Maminka.czSlavné maminky

Nechci být otrokem dětí. Dva potomci stačí, říká Agáta Prachařová

redakce 23.  7.  2019
O Agátě Prachařové se stále mluví jako o rebelce, jak ale ona sama říká, večírků a barů už má dost. Nejradši je na zahradě, kde pěstuje rajčata. "Jsem hlavně máma na mateřské," tvrdí. Jak zvládá výchovu svých dvou dětí? A stále uvažuje o třetím?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Agáta Prachařová se kdysi v rozhovoru pro časopis Maminka svěřila, že by si uměla představit třetí dítě. Stále to platí? "Určitě ne! Já jsem rozhodně skončila. Dvě děti mi úplně stačí," svěřila se v rozhovoru pro Blesk magazín.

Agáta Prachařová: Třetí dítě bych si přála, ale nevím, jak by to vzal Kryšpín

Proč najednou ten názorový obrat? "Já bych třeba ještě někdy chtěla cestovat – sama, bez dětí. Řekla bych, že plíny měním už docela dlouho a že to stačilo. Navíc se i bojím pokoušet štěstí. Mám dvě zdravé děti, mám kluka i holku, teď navíc i psa. Víc nepotřebuju, jsem takhle v pohodě," dodává Agáta. O svém vztahu s manželem Jakubem Prachařem mluvit nechtěla. 

 

Mia chodí v oblečení po Kryšpínovi, nemá deset tisíc hraček, ale jen tři...

 

Syna Kryšpína měla v šestadvaceti letech, dceru Miu porodila až po třicítce. Jak sama přiznává, přístup k dětem se dost lišil. S druhým dítětem už je to podle ní víc v klidu: "Říká se, že na prvním dítěti se člověk učí, a v mém případě to rozhodně platilo. U Kryšpína jsem byla totálně hysterická matka, protože jsem si s tím vůbec nevěděla rady. Teď s Miou už fakt neřeším, jestli má růžový tričko s růžovou sukýnkou a spí na růžové posteli. Je mi to trochu jedno. Mia chodí v oblečení po Kryšpínovi, nemá deset tisíc hraček, ale jen tři," říká s nadhledem. 

I styl uspávání se různí: "Kryšpína jsem například snad do tří let nosila v náručí, aby usnul. To máte večer co večer dvě hodiny v pytli. Na rozdíl od něj Mia spí od začátku sama. Prostě ji dám do postýlky a ona usne," pochvaluje si Agáta Prachařová. 

Jakub dceru rozmazluje, tak jsem to zakázala, říká Agáta Prachařová

Co se týká výchovy dětí, jsou s rodinou za jedno. I když kdysi v rozhovoru pro Maminku přiznala, že Jakub Prachař svou dceru Miu rozmazluje. Ale Agáta má jasno: "Nechceme být otroci dětí. Děti potřebují mít mantinely a v tom se celá rodina shodujeme," přiznala v rozhovoru. Zároveň uvedla, že její děti nemají problémy s někým jiným než s rodiči: "Moje děti jsou sice mamánci, ale umí být v pohodě i s babičkou nebo s chůvou," dodala. 

Dlouhou dobu neukazovala obličej Mii, to se však před pár měsíci změnilo, když byla na návštěvě za matkou Veronikou Žilkovou v Izraeli. Proč? "Prostě jsem si jednoho dne řekla, že je tak hezká, že by byla škoda ji tajit dál (směje se). Že bych o ni lidi neměla ochudit. Bylo to spontánní. Od začátku jsem říkala, že ji ukážu, až budu chtít. No a zrovna jsem chtěla. Nic víc za tím nebylo," vysvětlila Prachařová své rozhodnutí. 

Chodítko a lízátko do ruky. Jak řeší Agáta Prachařová kňourání dcery?

Kojení do tří let mi přijde úchylný

Agáta je také známá ostrými názory vůči přístupu některých alternativních matek, zejména biomatek: "Ale já jsem teď tak vlastně trochu bio. Pěstuju rajčata a ničím je nestříkám. Takže se jim teda taky moc nedaří (směje se). Bio rajčata ale sním, placentu například fakt ne," říká.

Stejně tak jí nepřipadá v pořádku kojit dítě moc dlouho: "Kojení do tří let mi přijde prostě úchylný, to klidně řeknu, i když mě za to asi některé matky budou chtít sežrat. Prostě mi to nepřipadá v pořádku. Když jsem vedla Kryšpína do školky, byly tam matky, které se ptaly, jestli můžou přijít své dítě o přestávce nakojit. To mi přijde nemocný. Jasně, je to každýho věc, ale já jsem toho názoru, že když jde dítě do školky, mělo by už na svačinu jíst třeba chleba," směje se. Podle jejího názoru dětem bohatě stačí půl roku kojení. V jednom by měly mít podle ní matky jasno: Ať už kojím, nebo ne, mám to dítě stejně ráda. 

Jak jsme před rokem fotili Agátu do časopisu Maminka? Co nám prozradila? 

Témata: Rozhovor, Kojení, Mateřství, Slavné maminky, Mateřská, Maminka, Syn Kryšpín, Děti, Veronika Žilková, Jakub Prachař, Nemocný, Otrok, Izrael, Matka, Tričko, Rajče, Agáta Prachařová