Maminka.czRodina a vy

Nechte děti, ať samy naplánují rodinný výlet. Bude je pak víc bavit

Simona Procházková 8.  10.  2022
Těšíte se, jak vyrazíte s rodinou do přírody, ale děti mají spoustu výmluv, proč se jim zrovna teď ven nechce? Zkuste nechat naplánování celé společné akce na nich. I ti nejmenší mohou přispět nějakými nápady. Uvidíte, že je pak dobrodružná výprava bude mnohem víc bavit a řečem typu „půjdeme ven někdy jindy“ bude konec.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vědomí zodpovědnosti a vlastní důležitosti děti potřebují, a když na tento trik vsadíte, bude tím správným impulzem i k tomu, vyrazit ven.

VIDEO: Nejkrásnější železniční tratě Česka: Úžasné výhledy i přejezdy přes skály

„Když dáme dětem najevo, že jim důvěřujeme a necháváme na nich, jak program dne a společnou výpravu do přírody naplánují, udělá to dobře jejich sebevědomí a celý výlet je také bude mnohem víc bavit. Navíc starší děti často ovládají moderní technologie lépe než rodiče, takže pro ně nebude problém na mobilu zjistit, jak se do stanoveného cíle dostat, co tam všechno zažít, kde se cestou zastavit, kam zajít na oběd… Také mladší děti potřebují zažít pocit, že jsou jejich názory důležité a že je někdo vnímá. Proto se vyplatí pozorně vyslechnout i jejich návrhy, a pokud to jen trochu jde, zařadit je do programu. A když jim k tomu dovolíme vzít si s sebou kamarády, bude akce stoprocentně úspěšná,“ říká Štěpánka Štrougalová, lektorka z dětského centra Baby Club Juklík, která je také maminkou čtyř školáků.

Co se ještě rodičům osvědčilo při rodinném výletě?

Nechte auto doma a vyrazte vlakem.

Už samotná jízda vlakem je pro mnohé dnešní děti, které se přesunují neustále auty, dobrodružství. Ve vlaku se dá hrát karty a jiné hry, pozorovat svět ubíhající za okny a v klidu si povídat (a do všeho se můžou zapojit i tatínek nebo maminka, kteří by se jinak museli při cestě autem věnovat řízení). A není třeba obávat se vzít si s sebou na výlet také jízdní kola. V každém vlaku jsou místa vyhrazená pro jejich přepravu, jen je třeba obstarat si jízdenky a místenky včas.

Nepodceňte počasí, aby nezkazilo náladu.

Podzimní počasí umí dělat kotrmelce, takže i když vyrážíte za hezkého slunečného rána, za dvě hodiny může být všechno jinak, navzdory dobré předpovědi. Proto se vždy vyplatí, aby měl každý člen výpravy v záloze nepromokavou bundu nebo pláštěnku, čepici, rukavice a náhradní ponožky. A určitě i pláštěnku nebo nepromokavý obal na batoh.

Připravte pro všechny skvělou domácí svačinu.

Zabere to sice trochu času, ale určitě se vyplatí připravit si předem doma jídlo na cestu. Vedle tradičních obložených chlebů se osvědčily plněné tortilly, které můžete jen tak natřít pomazánkou, obložit sýrem či šunkou. Nebo z nich připravte oblíbený a zdravější „kebab“. Cestou (už třeba ve vlaku) se budou nejen dětem nabízet různá lákadla, jimž by se s prázdným žaludkem špatně odolávalo. Když se vybavíte chutnou svačinou, odoláte nástrahám, a ještě ušetříte – třeba na pozdější zmrzlinovou zastávku.

Kam s dětmi na kole? Toto jsou tipy na skvělé a nenáročné cyklostezky

Dobrodružná bojovka nesmí chybět.

Funguje totiž kdekoli. Bojovou hru můžou už doma připravit starší sourozenci pro mladší – ale i pro rodiče. Stačí, když se stanoví první bod, kam se má dojít, dojet na kole, koloběžce... Tam se vyndá z kapsy další úkol, cíl. Nebo některý z organizátorů akce projde celý úsek předem a jednotlivé úkoly napsané na papírcích ukryje. Na konci v cílovém úkrytu by pak měl čekat poklad – nejlépe nějaké dobroty schované v krabičce. Děti mají rády napínavé hry a zajímá je, co ještě zažijí. Jít jen tak je nuda. Nejstarší děti už možná rovnou vymyslí plán výletu v rámci geocachingu, známé celosvětové hry, při níž se hledají pomocí zeměpisných souřadnic tzv. kešky („poklady“) umístěné na zajímavých místech.

Splňte nejen dětská přání.

Rodinný výlet je příležitost strávit společně celý den, mít na sebe čas a taky si třeba splnit nějaká přání. Někdo bude chtít vylézt na rozhlednu, jiný přebrodit potok a rodiče třeba budou mít přání stavit se někde cestou na dobrou kávu. Pokud je to jen trochu možné, mělo by se každému ze členů výpravy jeho přání splnit.

Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Rodiče, zábava, příroda, Výlety, Vlak, Baby Club Juklík, Výprava, Zeměpis, Štěpánka Štrougalová, Řeč typu, Česká republika, Výlet, Naplánování, Dobrodružná výprava