře to funguje většinou u těch, které žijí v souladu s přírodou. Ale nemůžete to chtít po ženě, která od rána do večera sedí s mobilem u sociálních sítí. Ta spíš začne hledat dulu nebo soukromou porodní asistentku, že to za ni vyřeší. Bohužel taková je dneska společnost. Ale rozhodně neříkám, že hezký porod je jen přirozený bez tišicích prostředků. I s entonoxem nebo epidurálem se dá porodit hezky. Vůbec to nezatracuji. Pokud žena chce epidurál, pomůže jí a cítí se dobře a komfortně, je to dobře. Proč by ne? Je to její přání. Ale ženy, které chtějí krásný přirozený porod, si často neuvědomí, že do toho musí dát hodně ze sebe. Porod je hlavně o nich, je to jejich cesta a jejich životní zážitek.

Změnily se za poslední léta nějak maminky?

Ano. Dřív nevěděly, co můžou a nemůžou. Pak přišla éra přirozených porodů a všechny tak chtěly rodit. Nechtěly žádné léky, a to taky nebylo vždy dobré, protože je potřeba zachovat bezpečnou péči, a i rodící žena si musí uvědomit, kde jsou hranice. Když porod nepostupuje, je potřeba tomu nějakým způsobem pomoct…

Takže třeba odmítaly oxytocin?

Ano. Ale pokud nemá žena dost svého vlastního oxytocinu, je vyčerpaná a unavená, oxytocin se vypaří úplně. Pak třeba zkusí bylinnou napářku, ale někdy ani ta nepomůže. Je to hodně o komunikaci. Když rodička dobře spolupracuje s porodní asistentkou a s lékařem, který přijde, vysvětlí a řekne, jaká je situace, tak to většinou pochopí. Někdy mají ženy dopředu sepsaná porodní přání, a když se jich zeptáte, proč tam to a to mají napsané, odpovědí, že vlastně nevědí, že si jen stáhly vzor z internetu.

Těchto 6 věcí často komplikuje průběh porodu: Co a jak je třeba ohlídat předem?

Probírají s vámi svá přání? A kolik jich s porodními plány přichází?

Dřív s nimi chodilo tak 80 procent žen, dneska je to zhruba 50 procent. Když máme v krnovské porodnici prohlídku porodních sálů, probíráme s těhotnými porodní přání, pokud je mají zpracovaná. Ale teď se zase objevují maminky, které k porodu nejsou moc připravené, nechodí na předporodní přípravu a nechtějí ani porodní plány. Chtějí jen porodit. Některé ženy opravdu nepotřebují žádnou předporodní přípravu a porodí nádherně. Ale tím, jak je naše společnost přetechnizovaná, ztratila přirozené instinkty. A bez nich to nejde tak hladce.

Stává se, že nastávající maminka přijde s pocitem, že neporodí?

Ano, to jsou ženy, které si nevěří a které získaly právě ty informace ze sociálních sítí nebo od kamarádek s těžkým porodem. Pak se staví k porodu tak, že to bude hrozné a nezvládnou to. Přitom s nimi stačí trochu víc pracovat před porodem, aby si nastavily myšlení jinak, podpořit je, že to zvládnou. Je dobré vysvětlit, že kontrakce bolí, ale s pomocí dýchání, polohování a vody se lze ponořit do porodu, zvyknout si na bolest a krásně celým procesem projít. Nebo lze ženu uklidnit, že je tu epidurální analgezie, která je zdarma. Při opravdu velkém strachu doporučuji vzít s sebou doprovod, který uklidní a navodí pocit klidu. Je rozhodně dobré, když o strachu víme předem.

Hraje v tom roli i ženská intuice?

Intuice se bohužel mnohdy vytratila. Pokud má žena dobrou intuici, navštěvuje porodní přípravu, která je pro ni ta správná, vybere si porodnici, která je pro ni ta správná. Nenechá se ovlivnit, jde tam, kam chce ona.

Součástí utváření vazby mezi maminkou a novorozencem je bonding. Jak probíhá?

Při bondingu je miminko nahé na kůži maminky, cítí ji, slyší její srdce, které poslouchalo devět měsíců, osidluje se jejími mikroorganismy. U ženy jede na plné obrátky hormon oxytocin. Bonding je zásadní po těžkém porodu. Díky němu totiž „hormon lásky“ oxytocin přebije nepříjemné vzpomínky a bolest. Dále je hodně důležitý u žen, které mají trauma po předchozích porodech. Když se podaří porodit dobře a proběhne bonding, často se trauma rozplyne. Ze zkušeností musím říct, že když se podaří krásný porod, žena má dítě na prsou, tak místnost je celá rozzářená. Říká se, že oxytocin matky zasáhne i personál.

Trauma u porodu: Co pomůže, abyste se s ním vyrovnala? Radí psycholožka a porodní asistentky

Co říkáte na techniky hypnoporodu?

Je to velký boom. Taky jsem o tom dostala knihu. A některé techniky jsou strašně fajn, že se ženy uvolní. Ale hypnoporod je v nemocnici někdy těžký, je to dané bezpečnou péčí, protože natáčíme CTG a musíme ženu vyšetřit, a tím ji rušíme. Ale zažila jsem rodičku, která se opravdu uměla ponořit sama do sebe a přiklonit se ke svému dítěti a porodila nádherně. Natáčení ozev jí vlastně vůbec nevadilo. Bylo vidět, že se na tu techniku opravdu chystala, a porodila krásně na vaku na zemi.

Jaký máte názor na ambulantní porody?

Záleží na tom, jak se žena po porodu cítí a v jakém stavu a kondici je miminko, jestli se adaptovalo a je v pořádku. Maminka může za dvě až čtyři hodiny odejít z porodnice, ale i ambulantní porod má svá pravidla. Žena musí mít domluveného pediatra, který se o miminko postará. My v Krnově děláme novorozenecký screening za pár dní u nás v nemocnici a ženy toho využívají. Myslím, že ambulantní porod je dobrou alternativou u žen, které chtějí být po porodu v domácím prostředí. Nebo u rodin, které mají doma hodně dětí, velké hospodářství a domácí zvířata, o které je nutné se postarat. Případně se pro ambulantní porod rozhodnou ženy, které mají nějaké trauma z nemocnice, takže pak mají na domácí péči domluvenou dulu. Když mají následnou péči zařízenou, tak je to fajn. Ale samozřejmě si musí uvědomit, že je to jejich dítě a jejich zodpovědnost.

Klepněte pro větší obrázek

Lenka Petřeková, vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení ZZS Krnov

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Sociální sítě, Porodní asistentka, internet, Krnov, Bonding, intuice, Ambulantní porod, partnerka, Maminka, Oxytocin, Vrchní sestra, TRAUMA U PORODU, CTG, Utváření, Lenka Petřeková, Porodnictví