Maminka.czNaše tipy

Nechce se vzdát dudlíku? Vyzkoušejte krásný rituál – dudlíkový strom

Vzdát se něčeho, co máte moc rádi a co vás provázelo většinu života, dávalo vám pocit jistoty a slast… to není jednoduché ani pro nás dospělé. A co teprve pro malé dítě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Způsobů, jak se rozloučit s dudlíkem, je celá řada a jen rodiče musí zjistit, která cesta je ta pravá a nejlepší. Jednou z variant je dudlíkový strom. Že jste o něm ještě neslyšeli?

Tak honem čtěte, takový dudlíkový strom totiž může být pro dítě spásným a také krásným rituálem, jak se s dudlíkem rozloučit a jak vstoupit do další fáze svého života.

Dudlíkovník je v Hostivicích i na Praze 10 v Gutovce a na veletrzích v Letňanech

Nápad ozdobit strom dudlíky dostala maminka Kateřina Školníková v Hostivících a od nápadu nebylo daleko k činům. „Moje maminka je chůva a když s dětmi venku na procházce nacházela třeba rukavičky, sbírali je společně a věšeli na keř. Bylo to veselé, barevné a úsměvné pro kolemjdoucí,“ říká Kateřina.

Když se jí narodila dcerka a doma se začaly hromadit dudlíky (použité), bylo jí líto je jen tak vyhodit. „Za dva roky jsem měla doma 30 dudlíků, pořád jsem si říkala, že ještě někdy poslouží, třeba v rámci hry,“ vzpomíná.

Galerie: Slavní klokani. Které celebrity dávají přednost nošení? A mají dítě ve správné poloze?

Nakonec si vzpomněla na maminku a rukavičky a nápad byl na světě.  „Nejdřív jsem si myslela, že prostě jen ozdobíme nějaký keř, ale pak mě napadlo tomu dát hlubší smysl. Způsob, jak dítě odnaučit dudlíku, ale neztratit ho úplně.

Kolem stromu, kde dudlíky visí, může dítě chodit na procházku a vždycky mu třeba zamávat, usmát se na něj,“ říká Kateřina. Proto s dcerkou vybrala strom v centru města na pěší zóně. Dudlíky občas někdo ukradne, stabilně jich tam ale vždy kolem desítky visí. „Mám radost z ohlasů, že dudlíkovník pomohl dětem zbavit se dudlíku, a to byl můj záměr,“ má radost Kateřina.

Raději dudlík než palec, spokojená bude celá rodina

Markéta Petrová z Prahy 10 na to šla trochu jinak. Nápad objevila na facebookových stránkách právě u Kateřiny Školníkové a tolik se jí zalíbil, že se hned pustila do konání.  „Oslovila jsem úředníky městské části Praha 10 a padlo to na úrodnou půdu. V červnu 2016 se tak strom dudlíkovník objevil v parku Gutovka a já už tou dobou čekala miminko,“ říká Markéta Petrová.

Podle ní není strom nadužíván ani nevyužíván, na stromu vždy visí odhadem na dvacet dudlíků. „Strom slouží jako jedna z variant, jak zbavit dítě závislosti na dudlíku. Rodiče své děti znají nejlépe a sami se mohou rozhodnout, jak s ním naložit.“

Vezměte si kapesníčky: Miminko poprvé slyší maminku díky naslouchátku, jeho reakce vás dojme

Co se děje s dudlíky dál? 

Předpokládá se, že děti budou mít po určitou dobu zájem se na ně chodit dívat při každé návštěvě Gutovky. „Proto by bylo dobré nechat dudlíky viset na stromku co nejdéle, dokud nebudou jevit známky poškození, které by mohlo ohrozit životní prostředí či zatěžovat strom v jeho růstu,“ říká Markéta Petrová.

Sama se těší, až podobným rituálem projde se svým synem, ačkoliv si tím není na 100 % jistá. „Dudlík byl součástí dítěte po narození a byl vždycky jeho denním společníkem. Bude mít pak někdo srdce dudlík jen tak odložit do tříděného odpadu? Nemáme dosud zkušenosti, jak materiál pod vlivem počasí vydrží. Možná skončí jako památka v uzavřené průhledné nádobě na příslušném místě. Možná budou růst společně se stromem do výšky,“ přemítá Markéta.

Jak odnaučit dítě zvyku na dudlík? Známe užitečné tipy!

Dudlíkové stromy najdete i v zahraničí 

Nejznámější je pravděpodobně ten v dánské Kodani (zahrady Frederiksberg), ale dudlíkové stromy najdete také třeba v Brooklynu, Soulu, Seattlu, v městečku Stavanger v Norsku, v Hamburgu a na řadě dalších míst na světě.  V některých městech je to velká událost a kromě dudlíků jsou občas na strom věšeny i kojenecké láhve. A také často nechybí dopis, nějaké přání, se kterým se dítě se svou milovanou věcičkou loučí, třeba takhle: 

  • Sbohem dudlíku, mám tě moc rád a budeš mi chybět, byl jsi můj nejlepší kamarád, ale teď už jsem velký kluk. 
  • Můj milý dudlíkový strome, prosím, postarej se o můj dudlík, teď už jsem velká holka a už ho nebudu potřebovat. 

Za dudlíkovým stromem na veletrhy

V Česku nicméně tradice dudlíkového stromu není příliš známá ani zavedená. Dudlíkový strom se poprvé objevil před dvěma lety na veletrzích FOR BABIES v pražských Letňanech. Děti za odevzdaný dudlík získaly certifikát „Dudlíkového kmotra“.  A dudlíkovník čeká děti i letos v rámci veletrhu FOR KIDS, který se bude konat od 12.–15. dubna v PVA EXPO PRAHA v Letňanech.

„Je vaše batole závislák na dudlíku a nechce se ho dobrovolně vzdát, i když už ho vlastně vůbec nepotřebuje? Dohodli jsme se na dlouhodobé spolupráci se skřítkem Dudlíkářem a na Výstavišti nám vyroste Dudlíkový strom, který najdete ve vstupní hale č. 1. Určitě ho neminete, bude ozdobený dudlíky a okolo stromu bude dudlíkový vymezovač. Pod stromem bude připravený košík, do kterého dospělák nebo dítko nepotřebný dudlík vhodí, a stane se tak kmotrem novorozence, který jeho dudlík zdědí,“ vysvětluje manažerka veletrhu FOR KIDS Hana Kovářová.

Jak se „zbavit“ dudlíku? 8 cest a každá jiná, záleží jen na vás

  1. Dudlík dítěti prostě seberete.
  2. Dudlík se sám „ztratí“.
  3. Dudlík namočíte do něčeho, co dítěti nechutná.
  4. Vyměníte dudlík za něco, po čem dítě více touží.
  5. Zbavíte se dudlíku pomalu – nejdřív ne přes den, ale jen na noc…
  6. Dudlík zničíte. Propíchnete, rozstřihnete a vysvětlíte dítěti, že už nejde používat.
  7. Dáte dudlík Dudlíkové víle. Funguje podobně jako víla Zoubková…prostě si jen musíte vymyslet pravidla :-)
  8. Odnesete dudlík na Dudlíkový strom. Skřítek Dudlíkář už se o něj postará.

Video: Chlapeček nemá ruce, ale i tak podá plačícímu bráškovi dudlík

Poradíme vám, jak odnaučit dítko cucat si palec
7 bizarních uspávacích rituálů: Žmoulání ucha či štípání nehtíky?
Chcete mít spokojené miminko? Zaveďte si společné rituály
Erotický horoskop na duben: Které znamení si apríl užije?

 

Témata: Rodina a vy, Naše tipy, Za zábavou, Veletrh, Nápad, Gutovka, Kovářov, Dudlíková víla, Určitá doba, Dudlíkového strom, Městská část, Skřítek, Dudlík, Petrov, Letňany, Fór Kids, Letná, Žmoulání ucha, Děti, Štípání, Praha, Dlouhodobá spolupráce, Keř, Zakázané ovoce, Norsko