Maminka.czTěhotenství

Nebojte se testu na těhotenskou cukrovku

Barbora Neubergerová 18.  9.  2014
Test na těhotenskou cukrovku je obestřen mnoha historkami o tom, jak je hrozný. Nastávající maminky se ho tak kvůli neznalosti trochu bojí. Přitom úplně zbytečně…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy je na test správná doba?

Aby test přinesl co největší efekt, je třeba, aby byl udělán ve správnou dobu. „Test by měl proběhnout mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Pokud je proveden před tímto termínem, je riziko, že se diabetes projeví později a pokud se provede po tomto termínu, hrozí, že nemoc již nějakou dobu bude probíhat, což není dobré,“ popsala diabetoložka Hana Krejčí, z 3. interní kliniky a Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Kromě správné doby v průběhu těhotenství, je důležité i správné načasování v průběhu dne. „Test má být proveden ráno, po osmihodinovém lačnění. Nastávající maminka se může ráno před vyšetřením pouze napít neslazené tekutiny, například hořkého čaje nebo vody,“ doplnila lékařka.

Jak probíhá test na těhotenskou cukrovku?

Glukozový test by měl být prováděn v laboratoři, která s ním má zkušenosti. Jeho provedení v ordinaci lékaře není vhodné. Důležité je, aby během testu maminka nikam z laboratoře neodcházela.

První důvod, proč má zůstat je ten, že fyzická aktivita může zkreslit výsledek testu, druhý důvod je preventivní, pokud by se ženě udělalo nevolno, tak aby byla nablízku pomoc.

„Když maminka dorazí do laboratoře, je jí odebrána krev z žíly. Krev je ihned vyšetřena. Pokud je hladina cukru nalačno v normě, test probíhá dál.Jsou-li hladiny vyšší, test je přerušen a maminka je pozvaná následující den. Pokud i tehdy hladina cukru nalačno ukáže zvýšené hodnoty, je potvrzena diagnóza a maminka je odeslána s výsledky do diabetologické poradny pro těhotné. Pokud je při druhém pokusu výsledek v normě, test probíhá dál,“ popsala lékařka.

Těhotenská cukrovka: Víte, co to pro vás znamená?

Další krok

Když je test po prvním odebrání v normě, dostane maminka vypít roztok s glukózou. Pro zmírnění sladké chuti je možné tento roztok ochutit šťávou z půlky citronu. Po hodině je mamince opět odebrána krev z žíly. „Třetí odběr probíhá za další hodinu. Po posledním, třetím odběru se maminka může normálně najíst a napít a poté může odejít domů,“ dodala lékařka.

Jaké mají být správné hodnoty testu?

Většina maminek chce vědět, jak její test dopadl.

Správné hodnoty jsou tyto:

do 5,1 mmol/l nalačno

do 10,0 mmol/l za 1 hodinu

do 8,5 mmol/l za 2 hodiny po vypití roztoku

„Zvýšení kterékoliv ze tří hodnot znamená těhotenskou cukrovku a maminka by měla být sledována v diabetologické poradně pro těhotné,“ dodává lékařka.

Co když žaludek nedovolí vypít glukózu

U části maminek je komplikací v provedení testu jejich těhotenská nevolnost. Pokud se toto stane, existuje náhradní řešení. „Tím je snídaňový test. V tomto případě si maminka donese dva rohlíky a neslazený čaj nebo vodu,“ upřesnila lékařka.

Když těhotná dorazí do laboratoře, je jí nalačno odebrána krev. Poté sní rohlíky a po hodině je jí krev odebrána znovu. „Tento test bez problému většinou zvládnou i maminky se silnou těhotenskou nevolností. Jeho problém je ale v tom, že nezachytí menší, či počínající formy těhotenské cukrovky. Ovšem v tomto případě platí, že lepší je udělat alespoň tento test, než žádný,“ uzavřela lékařka.

Jak se chovat, aby nedošlo ke zkreslení testu

  • Žena během testu musí být v klidu a musí se vyhnout fyzické aktivitě.
  • Test musí proběhnout na lačno.
  • Test se nemá provádět v době onemocnění, žena musí být úplně zdravá.
  • Den před odběry se žena nemá nijak omezovat v jídle. Snížená konzumace sladkého by mohla zkreslit výsledky testu.
  • Důležitý je odběr krve ze žíly, nikoli z prstu, či vyšetření moče.
Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Cukr, Hana Krejčí, Test, Správné načasování, Fyzická aktivita, Správná doba, LF UK v Praze, Následující den, Těhotenská nevolnost, Zdraví na Heureka.cz