Maminka.czVýchova

Nechcete mít rozmazleného sobce? Přestaňte mu sloužit a vše kupovat!

Simona Procházková 24.  4.  2019
Každý rodič chce samozřejmě pro své potomky to nejlepší. Snažíte se pro ně dělat první poslední, být jim stále k dispozici, vycházet ve všem vstříc a splnit každé jejich přání? Jednoho dne pak najednou můžete nevěřícně sledovat, že se vám děťátko poněkud vymyká kontrole. Jak se dá tomuto nepříjemnému zjištění předejít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je zvyklé, že se obvykle celá rodina podřídí jeho vrtochům a přáním? Dostane vše, na co si ukáže? Nemá doma žádné povinnosti? Ustupujete mu a splníte vše, co si umane? Nenecháte ho řešit samostatně problémy, ale stojíte mu věčně v patách jako stráž? Umetáte cestičku, aby se neustále cítilo jako v bavlnce? Pak jste na nejlepší cestě vychovat z dítěte sebestředného a bezohledného sobce, který bude mít později v životě velké problémy.

„Svým potomkům příliš mnoho dáváme a příliš mnoho pro ně (a za ně) děláme. Z osobních asistentů malých dětí se postupně měníme na soukromé řidiče a sponzory dětí větších. Z poskytovatelů služeb na jejich zprostředkovatele. Jenže čeho lehce nabýváme, toho si obvykle moc nevážíme. Děti se neradují z toho, co mají, neboť nezažívají napřed touhu a těšení. Rozmazlené děti nejsou šťastné,“ výstižně říká psycholožka Mgr. Pavla Koucká ve své knize Uvolněné rodičovství. Jak spojovat ve výchově příjemné s užitečným a vyhnout se tak problémům se „zdravým“ vývojem ratolestí?

10 zásad dobrého rodiče, kterými byste se měli při výchově řídit

Neměňte se v posluhovačku!

Realita je taková, že spousta maminek sama sebe doma zcela dobrovolně pasuje do role služky a levné pracovní síly. Svým potomkům se snaží s maximálním úsilím zajistit ty nejlepší podmínky a co nejpohodlnější život. Pro jejich blaho a spokojenost udělají doslova cokoli, plní za ně jejich úkoly a drží je stranou od jakýchkoli povinností. Jenže děti pak berou takové chování jako normu, domnívají se, že na ně mají nárok a začnou se vztekat a zlobit (a nutno říci, že oprávněně), když ze své role chcete vystoupit a zčistajasna byste měla přestat fungovat jako jejich osobní sekretářka, kuchařka, uklízečka, pradlena, šoférka a číšnice zároveň. Protože proč byste měla najednou „stávkovat“, když jste to všechno pro ně dosud dělala?  „Zatímco dříve tlačili rodiče na své potomky, aby byli poslušní a zodpovědní ke svým povinnostem, my tlačíme na sebe, abychom jim zajistili ty nejlepší podmínky a pomohli jim prosadit se,“ zdůrazňuje Pavla Koucká.

Přestaňte kupovat dárky!

Tím, že dítě zahrnete kupou dárečků a pořizujete mu nějakou „maličkost“ každou chvíli, případě slibujete „úplatky“ za splněný úkol nebo snědený oběd, mu spíše ubližujete. Nebude díky tomu šťastnější, úspěšnější ve škole ani hodnější. Spousta dnešních dětí vůbec nezná, co to je radost z těšení se a splněné touhy. Jsou zvyklé, že mají vše, na co si jen vzpomenou. „I větší věci dnes děti dostávají zcela samozřejmě. Rodiče by se styděli, kdyby je jejich dítě nemělo, počínaje odrážedlem ve dvou letech přes kolo až po lyže a další vybavení,“ říká Pavla Koucká a pokračuje: „Vzpomínáte si, jak jste jako děti po něčem toužili? Možná jste dlouho šetřili třeba na brusle, s napětím pozorovali, jak se plní vaše kasička, počítali jste mince a doufali, že to do zimy zvládnete. Možná jste rodiče prosili, aby vám přidělili nějakou práci, za kterou by mohla následovat odměna ve formě dvacetikoruny. Možná to vyšlo, možná pomohl Ježíšek, ale v každém případě to bylo něco! Nebo dalekohled za samé jedničky!“

Šest věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí! Zkusíte je taky?

Neberte na sebe odpovědnost za jejich věci!

Malé děti potřebují samozřejmě od rodičů maximální péči a ochranu. Postupem času ale tato potřeba slábne a objevuje se naopak potřeba starat se o sebe sám, poradit si s drobnými a později i většímu úkoly, naučit se plnit své povinnosti a řešit si své záležitosti vlastními silami. Celá řada rodičů ovšem tuto přirozenou potřebu ve svých dětech potlačuje a podvědomě jim brání postavit se na vlastní nohy. „Potřeba nabývat samostatnosti je krásně patrná už u batolat, „sám, sama“ patří k prvním slovům a i děti, které ještě nemluví, dávají velmi zřetelně najevo svou nevoli, když jim pomůžeme více, než je jim milé,“ potvrzuje psycholožka Koucká. Zkuste si vzpomenout na své vlastní dětství, pamatujete si například, jaký pocit hrdosti vás zaplavil, když jste poprvé šli ze školy sami domů nebo doběhli mamince pro nákup? Vašim potomkům vyhovuje, když na sebe převezmete veškerou zodpovědnost za jejich domácí úkoly a školní záležitosti, přípravu snídaní a svačin, úklid, stlaní postelí, venčení psa a podobně. Je to pro ně velmi pohodlné, zároveň ale podle psychologů dochází k frustraci jejich základní vývojové potřeby.

Neochraňujte je před negativními emocemi a prožitky!

Nemá smysl vytvářet kolem ratolestí jakousi falešnou „bublinu“ a držet je uvnitř pomyslné zlaté klece v urputné snaze zamezit tomu, aby se setkali s čímkoli negativním, ošklivým nebo smutným. K životu patří i špatné zkušenosti, těžkosti, konflikty, nejrůznější problémy, pláč, úzkost i strach. „Pro štěstí zračící se v dětských očích jsme ochotni udělat téměř cokoli. Jenže i snahu o štěstí dětí lze přehnat tak, že ve svém důsledku přináší pravý opak – frustraci a nespokojenost,“ uvádí psycholožka. Podle ní je práce s negativními emocemi dětí jedním z nejnáročnějších rodičovských úkolů. S nadsázkou dodává: „Miminka pláčou, batolata se vztekají, předškoláci kňourají, školáci jsou otrávení a puberťáci naštvaní.“ V každém případě byste jim ale měli umožnit své emoce pustit ven, dovolit jim plakat, křičet, ječet i trucovat. Své smutky i hněvy by si měli svobodně prožít. Protože platí velká pravda, že pozitivní emoce, jako jsou radost a štěstí, můžeme naplno procítit jen tehdy, když máme povoleno prožívat i ty negativní. Nejste špatnými rodiči proto, že vaše dítě brečí nebo se vzteká!

 

 

Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Výchova, Rodiče, Kleč, Potomek, Sob, Psycholožka, Ježíšek, Úkol, Emoce, Vrtoch, Úsilí, Pavla Koucká, Sobec