Nechte děti rozbít si koleno, nebudou z nich nešikové

21. 5. 2013 13:27
S tímhle absolutně nemohu souhlasit! Když dcerka spadne a rozbije si kolínko, mám ji nechat ležet a plakat? Mám ji nechat lézt na klouzačku samotnou, však nevadí že spadne ze dvou metrů?? Myslela jsem si, že tady ty články mají nějakou úroveň, vždycky jsem byla spokojená, ale tohle mě dostalo. Autor by si měl nafackovat. Chtěla bych ho/ji vidět, jak jedou s batoletem do nemocnice, kde vysvětlují, že má otřes mozku a možná i naprasklou lebku (o zlomené ručce a odřeninách ani nemluvím) jen proto, že rodiče byli líní mu pomoct na klouzačku vylízt a ono spadlo? Proboha... Sociálku na takový rodiče!! Samozřejmě že dítě nemůže vyrůstat v plyšové bublině, ale tohle je extrém. A mimochodem ty přilby pro batolata je super věc, my ji sice nemáme ale silně o ní přemýšlím.
??? 21. 5. 2013 14:54
Já naopak absolutně souhlasím. Děti se musí nechat otrkat a třeba i trochu nabít nos, jinak z nich vyrostou nesamostatné ustrašené bytosti. Samozřejmě že toto nelze brát absolutně. Např. dvouletému batoleti na dvoumetrové klouzačce buď dávám "záchranu", aby se na ni samo naučilo, nebo tam vůbec nemůže, protože na to ještě nemá schopnosti. Nevidím ale důvod, proč mu stát za zadkem i na herních prvcích, které odpovídají jeho věku. Pokud si při průzkumu nového odře koleno nebo narazí zadek, taky dobře, příště si dá pozor, aby ho to nebolelo. Což samozřejmě ale nevylučuje, aby mu rodiče to koleno pofoukali. Chce to trochu zapojit zdravý selský rozum. Myslím si, že rodiče by měli dítěti nechávat určitou míru prostoru pro objevování nového, a pokud si ověří, že dítě danou dovednost zvládá, pouze více či méně z povzdálí dozorovat. Jak si má dítě poradit s životními neúspěchy, které 100% dříve či později přijdou, když rodiče hysterčí kvůli každé blbině?
??? 25. 5. 2013 12:24
No samozrejme. Plne souhlasim s druhou reakci. Clanek je napsan rozumne a kazdy normalni rodic se pod nej musi podepsat. Kaciku, bez si vypit kafe, dat se do pohody a pak si to precti znova.
3