Maminka.czPraktické rady

Nejčastější dětské zlozvyky: Jak je odstranit?

Ivanna Benešová 25.  1.  2011
Okusuje si nehty? Houpe se ve škole na židličce? Neustále si bere příbor do rukou obráceně? Srká polévku? …zdají se vám tyto věci povědomé? Pokud i vaše dítě trpí nějakým zlozvykem, je vždy dobré začít s odstraňováním onoho nepěkného návyku. Poradíme vám pár triků, jak to udělat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý člověk, nejen dítě, má nějaký ten svůj zlozvyk. „Za zlozvyk se obecně považuje činnost, která je společensky nevhodná nebo nepřijatelná, a dotyčný má neustálou potřebu tuto činnost provádět. A to bez ohledu na místo nebo situaci, v níž se právě nachází,“definuje pojem zlozvyk psycholog Vojtěch Benda.

Příčinou většiny zlozvyků je neukojený nějaký dětský pud. Například děti, které byly málo kojené, mají tendence k neustálému okusování předmětů, ve škole rády cucají tužky, sahají si neumytými prsty do pusy nebo se, když jsou nervózní a mají něco vykládat, olizují pom rtech. Děti, které jsou v útlém věku drženy příliš zkrátka, mívají zase tendence nervózně se škrábat, trhat si záděrky okolo nehtů nebo donekonečna strhávat hojicí se strupy.

A děti neklidné, se sklonami k nervózám, se mnohdy ve škole zase s oblibou houpou na židli. Tím si vynahrazují pohyb kočárku, houpačky nebo dětského nosítka, ve kterém je v útlém věku uklidňovala maminka tím, že jimi houpala. Jak známo, tak právě houpavý pohybu uklidňuje.

Kupte dětem křesla

Jak ale proti zlozvykům bojovat? Ačkoli neexistuje jeden jediný univerzální návod, zkušenosti mnoha maminek a pozorování dětských psychologů sestavilo žebříček těch nejúčinnějších metod. Například na zmiňované houpání na židlích nejvíce zabírá jednoduše to, pokud se dítě nebude mít na čem houpat.

Některé školy dokonce za tímto účelem nakupují židličky, které houpání znemožňují nebo alespoň znesnadňují. A to díky netradiční konstrukci nohou židle. A to samé můžete svým nezbedným dětem nachystat i doma. Namísto židlí s nohama kupte křesla nebo židle na kolečkách. Jakmile se dítě nebude moci houpat doma, postupně ho to přestane bavit i ve škole.„A samozřejmě dítě na jeho zlozvyk upozorňujte pokaždé, kdy k tomu dojde. V tom buďte velmi pozorní a důslední. Čím častěji budete připomínat, tím spíše se zlozvyku dítě zbaví,“ míní psycholog Benda.

Kyselý lak na nehty

Boj proti okusování nehtů může být složitější. Vedle neustálého připomínání ve stylu „nedělej to, zase si okusuješ nehty“ je dobré použít i jinou účinnou metodu. V drogerii můžete koupit bezbarvý lak na nehty, který je určen právě pro notorické okusování nehtů.

Lak je totiž kyselý a při prvním kontaktu s ústy rozhodně nezachutná. Další metodou, kterou ovšem využívaly spíše naše babičky a prababičky, je oblepení konců prstů náplastmi. Náplast nikdo okusovat nebude. A posledním trikem, který by možná stát za vyzkoušení, je olejíček proti záděrům. „Mnoho dětí si totiž nekouše nehty jako takové, ale spíše záděry a kůži kolem nehtů. Pokud používáte olejíček nebo jiné přípravky proti záděrům, nebude mít dítě co okusovat nebo otrhávat,“doporučuje Benda.

Zkuste studené polévky

Zlozvyk, který odstraníte vcelku snadno, je srkání polévky. Důvod, proč lidé a děti polévku začínají srkat, je ten, že se jim zdá příliš horká. A mají dojem, že právě srkáním horké polévky po kouskách, ji snadněji a rychleji snědí nebo dokonce vychladí. To ovšem až tolik neplatí. A navíc při srkání vydávají nepříjemný, společensky nevhodný, zvuk.

K odnaučení tohoto zlozvyku přitom stačí málo. Zkuste vařit studené polévky, jako například gaspacho. Takové polévka se běžně podává studená nebo o pokojové teplotě, a srkání tudíž není nutné. Pokud tyto druhy polévek neumíte nebo jimi své potomky z nejrůznějších důvodů nechcete krmit, podávejte běžné polévky, avšak vždy až v momentě, kdy je jejich teplota nižší. Mírně teplá nebo vlažná polévka nedá totiž důvod k srkání. Když u takovéto teploty polévek vydržíte třeba měsíc nebo dva, věřte, že si příště na srkání už vaše dítko vzpomenout nemusí.

Umělé nehty proti dloubání v nose

Proti dloubání v nose je nejúčinnější, pokud si necháte udělat umělé nehty, ideálně akrylové nebo gelové. A to čím delší a silnější, tím lepší. Tyto nehty jsou totiž tupé a obtížně s nimi cokoli zachytíte. I pokud se s nimi někde škrábete, cítíte, že jsou podstatně tupější a méně obratné. A pro ono ďoubání v nose jsou vcelku nepraktické a nepoužitelné.

A průzkumy potvrzují, že většina dívek se s uděláním umělých nehtů nejen přestává dloubat v nose, ale také končí s okusování nehtů. Ono totiž kousat nebo nervózně otrhávat akryl dost dobře nejde.„Udělání umělých nehtů je samozřejmě až záležitostí starších dívek, zhruba od dvanácti či třinácti let nejdříve,“ upozorňuje Benda.

Ozdobte mu tužku

Jestli vaše dítě trpí například na časté okusování konců tužek nebo pera, je ideálním řešení, umístit na konec pera nebo tužky něco, co není zrovna chutné. Co takhle zkusit třeba chlupatou bambulku upevněnou na konci tužky, jakožto ozdobu?

Případně můžete zakoupit přímo psací potřeby s ozdobami. Ono totiž kousat do chlupaté bambule nebo do plyšové ozdůbky na konci tužky, není nic příjemného ani pro notorického „okousávače“. Dejte ale pozor, aby se ozdoba nemohla uvolnit a dítě ji nemělo možnost vdechnout nebo spolknout. „Dříve se ještě používala metoda máčet konce psacích potřeb třeba do octa, pamatuji, že to dělala babička mému spolužákovi. Já bych to ale doporučil snad jen v krajním případě. Myslím, že chlupatá ozdoba na konci je dostatečně dobrý odrazující prostředek,“ míní s úsměvem psycholog Vojtěch Benda.

Trvejte na svém

Obecně platí, že každý zlozvyk lze snadno odnaučit. Musíte být ale skutečně důslední a na chyby dítě upozorňovat vždy a se stejným důrazem. Pokud za zlozvyky zavedete mírné tresty (nikoli fyzické), může to být rovněž ku prospěchu věci.

Témata: Praktické rady, NEJ, Jak, Houpavý pohyb, Bambule, Zlozvyk, Univerzální návod, Zlo