Maminka.czNeplodnost a IVF

Nedaří se vám otěhotnět? Zkuste změnit stravu!

Barbora Neubergerová 26.  5.  2015
Asistovaná reprodukce je nadějí na rodičovství pro mnoho partnerských dvojic. Někdy se ale stane, že i když se lékaři snaží a léčbu „ušijí“páru přesně na míru, dvojice přesně dodržuje doporučení a rady a vše vypadá nadějně, léčba v závěru ztroskotá na tom, že tělo ženy odmítá přijmout transferované embryo, někdy i opakovaně…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Léčba neplodnosti je pro mnoho párů během na dlouhou trať, a pokud dojde k tomu, že v laboratorních podmínkách embryo vznikne a vše nasvědčuje tomu, že je kvalitní, a po transferu nedojde k otěhotnění, přichází frustrace.

„Léčba neplodnosti samozřejmě zahrnuje i hormonální léčbu, která má jednak zajistit dostatečné množství vajíček vhodných k odebrání a následnému oplodnění, ale také tělo ženy připravuje na přijmutí embrya. I tak jsou ale ženy, které opakovaně podstupují transfer a jejich tělo embryo z pro nás neznámých důvodů nepřijme,“ upozornila gynekoložka Kateřina Veselá ze Sanatoria Repromeda.

Co zkusit něco jinak?

Západní medicína v takových chvílích selhává, neumí vysvětlit, proč opakovaně nedochází k uhnízdění  kvalitního a geneticky normálního embrya. „Když v tento okamžik terapie nepřináší očekávaný efekt, je možné zkusit něco jinak. Kromě standardní léčby je možné zkusit využít něco z alternativní medicíny, někdy stačí změna jídelníčku,“ doplnila lékařka.

V těchto případech nejde o to, aby žena držela redukční dietu, smyslem změny stravy je dostat své tělo do optimálního stavu. „Důvodem, proč nedochází k přijmutí embrya, může být nízká děložní sliznice. Může to mít samozřejmě více důvodů a východní medicína například jednu z těch častých příčin pojmenovala jako „chlad a vlhko ve spodním zářiči“. A právě to je stav, který je možný úpravou stravy zlepšit,“popsala Veselá.

Mnoho žen západního světa najelo na výživu, která zahrnuje konzumaci syrové zeleniny a ovoce ve velkém množství, snídá jogurty a müsli a vše zapíjí ovocnou či zeleninovou šťávou. „Podle čínské medicíny tyto potraviny nejsou vhodné pro každého člověka a pro každé zeměpisné pásmo. Pšenice, a pasterizované mléko mají extrémně zahleňující a ochlazující účinek  a působí tak i na prostředí v malé pánvi. Takový stav se  může projevit u některých žen právě opakovaným odmítáním přijmutí embrya. Stejně tak je škodlivé přijímání většího množství syrové zeleniny v chladném podnebí a v zimních měsících. Pokud se toto upraví, dojde ke změně podmínek v malé pánvi a naděje na otěhotnění se zlepší,“ vysvětluje lékařka.

Co je možné v jídelníčku změnit?

  • stravovat se podle systému výživy dle pěti elementů, kterou východní medicína doporučuje
  • vynechat syrovou zeleninu, zejména okurky a rajčata, zejména  v zimním období
  • syrovou zeleninou jíst lehce tepelně zpracovanou
  • výrazně omezit pšeničné výrobky a používat jiné, zdravější obiloviny
  • vynechat pasterizované kravské mléko (případně jej nahradit nepasterizovaným z ověřeného zdroje či nepasterizovanými sýry)
  • vyřadit slazené nápoje a začlenit do jídelníčku více vody a bylinných čajů podle individuální potřeby

Nejde o všeléčbu, ale pomoci může

Alternativní medicína není tím, co ženě vždy zaručí mateřství, je spíš jakýmsi doplňkem metod moderní západní medicíny. „My neříkáme, že alternativní metody umí samy od sebe léčit neplodnost, ale mohou opravdu výrazně zlepšit celkový stav ženy a mohou podpořit naší snahu jim dopomoci k těhotenství,“ dodala Kateřina Veselá.

Témata: Neplodnost a IVF, Očekávaný efekt, Východní medicína, Neznámý důvod, Západní svět, Celkový stav, Dopomoc, Bylinný čaj, Léčba neplodnosti, Podnebí, Pásmo, Optimální stav, Alternativní medicína, Změna jídelníčku