Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Nechceme druhé dítě, stačí nám jedno. A už se nás na to, prosím, neptejte, prosí matky jedináčků. Co na to odborníci?

Dita Mrázková 25.  3.  2024
Nejsou o nic horší matky, ale přesně takové pocity v nich okolí svými dotazy vyvolává. Ze všech stran slyší dotazy typu: A kdy si pořídíte další? Těchto šest matek zažilo na vlastní kůži uměle vyvolaný pocit selhání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je snad matka jedináčka "neschopnější" než ta, která má dětí jako smetí? A proč má společnost potřebu zjišťovat osudy, po kterých jí jaksi nic není? Jak se asi cítí žena, které se neustále někdo ptá na tak intimní a navýsost soukromou věc, kdyže doma "zadělají" na dalšího potomka?

Jak to mámy jedináčků prožívají a nakolik jde ze stran tazatelů o pouhou zvědavost, nikoliv o cíl ranit, to vše nám prozradilo šest matek a dvě odbornice na slovo vzaté.

Alžběta (syn, 7 let):

Klepněte pro větší obrázek

"Promiňte, ale proč mají lidi neustále potřebu starat se o cizí životy? Navíc v této době? Já jsem byla dlouho moc slušná, ale dnes už se na otázku a to bude malý jedináček? nebojím říct: Ano, bude, a co vám je do toho? Pro někoho možná drzá odpověď, pro mě záruka, že další otravné otázky už následovat nebudou."

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Psychika, Výchova, Syn, Matka, Dcera, Tradice, Sourozenci, Emoce, kůže, Anketa, Kritika, názor, odborník, Ukrajina, Rani, Eliška, Sára, dogma, mýtus, koučka, pocity, Jedináček, rozhodnutí