Maminka.czJen pro maminku

Neholím si podpaží = jsem divná

Martina Machová 19.  6.  2013
Neholím si podpaží = jsem divná
Co je u nás velkému počtu moderních mužů stále tolerováno, to je dámám striktně zapovězeno. Na upraveného muže s „křovíčkem“ pod paží málokdo kouká jako na opovrženíhodného špindíru, dámy se strništěm v záhybech nátělníku to mají o mnoho těžší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dámy si odstraňovaly chloupky či chlupy z nejrůznějších tělesných partií od nepaměti, v některých dobách byly důvody estetické, jindy šlo o diktát mody, dalším důvodem bývala i hygiena – vešky či jiné potvůrky se na vyholeném těle držely jen s obtížemi. A tak se ve středověku v některých zemích nosívaly paruky nejen na hlavě, ale i na intimních místech. Intimní „příčesky“ tzv. merkiny měly své nezastupitelné místo v klínech mnoha kurtizán.

Ale zpět k podpaží; jeho (moderní) vyholování odstartoval na začátku minulého století časopis Harper´s Bazaar. Nahá modelka v něm nechala nahlédnout pod svou ručku – kde, světe div se, nebylo vůbec nic! Jedna fotka v jednom vydání populárního magazínu posléze odstartovala propagační kampaň některých kosmetických firem. Ty přišly s šokujícím odhalením – chlupy v podpaží jsou neženské a nehygienické.

Voňavé bábinky s neholeným podpažím

Při vzpomínkách na mou babičku si vždy vybavím jemnou vůni mýdla, bábinka voněla ráno i večer. Maličká mýdélka schovávala do prádla, a to i mezi obyčejné zástěry na vaření. Večer nebyla schopná lehnout si do postele neumytá, ráno patřívalo půvabnému smaltovanému lavórku u studny, žínce a mýdlu. I přesto, že si bábinka neholila podpaží, nepáchla potem, pečlivě dbala na hygienu, i když musela nosit vodu od studny a ohřívat ji na kamnech.

Samozřejmě, že je logické, že rozkládající se pot, který ulpí na chloupcích, může být přechodně cítit trochu víc, než podpaží neoholené. Avšak v době antiperspirantů, deodorantů a třeba i zdravěji se tvářících kamencových „krystalů“ může být i nejeden ochlupený tělesný záhyb pachuprostý. Ostatně je známé, že osobitý tělesný pach či vůni ovlivňuje také strava, materiál zvoleného oblečení, některé léky a duševní rozpoložení – holení s ním nic nenadělá a mnohdy ani přemíra maskujících vůní.

Nechme cizí chlupy, ať si rostou

Jinou otázkou je, zda jsou byť voňavé a vymydlené chloupky vykukující z růžového nátělníčku se špagetovými ramínky vnímány jako esteticky přijatelné – pro drtivou většinu mužů i žen nejsou. I když zde bohužel platí jistá nerovnováha, co si nemohou dovolit ženy, zvláště ty mladší, aniž by na ně okolí nekoukalo skrz prsty, dovolují si muži naprosto běžně, a to i přes to, že chundelaté „drny“ vykukující z krátkého světlého trika příliš parády nenadělají. Inu, pokud majitel (či majitelka) porostu dbá na hygienu, je výhradně jeho osobní věcí, zda si jej ponechá, nebo jej svěří žiletce či odborníkům.



Jaký je váš názor na holení v podpaží?

(Hlasovat můžete v anketě umístěné v pravém sloupci.)

Témata: Jen pro maminku, Nepaměť, Harper, Duševní rozpoložení, Nezastupitelné místo, Div, Podpaží, Bábinka