Maminka.czHypnoporod

Nechci narkózu a přivázané nohy, prosadila si! Tak vznikl hypnoporod, kterým rodila i Kate

Gabriela Kolinová 11.  6.  2020
Hypnoporod se začal hodně probírat, když vévodkyně Kate porodila třetího potomka. Pár hodin po porodu vystoupila před veřejnost usměvavá, upravená, nebyly na ní vidět žádné známky vyčerpání. Jak je to možné? Odpovědí je právě: hypnoporod. A umění zvládnout svůj strach, který je brzdou každého porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Díky seriálu Dělníci života Mall TV můžete nahlédnout do kurzu Hypnoporodu. V sále jedné gynekologické kliniky se sešlo osm párů, všichni se chtějí dozvědět něco víc o hypnoporodu. S tímto přáním většinou přišly ženy, muži je doprovázejí. Pro některé ženy je to první těhotenství, jiné už mají jeden porod za sebou a u druhého by si přály ledacos změnit. 

S lektorkou Michaelou Klementovou, která rodičky na hypnoporod připravuje, autoři seriálu absolvovali celý kurz. Co je třeba udělat pro to, aby porod proběhl ve své nejpřirozenější podobě, při plném vědomí rodičky, kdy hluboce vnímá sebe sama i dítě, a zároveň v klidu a bez strachu?

Podívejte se na video.

Zásady hypnoporodu vznikly až v roce 1989, stojí za nimi Američanka Marie F. Mongan, která porodila své čtyři potomky v padesátých a šedesátých letech - v době, kdy se rodilo výhradně v porodnicích, na porodních stolech. Vleže, s nohama připoutanýma koženými popruhy a s použitím éteru. Omámeným ženám porodníci vytahovali dítě kleštěmi.

Chtěla jsem rodit do vody a být krásná. Vše bylo jinak, říká Kristýna Leichtová

Sama Marie F. Mongan takto porodila dvě děti a u třetího si vymohla výjimku, narkózu nedostala, porodila s vlastními silami a k překvapení porodníků bez velkých bolestí. Stejně na svět přišlo i její čtvrté dítě.

Mohla za to její schopnost ponořit se sama do sebe a nepřipouštět si strach, díky tomu se vyplavily hormony oxytocin a endorfin, které působí jako tělu vlastní přirozené opiáty.  

Porod Marie F. Mongan vyhodnotili lékaři tehdy jako náhodu, o změnách v porodnictví neuvažovali, ty přišly až na konci osmdesátých let. Dcera Marie Mongan, Maura, čekala dítě a její máma pro ní metodu hypnoporodu zformulovala do knihy. 

Jak vypadá hypnoporod, kterým rodila Kate? Můžete si ho dopřát i v Česku!

Kurzům hypnoporodu se u nás věnuje už čtyři roky lektorka Michala Klementová, jako jedna z prvních dostala i certifikát Marie F. Mongan.  K hypnoporodu se dostala vlastně náhodou –⁠ její první porod proběhl v české porodnici a kvůli množství zásahů neprobíhal tak, jak by si ho Michaela představovala, a ve finále lékaři bojovali o život miminka. "Takže traumatický zážitek a velké poranění," říká.

Díky kamarádce, která se věnovala kurzům hypnoporodu v Německu, se rozhodla pro druhé těhotenství a porod. Ten už proběhl krásně. "Říkala jsem si, že to není možné, když jsem to zvládla já, která jsem se považovala za beznadějný případ, musí to zvládnout i ostatní ženy," vzpomíná.

Tak se přihlásila do kurzů pro lektorky hypnoporodu v rámci Hypnobirth institute, který založila sama Mongan. Absolovala ho a dostala od Marie F. Mongan certifikát a instrukce, jak hypnoporod vyučovat. 

Témata: Video, Porod, Porodnice, Strach, Hypnoporod, Chci si rodit po svém, Porodní dům, Dělníci života, Michaela, Lektorka, Kate, Maur, Michaela P, Kat, Potomek, Německo, TAK, Náhled, Narkóza, Plné vědomí, Porodnictví