Maminka.czPředškolák

Nech už ty nehty!

Ivana Ašenbrenerová 9.  3.  2010
Nech už ty nehty!
Chystá se vaše dítko do první třídy a vy se hrozíte toho, že si ani ve školní lavici nepřestane kousat nehty či se s rozkoší dloubat v nose? Pak s tím hodně rychle něco udělejte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro váš klid - většina dětských zlozvyků časem pomine a vám na ně zbude jen nepříjemná vzpomínka. Ovšem některé zlozvyky s dítětem rostou stejně jako jeho nohy a ruce. Zpočátku jsou vážně spíše roztomilé, kdopak by se neusmíval cucání palečku v batolecím věku. Jenže… z batolete najednou vyroste školák, kterému by se zřejmě už jeho spolužáci škodolibě smáli, kdyby si cucal paleček. Jak tedy na zlozvyky vyzrát? A které trápí děti nejčastěji? Zlozvyků je spousta a podle psycholožky Krčmářové k dětem patří a jsou poměrně běžné. Proč se vlastně vyskytují? Protože dětem přinášejí uvolnění, uklidnění při stresu, strachu či napětí, ale mohou také vyjadřovat vztek, zklamání nebo nudu. Zkuste najít příčinu, možná pak nepříjemný zlozvyk zmizí sám od sebe.

Cucání palce: Obvykle si toho všimnete v prvním roce života a samovolně obvykle zmizí do konce čtvrtého. Pokud si cucá palec právě vaše Anička nebo Bertík, neděste se, tímhle zlozvykem trpí asi polovina tříletých dětí. Proč si je cucají? Protože se nudí, jsou nervózní nebo se prstíkem uklidňují při usínání. Jak to odnaučit? Snažte se dítěti vysvětlit, že cucání palečku opravdu není hezké a že velké děti už tohle nedělají. Ať tuto libůstku přenechají raději nějakému miminku.

Kousání nehtů: Zvláštní, jak se právě tento zlozvyk dědí - znám maminku, která si je kouše dosud a její syn si je kouše také. Že by geny? Nehty si kouše s oblibou asi třetina dětí, většinou s tím začínají na začátku školního období a některým to vydrží až do puberty. Až 60 % dětí trpí tímto zlozvykem - později výskyt klesá na 10-20 %, kterým vydrží i v dospělosti. Jak to odnaučit? Podobně jako u cucání palce, i když zbavování se tohoto zlozvyku jde skutečně jen velmi těžko. Spousta dospělých by o tom mohla vyprávět.
Pepřem posypané nehty, namáčení prstů do feferonek, papriky a podobně ne vždy pomohou. Touha ukousnout si vlastní nehet je prostě silnější! Ale snažte se o nápravu, domlouvejte pořád dokola, vyzkoušejte systém náhradního kousání a místo nehtů nabídněte dítěti něco jiného - holčičkám třeba vlastní manikúru nebo dětský lak, kterým jim nehty nalakujete.

Skřípání zubů: Bohužel, o tomhle zlozvyku postižení ani nevědí, většinou skřípou zuby v noci ve spánku. Zatínání zubů ale není normální a navíc jim škodí, takže tenhle zlozvyk řešte! Většinou jím trpí děti netrpělivé, ctižádostivé a něčím se užírající. Stres ale není jedinou příčinou, může jí být i špatný skus - takže honem k lékaři. Učte dítě, aby uvolňovalo čelist. Existují i chránítka na zuby a podobně. Tiky: Patří do speciální kategorie. Podle psychologů na ně nereagujte, nekomentujte je a někdy dítě jen uklidněte dotykem. Jde o velmi složitě odstranitelný zlozvyk, a to zejména proto, že se jedná o krátkodobý záškub, o kterém ani dítě neví. Tiky často mizí samovolně. Patří sem například mrkání, kousání, olizování rtů, třesení rukama… Výskyt trvá většinou jeden rok a pak víceméně sám od sebe zmizí.

Tlučení hlavou:Tluče vaše dítko často hlavou o zeď? Většinou proto, že se vzteká, vzdoruje a chce něco, co mu odpíráte. Vyskytuje se sice zřídka, ale je tu. Tlučení může dítě provádět také v postýlce po ránu nebo večer před spaním. Vypadá to nebezpečně, ale jen málokdy dojde k úrazu. Obvykle zmizí do třetího roku života. A nejlepší rada? Ignorujte je. Pouze v případě, že by dítě tlouklo do skutečně hodně tvrdých předmětů, se poraďte s lékařem - hrozí ublížení na zdraví.

Pokračování a další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Dětský zlozvyk, Nehty, Bertík, Nejlepší rada, Nepříjemná vzpomínka