Maminka.czDětské boty

Nechte děti běhat hezky bosky. V čem má chůze naboso svá pro a proti?

Veronika Vlachová 31.  7.  2018
Léto k tomu vybízí: Nechte vyběhnout dítě ven bez bot a večer chodidla dobře vydrhněte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Své domovy jsme před desítkami let opatřili hladkými povrchy a teď se trend nerovných povrchů navrací zpět. Stejně tak jsme našli zalíbení v pevných botách, než se zjistilo, že chůze naboso dělá našim nohám přece jen nejlépe. Jenže kdo by dneska riskoval chůzi naboso po rozžhaveném asfaltu nebo ulici s nebezpečím zaražení střepu či šlápnutí do psích výkalů? Přesto je zdravější boty občas sundat.

Proč je dobré boty občas sundat?

Problém a dilema začínají už při nákupu prvních botiček: Jaký tvar koupit, za kolik a z jakého materiálu? Je zdravé, aby dítě vůbec mělo botičky, nebo má spíš chodit v protiskluzových ponožkách, či úplně bez bot? A co kotník – nemá být raději zpevněný? Janka Tóthová, expertka na bosou chůzi a maminka tří dětí (nohynaboso.cz), v tom má jasno:

„Naše nohy jsou nastavené na nepřetržité vnímání povrchu a jeho teploty, což v botách není téměř možné. Převážná část podnětů, které jsou nohám určeny, k nim přes boty nepronikne. Chůze bez bot je nejen zábava, ale také nutný předpoklad pro kvalitní pohyb.“

Bosou nohou do lesa. Proč je zdravé vyzout boty? Zkuste to!

Dětská nožička se navíc neustále vyvíjí, je na podněty senzitivnější, a tak když ji uzavřeme do pevné obuvi, přijde o mnoho vzruchů. A jak je to s tím volným kotníkem? „Nožku je třeba vycvičit, svaly posílit. Pokud nohu svážeme do kotníkové pevné boty, tak zleniví a hned od počátku si zvykne na podporu. Taková noha nikdy nebude správně vyvinuta a plně funkční,“ varuje Zuzana Sovjáková Koubková, provozovatelka e-shopu s barefoot obuví bosonozka.cz.

„Kotník je vlastně spojení několika kloubů, takže tato část těla je jednoznačně stavěná na pestrost pohybu,“ vysvětluje Janka Tóthová a dodává, jak je to s největšími spory okolo tlumicí obuvi: „U malých dětí tlumení podle některých odborníků spíš škodí. Dobré je ale u dětí, které začínají se školní docházkou a dostanou těžký batoh na záda. Též je dobré zvážit částečné tlumení při určitých sportech.“

Osvoboďte své nohy a vyzkoušejte barefoot neboli bosé boty

Naboso povoleno

Často se děti samy nechávají unášet vlastním pocitem a udělají vše pro to, aby se cítily ony i jejich nohy dobře.

„Nejdůležitější je dostat chodidlo do různých situací, dát šanci veškerým receptorům, kloubům, šlachám a svalům, aby se nožka vyvíjela rovnoměrně,“ tvrdí Janka Tóthová.

Jinými slovy to znamená dopřát dětským ploskám co nejrozmanitější povrchy – třeba písek, travnatou plochu, bahnitý povrch, kůru stromů nebo dokonce kaluž. Taky se většinu dne vaše dítě pohybuje jen po hladkých plochách? Logicky proto vyvstává otázka, zda není dlažba či plovoucí podlaha pro dětské bosé nožky škodlivá.

„Upřímně si myslím, že ano, i když škodí nohám mnohem méně než domácí obuv,“ tvrdí Janka Tóthová, která z tohoto důvodu pro domácí prostředí doporučuje vybírat nerovné a pestřejší povrchy či se vrátit opět ke kobercům. A domů, kde dítě tráví nejvíce času, zkusit pořídit několik pomůcek, které budou simulovat nerovnosti.

Chodit v papučkách, nebo naboso?

Naboso i v botách

Podle zjištění světových studií dnes víme, že až 70 procent dětí nosí menší boty, než jaké skutečně potřebují. I tento fakt hraje do karet takzvané barefoot kultuře, tedy trendu chodit naboso, přičemž dětskou nožičku nic netlačí ani nedeformuje.

Ovšem hrozba možného rizika při chůzi naboso rozhodně existuje, třeba poranění. Tak jaké by mohlo být kompromisní řešení?

„Barefoot boty jsou mnohem přijatelnější než klasická obuv,“ říká Janka Tóthová. Obuv chrání chodidla před rozpáleným asfaltem, nebezpečným povrchem, případně i před bodavým hmyzem. V současné době už naštěstí existuje na trhu dostatek značek i typů obuvi, které jsou pružné, poddajné a respektují přirozené potřeby chodidla.

Na konci dne

Jakmile si vaše dítě vyzkouší alespoň část dne vykročit naboso, domů určitě dorazí s černými ploskami. „Bez mýdla a pemzy to rozhodně nepůjde,“ podotýká Janka Tóthová. Pro ošetření nožek pak sáhněte po kvalitním krému nebo balzámu a celé chodidlo jím potřete a promasírujte. Kůže na ploskách díky chůzi naboso postupně zesílí a zodolní, což je vítaný jev, který vaši malou ratolest bude postupně zařazovat mezi nadšené bosonožce.

Kdy naboso ne

Všude tam, kde máte strach o bezpečnost svých dětí, nasaďte boty: například ve městě, na eskalátoru, horkém asfaltu nebo znečištěné ulici. Chůzi naboso zvažte i při hrozbě alergické reakce na bodnutí hmyzem nebo při cukrovce.

Zdravotní potíže konzultujte s fyzioterapeutem. Existují totiž vady nohou, kterým chůze naboso neprospívá. Ryze barefoot obuv se také nedoporučuje u valgózních kotníků nebo u hypotonických dětí. V tomto případě sáhněte po kompromisu – obuvi, která splňuje většinu kritérií barefoot obuvi, ale na rozdíl od ní má pevný opatek. Ten totiž dobře drží špatný kotník a patu ve správné poloze.

Vkročte mezi bosonožce

Fenomén chůze naboso zažívá v Česku už pár let velký úspěch. Dokonce se letos už počtvrté koná Den bosé turistiky, tedy pochod bez bot na nejrůznějších místech ČR. Připravují se i rozličné atrakce pro děti i dospělé, aby zažili třeba kreslení nohama, chůzi po nejrůznějších površích, střepech nebo uhlících. Více na bosaturistika.cz.

Na boso nebo v botách? Co je pro dětskou nohu lepší?

Jak vybírat barefoot boty

1. POUŽÍVÁNÍ 
Promyslete, v jakém ročním období a na jakém povrchu se boty nejčastěji uplatní. Neexistuje univerzální obuv. Volte různé pro výšlapy v přírodě, jiné do města nebo na hřiště či do tělocvičny.
2. VELIKOST BOTY 
Nespoléhejte na velikost uvedenou na krabici, mezi výrobci jsou rozdíly v číslování. Proto vždy změřte chodidlo i botu a vnitřní rozměr v ní. Dbejte na to, aby byla špička obuvi dostatečně široká a anatomicky tvarovaná.
3. MĚKKOST I TVAR 
Všímejte si provedení boty: vějířovité špičky, pružnosti boty všemožnými směry, aby umožňovala získávání podnětů z prostředí.
4. ZAVAZOVÁNÍ
Přijatelné jsou tkaničky i suchý zip. V každém případě musí bota dobře držet na noze.
5. NA ROVNO A PEVNĚ
Podrážka by měla být tenká, ovšem z pevného materiálu, aby nepropustila případné střepy nebo hřebíky.
6. HMOTNOST 
Bota by měla být lehká, aby nijak nezatěžovala nohu.
7. VOLNÝ KOTNÍK 
Opatek na botě by měl být odolný proti sešlapání a dostatečně flexibilní, aby neomezoval práci kotníku.
8. CHŮZE
Jakmile dítko v botách chodí skoro stejně jako naboso, umí se na nich postavit na špičky a běhá v nich s lehkostí, vybrali jste správně.

Dopřejte dětem běhání bosky po trávě nebo písku, radí lékařka
Boty pro nejmenší aneb jsou opravdu pevné boty to nejlepší pro malé nožky?
Témata: Zdraví, Děti, Video, Časopis Maminka, Dětské boty, Česká republika, Přirozená potřeba, Barefoot obuv, Bodavý hmyz, Anatomický tvar, Protiskluzová ponožka, Střep, První botička, Pevná obuv, Dětská bota, Malá ratolest, Dětská noha, Malé dítě, Janka Tóthová, Nohy, Hřiště, Bosá chůze, Vějíř, Tvar, Kotník, Zdraví na Heureka.cz