Maminka.czRecepty

Nedělní rebarborový dort: Vychutnejte si lehce nakyslou chuť s vůní skořice

redakce 15.  5.  2022
Milovníci rebarbory jásají. Sezona této netypické zeleniny je konečně tady a je potřeba ji náležitě využít. Zkuste si připravit skvělý dort, ve kterém se snoubí typická nakyslá chuť rebarbory s omamnou vůní skořice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rebarbora je perfektní zeleninou vhodnou pro experimentování. Skvěle se hodí do koláčů i džemů, navíc z ní přichystáte netradiční limonádu. Její kyselou chuť vyváží kombinace jahod, malin nebo jablek. Rebarbora je navíc výborným zdrojem vitaminu B, snižuje cholesterol, hydratuje a detoxikuje. 

Suroviny:

  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 500 g rebarbory
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200 g cukru
  • špetka soli

Postup:

Nejprve připravíme těsto (pâte brisée). V míse smícháme mouku, máslo, hnědý cukr a špetku soli. Přidáváme postupně asi půl sklenice studené vody, dokud se těsto nespojí. Těsto prohněteme a dáme do lednice odpočinout.

Očistíme rebarboru, odkrojíme konce a umyjeme. Nakrájíme rebarboru na malé kousky. V misce smícháme dvě vajíčka, zakysanou smetanu, cukr a skořici. Rozválíme odpočinuté těsto na vále posypaném moukou a položíme těsto do předem vymazané formy na koláč (26 cm). Na těsto rozprostřeme nakrájenou rebarboru a zalijeme směsí vajíček, smetany, cukru a skořice.

Navrch ještě posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme na 200 °C asi 30 minut. 

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, vůně, Chuť, Vaření pro rodinu, Cukr, dort, Kyselo, Těsto, Máslo, Koláč, Skořice, Výborný, Zelenina, Rebarbora