Maminka.czŠkolák

Nejčastější chyby při mytí vlasů

Hana Čermáková 4.  2.  2012
Od kadeřníka zpravidla kráčíme spokojeně, vlasy září, jsou lesklé a nový střih zvesela poletuje v rytmu našeho kroku. Nicméně ne každý si může dovolit „běžet“ do salonu každý týden, čtrnáct dní, a než se opět objednáme, je třeba se o vlasy nějakým způsobem starat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vlasy jsou častým tématem mnoha rozhovorů. Zejména ženy se vždy snaží dozvědět čerstvé novinky, pečlivě čtou návody na přípravcích... Kadeřník Robert Starý zná odpověď na každou „vlasovou“ otázku - protentokrát nás zajímají především mycí rituály. Mytí vlasů totiž zpravidla považujeme za „běžnou“ činnost, nad kterou si hlavu příliš nelámeme. Nicméně ne vždy postupujeme správně. „Před samotným mytím si vlasy důkladně pročešte.

Teprve poté je pečlivě namočte vodou a naneste šampon. Zapomeňte na drsné zacházení (nadměrné drhnutí), spíše se zaměřte na jemné pohyby, obzvlášť pokud máte mastnější pokožku hlavy. Mýt dvakrát po sobě, či pouze jednou? V dnešní době již staré pořekadlo o potřebě dvojnásobného šamponování neplatí. Pokud používáte profesionální šampony i v domácím prostředí (jsou silné a koncentrované), stačí pouze jednou. V případě, že trváte na dvojnásobku, doporučuji si vlasy mýt až po několika dnech - místo každodenního šamponování (první mytí odstraní nečistoty a přebytečný maz, druhé jde do hloubky),“ radí kadeřník a odpovídá na další otázky.

* Existuje nějaký podstatný rozdíl mezi „normálním“ a bezoplachovým kondicionérem?

Šampon otevírá vlasovou kutikulu, proto pokaždé musí následovat její zavření pomocí hydratačního kondicionéru, ve kterém je obsažena kyselá složka, která vlas opět uzavře. Často lidé chybují v používání masky na vlasy. V případě stoprocentně proteinové masky je třeba poté použít kondicionér, přestože to na první pohled zní nelogicky. Sojové a pšeničné proteiny sice vyživují vnitřek vlasu, nabobtnávají ho, ale nemají schopnost jej uzavřít. To poté musí vykonat právě kondicionér…

Bezoplachový kondicionér v žádném případě nenahradí kondicionér klasický. Ten rychlejší, který si do vlasů pouze nastříkáme, primárně vlasy nevyživuje, pouze zacelí povrch vlasu (a to ne vždy, záleží na kvalitě přípravku). Navíc zpravidla obsahuje silikony, a proto by měl být použit pouze jako občasný doplněk, pokud nemáme příliš času. Z dlouhodobého hlediska může být pro vlasy zatěžující, obavy z následného plihnutí jsou v tomto případě na místě…

* Jak moc vlasům ubližuje sušení?

Zapomeňte na divoké tření vlasů (byly by pak náchylné k lámání) - pouze jemně odsajte ručníkem přebytečnou vodu! Ideální je vysušit vlasy tak z 95 procent fénem a zbytek nechat doschnout volně. Pokud pravidelně používáte fén, dopřejte si vždy střední teplotu, nikdy ne tu nejvyšší -nejlepší je používat fény s ionizační technologií, které vlasy nepřesušují. Platí to i v případě žehliček na vlasy a kulem - vybírejte ty s turmalínovým nebo ionizačním povrchem, abyste předešli poškození vlasu. U žehlení nechávejte ve vlasech malé procento vlhkosti - lépe se žehlí a vlasy jsou více chráněné (vzpomeňte si na žehlení prádla a jeho vlhčení před žehlením).

* Po čem sáhnout v zimě?

V zimním období máme nejen nedostatek slunce, ale také nosíme čepice a jiné pokrývky hlavy, podstupujeme časté střídání teplot při „putování“ na mráz a zpět do vytopené místnosti. Tato zátěž zhoršuje kvalitu vlasů (po celé délce) - elektrizují (zejména v kombinaci s roláky), více se mastí, plihnou a mají tendenci k výskytu lupů. Nicméně pokud se tento stav snažíme vykompenzovat častějším mytím a fénováním, celou situaci můžeme jen zhoršit.

Tip: „V poslední době je velkým nešvarem nadužívání pěnového tužidla pro objem vlasů - většina těchto přípravků v sobě bohužel obsahuje alkohol a kvůli tomu vlasy spíše slepí. Udělejte si doma malý test: Nastříkejte pěnu do dlaně nebo do skleničky, a pokud se z ní během pár minut stane lepivá voda, je to špatně. Vlasy z tohoto přípravku budou zatížené, slepené a bez slibovaného objemu. Přitom už dnes existují profesionální pěny bez jakéhokoli obsahu alkoholu (základní složkou bývá sterylalkohol, který vlasy nevysušuje) - hydratují, uhlazují povrch a dodají skutečný, mnohdy až extrémní objem.

V zimě raději vynechejte také gely i vosky s alkoholem a přejděte na hydratační olejíčky (zejména na hrubší, vysušené vlasy), séra či produkty krémové konzistence (u jemných vlasů). V případě, že jste zvyklé používat lak, zimnímu období sluší pouze ten jemně tužící,“ radí kadeřník. Kromě výběru správných přípravků nemůžete udělat chybu, pokud zvýšíte příjem vitaminů a stopových prvků, protože vlasy se dají ovlivnit nejen zevně, ale i zevnitř. Projeví se na nich také stres, nemoci či nevhodně zvolená dieta.

Odborná spolupráce: Robert Starý, robertstary.cz

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Časopis Moje zdraví, Pořekadlo, NEJ, Malý test, Mytí, Mytí vlasů