Maminka.czBezpečnost dítěte

Necháváte miminko spát v autosedačce i doma? Nedělejte to, tohle hrozí!

Gabriela Kolinová 23.  4.  2020
Autosedačka typu vajíčko je pro miminka tou nejbezpečnější volbou. Tedy pokud zrovna cestujete autem. Mnoho rodičů ale nechává děti spát v autosedačce i mimo auto. Odborníci ale varují: Nezaměňujte jim s postýlkou či kočárkem! Co hrozí? A proč je to tak nebezpečné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Určitě také vídáte maminky, které mají autosedačku pro nejmenší nacvaknutou na nákupní vozík, na spodek od kočárku a nebo ji přenášejí v ruce, zatímco v ní miminko sladce spinká. Sama jsem nebyla jiná. Poté, co jsme si dceru přinesli z porodnice domů, zjistili jsme, že ve vajíčku je jí nejlépe, a přiznávám se – spala v něm dokonce asi dvě noci (jinak totiž brečela a my nevěděli, co s ní). Když mě naše pediatrička viděla v čekárně s autosedačkou v ruce, řekla mi celkem drsně: "Příště už to tu nechci vidět, ať je hezky v kočárku!" To, že jsem novorozence ze zoufalství v autosedačce i uspávala, jsem raději zamlčela.

Pozor, dítě v zimní bundě do autosedačky nepatří! Vadí i sklopené madlo

Teď vím, že to nebylo dobře a že naše moudrá doktorka měla opět pravdu! Děti by měly být v autosedačce jen po dobu, co cestují v autě. Před častým používáním autosedaček mimo cestovatelské účely varuje i Americká akademie pediatrů (AAP): "Používání autosedaček pro dětský spánek představuje pro kojence velké riziko," píše se ve studii, která varuje zejména před alarmujícím počtem úmrtí ve spojitosti s autosedačkou. Akademie shromažďovala data po dlouhých deset let a došla k děsivému závěru: Ze tří procent úmrtí během spánku v autosedačce byla většina z nich (62,9 %) způsobena nesprávným používáním autosedačky – dítě v ní bylo až devadesát procent času – tedy i mimo dobu, kdy cestovalo v autě. 

Náhlá a nebezpečná zástava dechu u miminek jménem ALTE. Komu hrozí?

Nepleťte si autosedačku s postýlkou nebo kočárkem!

Hlavní autor studie pediatr Jeffrey Colvin varuje rodiče, aby autosedačku používali jen k jejímu původnímu účelu: "Smrt dětí způsobilo nesprávné používání autosedačky. Rodiče ji nepoužívali jen k přepravě dítěte, ale jako náhradu za postýlku nebo kočárek," říká a nabádá všechny, aby děti nenechávali spát ve vajíčku, pokud to doteď dělali: "Autosedačky nejsou tak bezpečné jako postýlky nebo kočárky. Neměly by se používat mimo auto, což většina lidí bohužel neví. Myslím, že většina rodičů včetně mě to nejednou udělala, ale opravdu to není dobře," vysvětlil. Smrt kojenců nastala nejspíše udušením nebo uškrcením. Na vině můžou být podle studie postranní polstrování nebo popruhy. 

Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?

Panika není na místě!

Doktor Colvin říká, že byl sám svědkem několika momentů, kdy opatrovník dítěte nechal dítě spát v autosedačce hodiny a hodiny, zatímco on třeba popíjel nebo také spal. A právě před tímto varuje. Pokud je dítě pod dozorem rodičů nebo chůvy a spí v sedačce jen chvíli, rozhodně se nemůže nic stát! 

Svou studií samozřejmě nechce rozpoutat žádnou paniku! "Když si dítě schrupne v autě a pár hodin v autosedačce spí, je to absolutně v pořádku a rodiče se nemusí stresovat!" říká lékař. "Autosedačky jsou pro děti na cestování tím nejbezpečnějším místem, ať už jsou vzhůru, nebo spí," dodává. Rodiče by si ale měli uvědomit, že jsou vyrobené pro auta. A pokud chcete, aby vaše dítě bylo v bezpečí i mimo vůz, je nejlepší, když ho po jízdě přendáte do postýlky nebo kočárku. I spící!

Neuvěřitelně jednoduchý trik: Jak pohodlně nosit sedačku s miminem? 

Témata: Děti, Miminko, Miminko, Kojenec, Rodiče, Kočárek, auto, Autosedačky, Bezpečnost dítěte, Syndrom náhlého úmrtí, Vůz, AAP, Autosedačka, Postýlka, SPA, Dom, ALA, Používání, Vajíčko, Autosedačky na Heureka.cz