Maminka.czLogopedie

Nejčastěji k nám chodí děti, které neumí sykavky, L, R a Ř, říká logoped. Jak děti přesvědčí, aby spolupracovaly?

Simona Procházková 11.  4.  2022
Řeč se rozvíjí v podstatě už od miminka. Na jejím správném vývoji máte jako rodiče významný podíl, i když samozřejmě nedokážete ovlivnit veškeré faktory. I přes vaši veškerou snahu se tak mohou objevit obtíže. Pak přichází na řadu konzultace s klinickým logopedem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PhDr. PETR STANÍČEK, klinický logoped, Soukromá klinika LOGO, moje-klinika.cz 

S jakými řečovými obtížemi svých dětí se na vás rodiče obracejí nejčastěji? 

Spektrum řečových vad je velmi široké a kvůli některým je potřeba vyhledat specialistu i mezi logopedy. Nejčastěji do našich ordinací docházejí děti s nesprávnou artikulací hlásek, zejména sykavek, hlásky L, také se špatným měkčením a vibrantami R a Ř. Některé děti ale nekomunikují vůbec a nemají ani o komunikaci zájem. Zpravidla má taková vada i neurologické pozadí. V takových případech je nutná spolupráce několika odborníků, aby nastavili správný postup, jak s dítětem pracovat. 

Video: České děti jsou na tom s výslovností špatně. Mohou za to rodiče?



Se synem nás přivedl do ordinace logopeda opožděný vývoj řeči, nechtělo se mu zkrátka mluvit… 

S dětmi, které mají opožděný vývoj řeči, se setkáváme často. Zde je potřeba nejdříve odhalit příčinu a řeč intenzivně stimulovat. U některých dětí sledujeme narušenou gramatickou rovinu řeči. Mluví dysgramaticky nebo v jednoduchých, často až jednoslovných větách. A to v době, kdy ostatní vrstevníci již mluví správně. U jiných zase řešíme poruchy plynulosti řeči v podobě koktání nebo zrychleného, až překotného tempa řeči. Poměrně velké množství dětí má problémy v motorice orofaciální oblasti, tedy se svaly obličeje, rtů a jazyka. Mohou mít například stále pootevřená ústa, předsunutý jazyk až mezi zuby, nesprávně koordinují svaly při řeči nebo při polykání. 

K logopedovi se mohou rodiče objednat přímo z vlastní iniciativy, nebo potřebují žádanku od pediatra? Je péče hrazena ze zdravotního pojištění? 

Klinická logopedie je vyžádaná péče. To znamená, že aby mohla být logopedická péče realizována "na zdravotní pojišťovnu", musí být doporučena lékařem formou žádanky. Pokud ale rodiče chtějí konzultaci logopeda přímo, bez žádanky, je to samozřejmě možné také, jedná se ale potom o samostatně hrazenou proceduru. V rámci různých osvětových programů provádějí logopedi depistáže v některých mateřských školách. V praxi to znamená, že za účasti rodičů logoped vyšetří dítě přímo v mateřské škole. 

Říkadla a říkanky: Proč je děti potřebují a jak jim škodí, když je neznají?


Jak pracujete s nejmenšími dětmi? 

Využíváme mnoho atraktivních hraček a pomůcek, abychom děti zaujali. Logoped do cvičení zapojuje například bublifuk, brčka, větrníky, obrázkové knihy, stavebnice, loutky, speciální logopedické počítačové programy a mnoho dalších. U nejmenších, někdy i zcela nemluvících dětí, by měla terapie probíhat především formou hry, ideálně ve spojení s pohybem a pozitivními zážitky. Také u starších dětí využíváme různých pomůcek a her. Pokud dítě zajímají například auta, cvičíme logopedii s využitím tematických obrázků nebo přímo autíček. 

Takže děti motivujete hrou… 

Přesně. Komunikační hry se jako motivace k logopedickým cvičením velice osvědčily. To mě dokonce vedlo k tomu, seskupit nejoblíbenější tipy na hry z mé praxe do knihy Hry na rozvoj verbální komunikace. Společně s logopedy si také na sociálních sítích vzájemně sdílíme další a další tipy, jak děti zaujmout a zabavit. Na našem pracovišti doplňujeme ambulantní terapii například logopedickými kroužky, tábory a dalšími akcemi. 

Podle čeho jako rodič poznáte, že vaše dítě potřebuje logopeda? Kdy byste měli zpozornět a začít to řešit? A jak dlouho si můžeme říkat „ještě je malý, to se spraví samo"? Celý tento článek si můžete přečíst v dubnovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Jak vypadalo cover focení dubnového čísla s Romanem Vojtkem?

Témata: Děti, Časopis Maminka, Pediatrie (poradna), Rodiče, Logopedie, bublifuk, Čtení, Dostání, Chod, Roman Vojtek, Klinika LOGO, Logoped, Petr Staníček, Řeč, Konzultace, Hra, Správný vývoj, Významný podíl

Video