Maminka.czJak zhubnout

Doktorka Cajthamlová o „zázračné“ injekci na hubnutí

Lenka Brožová 2.  12.  2022
Internetem hýbe téma látky liraglutid, která pomáhá zhubnout . A lidé, kteří marně bojují s kilogramy, se ptají: „A pomohl by i mně?“ Poprosili jsme internistku a systemickou psychoterapeutku Kateřinou Cajthamlovou o odpovědi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nadváhou nebo obezitou trpí 59 procent dospělých Evropanů, z toho 63 procent mužů a 54 procent žen. Vyplývá to z loňské zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO). Pomoct by jim mohl lék s účinnou látkou liraglutid. Ten velmi zjednodušeně funguje takto: Když se najíme, jde z trávicího systému do mozku informace, že jsme sytí. Tato látka je v krvi 2 až 3 minuty. A právě tuto našemu tělu vlastní látku se podařilo farmakologicky upravit tak, že funguje několik hodin.

Obezitologové jsou z léku o obsahem liraglutidu většinou nadšení, jejich pacienti na něj velmi dobře reagují. Zároveň ale upozorňují, že jen samotný lék k rapidnímu úbytku na váze nestačí. Jeho účinky velmi podpoří, když se užívání propojí s pravidelným pohybem a zdravým způsobem stravování. A taky se liraglutid nehodí pro každého… 

VIDEO: „Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu


Pro koho se lék s liraglutidem hodí ? A pro koho určitě ne? A jak je to třeba s užíváním při kojení? A kdo vám ho může předepsat? Ptáme se internistky a systemické psychoterapeutky MUDr. KATEŘINY CAJTHAMLOVÉ (cajthamlova.cz).

Klepněte pro větší obrázek

Čtenářky nás v posledním týdnu bombardují dotazy na látku liraglutid a zda by jim pomohl zhubnout nadbytečné kilogramy. Jedná se snad o nějakou horkou novinku?

Liraglutid je antiobezikum (pod názvem léku Saxenda) a lék podpůrný v léčbě diabetu (lék Victoza) již minimálně 10 let. První zjištění, že látka liraglutid působí na receptor GLP-1 a ovlivňuje hormonální produkci ve střevě v odpovědi na konzumaci glukózy byla učiněna už v 60. letech 20. století!

Co konkrétně liraglutid v našem těle dělá?

Zvyšuje tvorbu inzulinu ve slinivce břišní, snižuje glykémii. Zvyšuje dobu přežívání beta buněk, tedy těch, které produkují inzulin, ve slinivce břišní, a snižuje vychytávání inzulinu jaterní buňkou. Navíc potlačuje vylučování glukagonu, což je hormon, který zvyšuje hladinu cukru v krvi. A zvyšuje pocit sytosti.

Hubnutí po porodu. Nemyslete jen na miminko, ale také na sebe

Jak je to s úbytkem kilogramů?

Ve studiích byl těch, kteří zhubli o 4 procenta, s liraglutidem, dvojnásobek oproti těm, kteří jen cvičili a upravili stravu.

Funguje tak lék na všechny, kdo ho užívají?

Ne. Ve studiích na něj takto pozitivně reagovalo 49-62 procent uživatelů. V praxi, pokud se hmotnost nesníží po 16 týdnech alespoň o 4 procenta, se liraglutid vysazuje.

Kdo může s pomocí liraglutidu hubout?

Indikuje se buď u pacientů s nadváhou nad BMI 27kg/m2  a s některým z komplikujících metabolických faktorů jako vysoký krevní tlak či porucha glukózové tolerance. Anebo s prostou obezitou a BMI nad 30kg/m2.

A kdo naopak nemůže?

Starší pacienti, lidé s poruchou funkce jater, léčení inzulinem a děti do 12 let mají větší rizika při užívání léku Saxenda a bez konzultace se svým ošetřujícím lékařem by ho užívat neměli. Nejsou žádné klinické zkušenosti u těch, kdo trpí srdečním selháním. Nesmí ho užívat lidé nad 75 let, pacienti s poruchou příjmu potravy, s těžkými poruchami funkce jater a ledvin, pacienti s chorobami štítné žlázy a některými dalšími endokrinními chorobami. Lidé, kteří mají tendenci ke vzniku žlučových kamenů, si je mohou tímto lékem vyvolat.

Asi znám odpověď, ale přesto se zeptám: Jak je to s liraglutidem v těhotenství a při kojení?

Tento lék je reprodukčně toxický, tedy se nesmí podávat těhotným. Přenos do mateřského mléka byl v pokusu na zvířatech nízký, ale byl tam - proto považuji za nevhodné podávat jej kojícím. Existuje riziko hypoglykémie u dítěte.

Lék s obsahem liraglutidu může předepsat jakýkoli lékař, nezávisle na odbornosti, je to tak?

Ano, to může. Ale léčba patří vždy do rukou obezitologa nebo diabetologa.

na kolik vás léčba liraglutidem vyjde?

Antiobezikum s obsahem liraglutidu není hrazené zdravotní pojišťovnou. Částka za denní dávku se pohybuje podle naordinovaného množství od 50 do 260 Kč, které si pacient hradí sám. Jestli patříte mezi ty, kteří na léčbu reagují pozitivně, se ukáže v prvních dvou měsících. Pokud ano, je potřeba v podávání léku pokračovat.  

Témata: Zdraví, Porod, Hubnutí, Hubnutí po porodu, internet, Jak zhubnout, 20. století, inzulin, WHO, Srdeční selhání, Látka, Kateřina Cajthamlová, Lék, Obezita, Léčba, Kilogram, Pacient, MUDr., Zdraví na Heureka.cz