Nedělní brunch

Nedělní brunch

Komu by se chtělo vstávat brzy ráno? Radši si pospěte a spojte snídani s obědem v jedno. Ze „švédského“ stolu si vyberte to, co vám chutná nejvíc. Nedělní „gurmánská“ jízda je ideální příležitost pro každého, kdo si rád pospí.

Komu by se chtělo vstávat brzy ráno? Radši si pospěte a spojte snídani s obědem v jedno. Ze „švédského“ stolu si vyberte to, co vám chutná nejvíc. Nedělní „gurmánská“ jízda je ideální příležitost pro každého, kdo si rád pospí.

Muffiny z ovesných vloček

12 kousků

  • Příprava:10 minut
  • Pečení: 20 minut
  • Suroviny: 1 šálek ovesných vloček 1 a 1/4 šálku hladké mouky 1 kávová lžička prášku do pečiva 1/4 šálku strouhaného kokosu 1 šálek hnědého cukru 125 g másla, nakrájeného na kousky 2 polévkové lžíce Golden Syrupu nebo medu 2 polévkové lžíce vody 1/2 kávové lžičky sody bicarbony 1 vejce 3/4 šálku podmáslí jahody
  • Postup: Formu na 12 muffinů vymažeme máslem a troubu rozehřejeme na 190°C. Smícháme vločky, mouku, prášek do pečiva, kokos a cukr. V kastrůlku rozpustíme máslo, sirup a vodu. Promícháme a přidáme sodu. Nalijeme na sypkou směs, přidáme vejce a podmáslí a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme do formy a každý muffin posypeme troškou ovesných vloček. Pečeme 20 minut nebo dokud nejsou muffiny hotové. Necháme ve formě 5 minut a poté vyndáme na mřížku.

[OldGallery : {"thumbs":"580/52-142-000.jpg,583/52-143-001.jpg","images":"582/52-142-000.jpg,584/52-143-001.jpg"}]

Podáváme úplně vychladlé s rozpůlenými jahodami.

Frittatas chřestem, špenátem a fetou

  • Porce:8
  • Příprava: 10 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Suroviny:2 svazky chřestu 1/2 sklenice grilovaných sterilovaných paprik, nakrájených na kousky 40 g baby špenátu, 100 g sýra feta, rozdrobeného 8 vajec, 1/2 šálku smetany ke šlehání 1 polévková lžíce najemno nakrájené bazalky
  • Postup:Pekáček o velikosti 20 x 30 cm vymažeme máslem a můžeme ještě vyložit pečicím papírem. Troubu rozehřejeme na 180°C. Chřest uvaříme ve vodě, páře nebo mikrovlnné troubě doměkka. Dobře prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Okrájíme tak, aby se kousky chřestu přesně vešly do vybraného pekáčku. Chřestem vyložíme dno, pokračujeme paprikou, špenátem a fetou. Vejce rozmícháme se smetanou a bazalkou, osolíme a opepříme a rovnoměrně rozlijeme do pekáčku na zeleninu a sýr. Pečeme asi 30 minut. Necháme 10 minut stát v pekáčku a teprve potom přesuneme na servírovací talíř. Podáváme teplé nebo studené, s čerstvými bazalkovými lístky a rajčatovým čatní.

Klobásky balené v prosciuttu

  • Porce: 8
  • Příprava: 10 minut
  • Opékání: 15 minut
  • Suroviny: 16 tenkých klobásek 1/2 šálku bazalkového pesta 1/2 šálku sušených rajčat naložených v oleji, scezených a nakrájených najemno 200 g prosciutta 8 středně velkých rajčat, rozpůlených
  • Postup: Klobásky ponoříme na 30 vteřin do zvolna se vařící vody. Vyndáme a necháme dobře oschnout. Každou klobásku podélně nařízneme. Pesto smícháme se sušenými rajčaty a směsí naplníme klobásky. Každou klobásku zabalíme do plátku prosciutta. V grilovací pánvi rozehřejeme trošku oleje a klobásky pomalu opečeme dozlatova, často otáčíme. Na stejné pánvi opečeme rajčata. Podáváme ozdobené čerstvými bazalkovými lístky.

Soufflé s uzeným masem

  • Porce: 8
  • Příprava: 10 minut + odležení přes noc
  • Pečení: 30 minut
  • Suroviny: 5 plátků bílého chleba 1/4 šálku výrazného tvrdého sýra, nastrouhaného 6 plátků uzeného masa, nakrájeného na kousky 2 šalotky, nakrájené najemno 8 vajec 2 a 1/2 šálku mléka 1 a 1/2 kávové lžičky worcesterské omáčky 1 a 1/2 kávové lžičky majonézy 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nahrubo nakrájené
  • Postup: Máslem vymažeme 8 ohnivzdorných misek, které rozložíme na plech. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z plátků chleba okrájíme kůrku a střídu nakrájíme na 2cm kostky, které rozdělíme do připravených misek a posypeme sýrem. V pánvi opečeme maso dokřupava a osušíme ho na papírovém ubrousku. Rozdělíme do misek a posypeme šalotkou. Vejce rozmícháme s mlékem, worcesterskou omáčkou, majonézou a petrželkou. Osolíme a opepříme a rozdělíme do misek. Zakryjeme a necháme v lednici přes noc. Před pečením necháme 20 minut při pokojové teplotě. Pečeme asi 30 minut, aby směs naběhla a zpevnila se. Ihned podáváme.

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů