Maminka.czBatole

Nebezpečný výrobek pro vaše dítě: Dětský kočárek

redakce 9.  9.  2010
Nebezpečný výrobek pro vaše dítě: Dětský kočárek
Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu ČR je v nabídce pro spotřebitele výrobek, který představují vážné riziko pro uživatele. Jedná se o dětský kombinovaný kočárek, typ Implast Bolder 4.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výrobcem kočárku je polská firma P.P.H. IMPLAST, sídlící v Poznani. Výrobek byl dosud na našem trhu běžně k dostání a jeho cena se pohybuje kolem 9-10 000 korun.

Vzhledem k tomu, že kočárek není bezpečným výrobkem, bylo vydáno ochranné opatření, které spočívá v zákazu uvádění výrobku na trh, uložení povinností stažení výrobku z trhu a z používání a dále byla uložena povinnost účinným způsobem bezodkladně informovat o nebezpečnosti výrobku osoby, které by mohly být vystaveny nebezpečí plynoucímu z výrobku,“ uvedla RNDr. Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce.

Česká inspekce posoudila výrobek i příčiny nebezpečí a zjistila, že vlastnosti posuzovaného vzorku výrobku nejsou ve shodě s bezpečnostními požadavky na dětské kočárky.

Při zkoušce byly zjištěny následující závady:

a) lůžko (hluboké) provedení:

  • Při směru vozidla, kdy je rukojeť vzadu, došlo již při třetím nárazu k uvolnění („vyjetí“) lůžka od konstrukce. Přední klipsy se tak dostaly mimo konstrukci a dále nebylo možno ve zkoušce pokračovat – požadavek na bezpečnost kočárku nebyl splněn!

b) sportovní provedení:

  • Při směru vozidla, kdy je rukojeť vzadu, došlo po deseti nárazech k posunutí (uvolnění) sedačky po konstrukci o 21 mm – požadavek normy je max. 10 mm!
  • Při směru vozidla, kdy je rukojeť vpře du, došlo opět po deseti nárazech k posunutí (uvolnění) sedačky po konstrukci o 20 mm – požadavek normy je opět max. 10 mm!
  • Požadavek na bezpečnost kočárku tak opět nebyl splněn. Dále byly zjištěny nedostatečné a neúplné informace v návodu k používání a značení na výrobku.

Dětský kočárek Implast Bolder 4 tak není ve shodě s požadavky na výrobky pro péči o dítě (dětské kočárky) a zároveň nesplňuje požadavky na bezpečnost výrobků dle zákona o obecné bezpečnosti výrobků.

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, Kočárek, Nebezpečné výrobky, Dětský kočárek, Účinný způsob, Vaše dítě, Značení, Výrobek, Nebe, Kočár, Dětský, Vaš, Kočárky na Heureka.cz