Maminka.czČasopis Maminka

Nebojte se mazlení a masáží! Prospějete tím zdraví a vývoji dítěte

Vanda Stöckbauerová 15.  7.  2014
Nebojte se mazlení a masáží! Prospějete tím zdraví a vývoji dítěte
Že je mazlení velmi důležité, asi nemusíme nijak zvlášť zdůrazňovat. Malé děti hlazení a masáže milují. Doteky jsou pro zdravý vývoj zásadní, vyjádříte jimi lásku a podpoříte zdraví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kůže je největší orgán v lidském těle a jako taková je protkána řadou vnímavých receptorů. Věděla jste, že tato citlivá zakončení vám umožní upevnit mateřské pouto? Dotek totiž dává dítěti pocit jistoty a tepla. Známý český pediatr profesor Josef Švejcar kdysi řekl: „Žádného mazlení pro dítě v počáteční době jeho života není dost. Pocit bezpečí, které dítěti dává, mu zůstává pro celý život. Děti takto mazlené v prvém roce zachovávají si pocit bezpečí v dalším životě a podnikavost se smělostí je u nich nápadná ve srovnání s těmi, jimž se této citové podpory nedostalo.“ A to platí dodnes.

Teorie hlazení a dotýkání totiž funguje v každé době a za každých okolností. Zkuste proto zařadit do svého programu každodenní jemnou masáž a udělejte si z ní příjemný rituál, kterým svému potomkovi vyjádříte lásku. Doteky v jeho organismu spouštějí tvorbu potřebných hormonů, posilují imunitu a pomáhají bojovat s nemocemi. Celá masáž ve svém důsledku působí na svalový, oběhový a lymfatický systém. Stimuluje se při ní krevní oběh, což má vliv i na rozvoj tkání a činnost vnitřních orgánů. V souvislosti se stimulací krevního oběhu se zlepšuje podpora dýchání a celý dětský organismus je dobře okysličován. Podporován je i rozvoj hrudníku a správné držení těla.

Dotekem se stimuluje pokožka, jednotlivé nervy a jejich zakončení, čímž se posiluje hmat. Masáž rovněž pozitivně ovlivňuje děti, jež trpí specifickými poruchami učení (dyslexií aj.), lehkou mozkovou dysfunkcí, dokonce i některými formami Downova syndromu nebo autismu. Zlepšuje stav astmatiků, alergiků, ekzematiků aj. Působí celkově preventivně i léčebně. Kromě toho jsou děti, které jejich rodiče hýčkají, mnohem klidnější, lépe spí a méně pláčou.

Jak dítě správně masírovat

Pokud chcete mít jistotu, že masáž provádíte správně, můžete se zúčastnit speciálních kurzů „baby masáží“, které se pořádají ve většině velkých měst. Další možností, jak lze nastudovat tu správnou techniku, je pořízení odborné publikace. Masážemi malých dětí se u nás zabývá například Mgr. Jana Hašplová, autorka knihy Masáže dětí a kojenců, která vychází ze tří typů dětských masáží (tradiční indické masáže, masážní techniky pocházející ze Švédska, reflexní masáže chodidel). Názorná videa různých odborníků najdete také na YouTube.

Samozřejmě můžete své dítko masírovat také intuitivně podle sebe, snažte se však dodržovat určitá pravidla. Masáž se provádí jemnými tahy, které připomínají hlazení. Začínejte nejprve od nohou, pokračujte bříškem, rukama, obličejem a nakonec namasírujte zádíčka. Masírujte pomalu, jemně a rytmicky, nepřerušujte kontakt mezi vámi a vaší ratolestí. Pro děti je to velmi příjemné, takže většinou drží a jsou klidné a relaxované.

Správně provedená masáž pomáhá uvolňovat svalstvo a odstraňovat napětí. Děti jsou po ní očividně veselejší a mazlivější. Praktickou pomůckou mohou být také Dětské masážní karty autorky Helen Purperhart určené dětem od 3 let. Text karty slouží jako předloha, masáž lze provádět podle vlastní fantazie, aby pro masírovaného byla příjemná.

(Triky a tipy, jak správně děti masírovat najdete v článku v časopise Maminka 7/2014)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Vývoj, Dětský organismus, Vývoj dítěte, Předloha, Mazlení, Masáž, Mateřské pouto, Astmatik, Máša, Český pediatr, Baby masáž, Lymfatický systém, Maz